Adormirea Maicii Domnului sau Paștele de Vară este un praznic al Bucuriei: Spuneți La Mulți Ani!
Pe 15 august, Biserica prăznuiește Adormirea Maicii Domnului și mutarea ei cu trupul la Cer.
Sărbătoarea este numită în popor și Sfânta Maria Mare, pentru a o deosebi de cea din 8 septembrie, când e prăznuită Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.
Evangheliile nu vorbesc despre obștescul sfârșit al Fecioarei Maria, dar aflăm detalii despre acest eveniment din tradiția Bisericii.
Scrierile Sfinților Modest, Patriarhul Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolelui și Ioan Damaschin, reconstituie ultimele clipe ale vieții pământești a Maicii Domnului.
Astfel, cu trei zile înainte de Adormire, Maicii Domnului i s-a arătat Arhanghelul Gavriil, emisarul veștilor dumnezeiești.
Cel care o anunțase și că va aduce pe lume pe Dumnezeu, Mântuitorul lumii, vine de data aceasta cu un mesaj de la Fiul ei:
„Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare".
Maica Domnului a primit vestea cu bucurie și seninătate. A urcat pe Muntele Măslinilor și s-a rugat fierbinte, ca odinioară Fiul ei înainte de a fi răstignit.
Apoi s-a întors
acasă, a dereticat și a pregătit cele trebuincioase îngropăciunii.
În ziua sorocită, s-a auzit un vuiet puternic. Aduși pe nori, în chip minunat, Apostolii (cu excepția lui Toma) au venit să-și ia rămas bun de la cea care le fusese ca o maică bună.
Văzându-i, Fecioara s-a bucurat, și-a cerut iertare de la toți, s-a așezat pe pat și, rugându-se, și-a dat liniștită sufletul în mâinile Domnului și Fiului ei.
În acel moment, s-au auzit îngerii cântând, o mireasmă dumnezeiască s-a răspândit în tot locul, iar toți cei bolnavi și betegi din jur s-au vindecat minunat.
Apostolii au apucat patul cu trupul Maicii Domnului și, cu alai mare, s-au îndreptat spre Grădina Ghetsimani, unde era pregătit mormântul. Pe drum, mai marii iudeilor au asmuțit poporul să răstoarne patul.
Unul mai îndrăzneț s-a repezit, dar, în momentul în care s-a atins cu mâinile de patul cu corpul Fecioarei, acestea i-au fost tăiate de la cot de un înger cu o sabie nevăzută. Iudeul a căzut atunci în genunchi, cerându-și iertare și s-a vindecat prin minune.
Alaiul și-a urmat drumul până la Ghetsimani, unde Maica Domnului a fost îngropată. Vreme de trei zile, cei care au privegheat au auzit cântări dumnezeiești.
După trei zile, a sosit la mormânt și Toma Necredinciosul, ale cărui întârzieri au întotdeauna loc din rațiuni de pedagogie divină.
Acesta, plângând, a cerut să se deschidă mormântul, pentru a-și lua rămas bun de la Maica Domnului. Dar mormântul a fost găsit gol, dovadă că Mântuitorul a luat alături de El, nu numai sufletul, ci și trupul Maicii Sale.
Sfânta Maria Mare, numită și Paștile de Vară, este una dintre cele mai dragi sărbători ale românilor. Multe mănăstiri și biserici poartă Hramul Adormirii Maicii Domnului, organizându-se aici pelerinaje impresionante.
An de an, la Nicula, la Putna, la Văratec, la Paltin-Petru Vodă, la Bistrița, la Frăsinei, sau la Techirghiol, sute de mii de oameni se adună pentru marele praznic.
Unii manifestă astăzi reținere să îi felicite azi pe cei care poartă numele Maicii Domnului. Este greșit.
Adormirea Maicii Domnului nu este un eveniment trist. Dimpotrivă, este un prilej de bucurie, deoarece marchează mutarea la viața cea veșnică a celei care L-a adus pe lume pe Mântuitorul. Aici, ea stă de-a dreapta Fiului ei, bucurându-se veșnic de Slava Acestuia.
Așa se întâmplă cu majoritatea zilelor onomastice: ele prăzuiesc nu nașterea pe pământ, ci adormirea și nașterea în Ceruri a sfinților ale căror nume le purtăm.
Acolo, în Ceruri, ei mjlocesc și se roagă pentru noi. Și, mai mult decât toți, Maica Domnului.
De aceea, urările de „La Mulți Ani” adresate astăzi celor ce poartă numele Maicii Domnului (Maria, Marian, Marin etc.) sunt cât se poate de binevenite.
VIDEO: Slavă pe opt glasuri la Adormirea Maicii Domnului, de Visarion Ieromonahul (+1844). Liviu Cruceru - Grupul „Nectarie Protopslatul”
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Paștele la Comun. Patriarhul aruncă bomba: Catolicii trec la Calendarul Vechi – BOR și Ispita Ereziei
Mișcarea momentului pe scena politică! Gigi Becali ar putea candida pentru AUR
Claudiu Târziu de la AUR: Îmi exprim deplina solidaritate cu preoții și credincioșii ortodocși români din Cernăuți
Marcel Ciolacu, pe urmele lui George Simion și Andrei Pleșu: A primit și el Crucea Șaguniană - VIDEO
Cea mai mare statuie creștină din lumea va fi înălțată în Brazilia. Îl reprezintă pe Arhanghelul Mihail
Numai Maica Domnului ne va scăpa de urgie. Mărturii ale foștilor deținuți politici despre vremurile de ieri, de azi și de mâine. Ultimul Cuvânt al Părintelui Constantin Voicescu, răpus de Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie 1997
Recomandările noastre
ATENȚIE LA CONTRACTUL EDUCAȚIONAL! Vă poate expune copiii ideologiei de gen și bazelor de date biometrice planetare. Părinții și profesorii, speriați prin abuz psihologic cu amenzi de mii de lei. Nu vă lăsați intimidați!
Paștele la Comun. Patriarhul aruncă bomba: Catolicii trec la Calendarul Vechi – BOR și Ispita Ereziei
Secțiuni: Biserica Cultură Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Iisus Hristos Maica Domnului
Locații: Mănăstirea Nicula Putna Techirghiol Văratec
Subiecte: Adormirea Maicii Domnului
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (8)