Basilica.ro: Monahul Filotheu de la Petru Vodă și Corul Byzantion, conferință și concert în Șcheii Brașovului, joi, 26 septembrie, la Biserica Sf. Nicolae, începând cu orele 19.00
BASILICA.RO informează: Un eveniment dedicat muzicii psaltice va avea loc joia viitoare, 26 septembrie, la Biserica „Sf. Nicolae” din Șcheii Brașovului.
Intitulat „Psaltichia brașoveană”, evenimentul include o conferință susținută de Monahul Filotheu Bălan de la Mănăstirea Petru Vodă și un concert al Corului academic Byzantion. - dirijor: lect. dr. Adrian Sîrbu.
Manifestarea va avea loc de la ora 19:00, la Biserica „Sf. Nicolae”.
În Transilvania s-a cântat muzică psaltică. Și nu s-a cântat sporadic, în diferite epoci și în diferite vremi, ci s-a cântat întotdeauna și pretutindeni, arată organizatorii evenimentului.
Chiar numele de „șchei” dat românilor din Brașov are o singură explicație istorică, aceea legată de cântarea psaltică în limba slavonă (care a fost limba de cult a românilor până în veacurile al XVI-lea și al XVII-lea). Mai mult, începând din veacul al XVI-lea avem mărturii că cel puțin în Brașov, s-a cântat psaltică în limba română.
Biserica Sfântului Nicolae din Șchei este deținătoarea celui mai vechi manuscris liturgic în limba română cunoscut, un Octoih.
Concertul care va urma va avea un repertoriul ales special pentru a ilustra sonor afirmațiile legate de psaltica transilvăneană.
Intrarea la evenimente este liberă.
„Biserica Sfîntului Nicolae din Șchei se poate mîndri ca fiind păstrătoarea celui mai vechi manuscris liturgic în limba română cunoscut, un Octoih (cartea celor opt glasuri ale muzicii psaltice).”, spune Monahul Filotheu.
„În încercatul veac al XVIII-lea în care transilvănenii au trebuit să lupte pe viață și pe moarte pentru păstrarea Ortodoxiei lor, atît Sibiul (cu mitropolia sa), cît și Brașovul, dar și numeroase mănăstiri de pe tot cuprinsul Transilvaniei se pot mîndri cu psalți de renume și cu un repertoriu la înălțimea celui cîntat la curțile domnești și în mănăstirile de peste munți. Fără să exagerăm, putem să afirmăm că și muzica psaltică a salvat Ortodoxia transilvăneană în fața presiunilor politice și militare. Nu numai atît, dar și episcopia ortodoxă din Budapesta, de care ținea o puternică comunitate românească, aducea psalți români și cumpăra manuscrise psaltice românești.
Repertoriul ales pentru a ilustra sonor aceste afirmații legate de psaltica transilvăneană la concertul ce va urma după conferința din seara zilei de 26 Septembrie de la biserica Sfîntului Nicolae din Șcheii Brașovului va încerca să aducă din nou cerul pe pămînt așa cum au făcut-o psalții Bisericii Ortodoxe din Transilvania de-a lungul veacurilor.”, mai afirmă eruditul uenic al Părintelui Justin de la Petru Vodă.
Repertoriul concertului:
1. „O, preaslăvită minune ...”, glasul I, podobie pe larg, de Cuviosul Filothei sin Agăi Jipei (ms. Psaltichia rumănească, 1713), în notație mediobizantină, exegeză în Noua Metodă de monahul Filotheu Bălan.
2. „Rugăciunile noastre ...”, glasul I superior, întâia stihiră din Anastasimatarul lui Hrysaf, în traducerea Cuviosului Filothei sin Agăi Jipei în notație mediobizantină, exegeză în Noua Metodă de monahul Filotheu Bălan.
3 și 4. „Lăudăm, Hristoase ...” și „Cela ce iadul ai prădat ...”, glasul I superior, două stihiri la Laudele Învierii din Anastasimatarul lui Hrysaf, în traducerea Cuviosului Filothei sin Agăi Jipei în notație mediobizantină târzie, exegeză în Noua Metodă de monahul Filotheu Bălan.
