ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu greu ne-am putea imagina vreuna dintre slujbele Bisericii Ortodoxe fără cântare! Ea exprimă plenar toată comoara duhovnicească a Ortodoxiei.
 
Cântarea psaltică este, în egală măsură, ascetică, mistică şi doxologică. Muzica psaltică este monodică (gr. μόνο: singur + ωδή: cântare), fiind cântată pe o singură voce şi având melodia drept unic element de expresie. Prin aceasta, cântarea psaltică exprimă unicitatea lui Dumnezeu, Căruia I se cuvine laudă şi slujire. Cântarea psaltică este însoţită de un sunet continuu, cu aceeaşi înălţime, denumit ison (gr. ίσον: egal), care conferă monodiei bizantine o dimensiune suplimentară, comparabilă cu fondul de aur al icoanelor. Dincolo de reciprocitatea sonoră a monodiei cu isonul, se poate tâlcui faptul că isonul simbolizează atotprezenţa lui Dumnezeu, transmite protopsaltul Catedralei Patriarhale, Părintele Arhidiacon Mihail Bucă.
 
"Cântări la toată trebuința” este numele celui mai recent album interpretat de Grupul psaltic TRONOS – acest nume a fost ales pentru a puncta valoarea duhovnicească a muzicii bisericești întrucât starea pe care acest gen muzical o germinează depășește frontiera emoției simple, se unește cu credința, aidoma unei inefabile Coloane a infinitului în trăire, punând astfel în valoare poezia muzicii bisericești.
 
Influența acestui gen muzical asupra sufletului este covârșitoare - este muzica oferită creștinilor spre a fi ascultată la "toată trebuința”; când simți că sufletul îți este plin de bucurie, ascultă Doxologia - cântarea prin care dăm slavă Lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite. Când îți este greu, luptă și mergi înainte însoțit fiind de cântarea "Mărturisiți-vă Domnului” și nu uitați că în veac este mila Lui spre cei ce Îi cer ajutorul.
 
Doritorii îl pot asculta pe Spotify sau căuta la pangarele Patriarhiei Române și a Mănăstirilor Arhiepiscopiei Bucureștilor