ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica din lemn, veche de 230 de ani, din satul Măcăreuca, raionul Drochia, Republica Moldova, se poate prăbuși în orice moment. Locuitorii și autoritățile sunt îngrijorați de starea lăcașului de cult și speră să fie restaurat cât mai curând posibil, însă inițiativele Mitropoliei Basarabiei pentru reparația bisericii se lovesc de impedimente legate de terenul pe care e amplasat locașul, care aparține Mitropoliei Moldovei, și lipsa resurselor financiare, potrivit unui reportaj de la JurnalTV, citat de evz.ro

Este una din cele șapte biserici de lemn din Republica Moldova

Biserica ar putea fi transformată într-o atracție turistică, dar stă la îndemâna vremii și a nepăsării. De peste 25 de ani, în biserică nu s-au mai făcut slujbe. Clădirea se degradează treptat. Localnicii, mulți în vârstă și ei, se uită neputincioși și cu lacrimi la biserica ajunsă într-o stare deplorabilă. Oamenii cred că lăcașul sfânt trebuie reparat neîntârziat, potrivit jurnal.md.

Biserica ar fi fost construită în anul 1793, iar în 1985 a fost renovată.

„Biserica din lemn este monument istorico-arhitectural. Este una din cele șapte biserici de lemn din Republica Moldova. Ca patrimoniu național, este ocrotit de stat. Dar, cu părere de rău, deocamdată, statul nu a alocat nimic pentru restaurarea, pentru menținerea ei și așa mai departe”, a spus președintele AO Alianța Fermierilor Drochia, Petru Flocosu.

Dacă nu se va interveni al timp, biserica din lemn se va pierde

Costul pentru reconstrucția bisericii din lemn a fost estimat în anul 2014 la trei milioane de lei. În prezent, suma necesară ar putea fi mult mai mare.

„Nu s-a prea pus mare accent pe restaurare. În 2016-2017, noi, cei de la Direcția cultură, am deschis și un cont bancar în urma unei campanii de sensibilizare despre acest obiectiv turistic, despre această biserică. Nu s-au colectat bani foarte mulți pentru această biserică și evident că acest cont deja nu mai este. Dar ne propunem în continuare să găsim surse financiare prin proiecte transfrontaliere”, a declarat șefa Direcției cultură, tineret și sport Drochia, Cristina Țurcanu.

„În teritoriu s-a păstrat exact această biserică care are o planimetrie deosebită și formele acoperișului iarăși vorbesc despre faptul că sunt din partea de nord. Dacă nu intervenim în cel mai scurt timp, se vor pierde”, a spus Manole Brihuneț, protoiereu mitrofor.

Directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ghenadie Pârcălab, a fost la fața locului și a vorbit cu primarul comunei Cotova, care este responsabil și de satul Măcăreuca.

„I-am solicitat să întreprindă măsuri de conservare a bisericii și totodată a fost stabilit faptul că sunt inițiatori din partea Mitropoliei Basarabiei ca să restabilească monumentul dat. Este o schiță de proiect care a fost înaintată la Ministerul Culturii, la Consiliul Național al Monumentului. Deci s-a pornit procesul, deja pe parcurs vedem cum reușim să le facem”, a spus Ghenadie Pârcălab.

Inițiativa Mitropoliei Basarabiei poate fi stopată de Mitropolia Moldovei, posesoarea terenului

„Ceea ce ține de reparație, la moment Autoritatea Publică Locală nu dispune de finanțe. Doar dacă o să contribuie Guvernul și Parlamentul. Doar cu ajutorul lor vom restabili acest monument istoric, această biserică”, a menționat primarul comunei Cotova, raionul Drochia, Dmitrii Cuțchi.

Primarul comunei Cotova a mai spus că inițiativa Mitropoliei Basarabiei de a restaura biserica s-ar putea să nu se materializeze. Asta pentru că terenul pe care se află lăcașul de cult este în proprietatea Mitropoliei Moldovei. Autoritățile locale așteaptă un răspuns de la Mitropoliei Moldovei cu privire la posibilitatea de a oferi terenul pe care se află biserica.