ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În decursul istoriei, omenirea a primit multe vești însemnate, dar cea mai frumoasă și mai importantă veste pe care a primit-o vreodată, este cea pe care a primit-o prin Fecioara Maria de la Dumnezeu, prin Arhanghelul Gavriil, și care ne aduce aminte de marea iubire a lui Dumnezeu pentru omenirea căzută în păcat.

La Buna Vestire sărbătorim taina minunată a Întrupării Fiului lui Dumnezeu în pântecele Preacuratei Fecioare Maria, taină prin care Dumnezeu Cuvântul, Cel deoființă cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, Se coboară pe pământ și Se face Om, pentru ca pe om să-l vindece de păcat și de moarte și să-i dăruiască viață veșnică.

Acest eveniment este „începutul mântuirii noastre”. Acum a fost schimbat cursul omenirii și s-a împărțit istoria în două: înainte de Hristos și după Hristos.

Sărbătoarea de astăzi este numită Buna Vestire întrucât ne aduce vestea cea bună a mântuirii, așteptată de zeci de veacuri de întreaga omenire, încă de la alungarea lui Adam și Eva din Rai, în urma păcatului strămoșesc.

Învățăm că sărbătoarea de astăzi, deși se numește Buna Vestire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, este și o sărbătoare a Domnului Iisus Hristos, pentru că astăzi Pruncul Iisus este zămislit (de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria), iar nouă luni mai târziu Pruncul Se va naște în Betleem. Așadar, Cel ce a binevoit a Se întrupa pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire este sărbătorit în primul rând.

Din sărbătoarea Bunei Vestiri învățăm și cât de mare este smerenia Fecioarei Maria. Când ea înțelege că Dumnezeu lucrează în viața ei pentru mântuirea lumii, atunci se supune voinței lui Dumnezeu și zice: „Iată, roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Luca 1, 38).

Învățăm, de asemenea, că Sfânta Fecioară Maria este cinstită sau venerată ca fiind cea dintâi dintre toți sfinții, „mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii”. Cinstirea ei a fost inaugurată de însuși Arhanghelul Gavril, care, după ce s-a închinat ei (cf. Luca 1, 29), a salutat-o prin cuvintele: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântată ești tu între femei!” (Luca 1, 28). Deci, noi oamenii am învățat de la îngeri să o cinstim pe Maica Domnului! Ea este izvorul și icoana bucuriei Bisericii, pentru că ea fiind plină de har este plină de bucurie, deoarece bucuria adevărată este simțirea prezenței iubirii lui Dumnezeu în viața omului. Mai precis, bucuria este roadă a harului Sfântului Duh în omul credincios (cf. Galateni 5, 22). De aceea, Domnul Iisus Hristos, după Înviere, a salutat femeile mironosițe, zicând: „Bucurați-vă!” (Matei 28, 9), iar Sfântul Apostol Pavel îndeamnă pe creștini: „Bucurați-vă pururea întru Domnul! Și iarăși zic: Bucurați-vă!” (Filipeni 4, 4).

Deși societatea de azi traversează o criză a natalității și a familiei, această criză nu poate fi totuși mai puternică decât binecuvântarea lui Dumnezeu-Creatorul, Care a zis primei familii, Adam și Eva: „Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul!” (Facere 1, 28). În Iisus Hristos, nașterea de prunci este binecuvântarea lui Dumnezeu dată umanității, nu doar pentru a stăpâni pământul, ci și pentru a dobândi Împărăția cerurilor. Astfel, darul vieții pământești este și o chemare la viața cerească veșnică în Împărăția lui Dumnezeu.

Istoria Bisericii arată că pruncii care s-au născut, au fost crescuți de părinții lor și educați în credință, vor deveni nu numai cetățeni ai patriei pământești, ci și cetățeni ai Împărăției cerurilor.

Ne rugăm lui Dumnezeu și Maicii Domnului – ocrotitoarea familiei, a mamelor, a fecioarelor, a tuturor familiilor care au copii mulți – să dăruiască bucuria binecuvântării lui Dumnezeu tuturor celor care știu să prețuiască darul vieții ca pregătire a oamenilor pe pământ pentru a dobândi, prin har, credință și fapte bune, viața cerească în iubirea, pacea și lumina Preasfintei Treimi!

Vă dorim tuturor sănătate și fericire, pace și bucurie!

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj transmis la sărbătoarea Bunei Vestiri, cu prilejul manifestărilor pro-viață, București, 25 martie 2023 - Ziarul Lumina