5. „Cu noi este Dumnezeu ...”, plagalul glasului al II-lea, de Anton Pann.
6. „Cuvine-se cu adevărat ...”, plagalul glasului al IV-lea, de Nicolae Poponea, Protopsaltul Sibiului (în ms. copiat de G. Ucenescu la Brașov)
7. „Maică te-ai cunoscut ...”, dogmatica a VII-a, glasul varis, de Hrysaf cel Nou în notația mediobizantină, exegeză în Noua Metodă de Grigorie Protopsaltul și adaptare în română de Cuviosul Macarie Ieromonahul.
Monahul Filotheu Bălan
Monahul Filotheu Bălan este absolvent al Facultăților de Informatică și Teologie din cadrul Universității București. În 1996 s-a închinoviat la Mănăstirea Sihăstria, sub îndrumarea Arhimandriților Cleopa Ilie și Ioanichie Bălan, iar apoi a mers la Mănăstirea Petru Vodă unde s-a bucurat de îndrumarea Arhimandritului Justin Pârvu.
De-a lungul următorilor 26 de ani s-a ocupat cu cercetarea fondului patristic paisian pe două ramuri – teologic și muzical –, cu binecuvântarea și sprijinul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Activitate sa s-a materializat în sute de scrieri, zeci de volume tipărite, mii de pagini de partituri muzicale inedite, nenumărate conferințe și colaborări cu multe universitățile de profil din țară și străinătate, devenind îndrumător de doctorat al unora din cei care în prezent conduc aceste catedre.
Corul Byzantion
Corul academic Byzantion s-a format în anul 1997, pe vremea în care membrii săi erau elevi ai Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași. Fondatorul și dirijorul grupului este lect. univ. Adrian Sîrbu.
După absolvirea cursurilor liceale, grupul de tineri teologi pasionați de muzica psaltică a primit numele de Byzantion, denumirea fiind dată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Formația de muzică bizantină Byzantion activează tot în Iași, cu binecuvântarea Mitropolitei Moldovei și Bucovinei, sub egida Universității de Arte „George Enescu”, Iași.
Corul Byzantion a susținut numeroase concerte în Grecia, Danemarca,
Belgia, Olanda, Luxembourg, Franța, Italia, Polonia, Rusia, Cehia,
Republica Moldova, Germania, Muntele Athos și România, participând la
festivaluri importante de muzică sacră, conchide Basilica.ro.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Mitropolia Moldovei și Bucovinei schimbă slujba de hram la Sfânta Parascheva cu un spectacol de Operă. Psalții se revoltă, Mitropolia tace
Ambasada SUA vrea să strice sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași? BTI: Situație halucinantă: SUA dă alertă de atac terorist în România, SRI zice că nu știe nimic!
FENOMENUL ORTODOX ROMÂNESC DE LA SFÂNTA PARASCHEVA – Foto/Video
”Vino și vezi” la Iași – Inima României bate în capitala europeană a Ortodoxiei. ”Pupătorii de moaște” nu au ținut cont de avertismentul Ambasadei SUA și țin flacăra credinței aprinsă, țara unită și vie. 150.000 de închinători, încă 50.000 la rând, 15 ore
Politicienii care nu au voie să primească Sfânta Împărtășanie la hramul Sfintei Parascheva și la nici o slujbă, până nu se leapădă de Satana
Toiag Patriarhal în creștetul capului lui Alexandru Florian de la Elie Wiesel. Patriarhul Daniel susține cereri ActiveNews de apărare a memoriei Sfinților închisorilor și reamintește: Ofensa publică adusă simbolurilor religioase este pedepsită prin Lege
Recomandările noastre
Persoane: Filotheu Bălan
Locații: Brașov Mănăstirea Petru-Vodă
Subiecte: Muzică psaltică
Organizații: Agenția de Știri Basilica Byzantion Mănăstirea Petru Vodă
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)