Cerere de Canonizare pentru Mircea Vulcănescu, Sfântul din Cimitirul de pe Dealul Robilor

- Pr. Gheorghe Holbea: Mircea Vulcanescu, sfantul din cimitirul de pe Dealul Robilor
In calendarul crestin-ortodox este fixata o Duminica a Tuturor Sfintilor, in care se cinstesc sfintii ale caror nume nu sunt consemnate nicaieri, sfintii pe care nu-i stim dupa nume din calendar, dar totusi stim ca ei se bucura in ceata sfintilor. Simtim rugaciunea lor si stim ca numarul acestor sfinti anonimi este mult mai mare decat al celor consemnati in fiecare din zilele anului bisericesc.
Sfintii nu sunt numai cei amintiti in mineiele fiecarei luni a anului, ci sunt unii care pana mai ieri au trait printre noi. Fiecare timp are sfintii sai, deoarece acum se scrie Evanghelia Duhului Sfant prin sfinti, moaste de sfinti, sfinte icoane, sfinte locasuri, Sfinte Taine, in Biserica Mantuitorului.
Randurile ce urmeaza pot constitui o propunere – proiect de canonizare a unui marturisitor al Adevarului, cu o viata curata, traita in conformitate cu invatatura evanghelica, incununata de moartea martirica. Mircea Vulcanescu, un nume despre care nu s-a vorbit aproape deloc inainte de 1989, este unul dintre sfintii care impodobesc, in anonimatul lor, pamantul de pe Dealul Robilor din marginea Aiudului. (urmeaza o scurta biografie si marturii despre Mircea Vulcanescu de la Constantin Noica, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Floru – disponibile si aici – n.n.)
Acestea sunt doar cateva marturii despre o viata de marturisitor al Adevarului si de martir crestin. Viata lui Mircea Vulcanescu demonstreaza inca odata permanenta sfinteniei. Asa cum afirma cineva, el este o litera intr-un manuscris care este spiritualitatea neamului romanesc.
Iar noi adaugam ca Mircea Vulcanescu este o litera in Evanghelia Duhului Sfant care se scrie de la Cincizecime pana la sfarsitul veacurilor. El nu are nevoie sa fie justificat de nimeni in fata noastra, deoarece faptele si viata vorbesc cu prisosinta. Nu el are nevoie de recunostinta noastra, pentru ca Dumnezeu l-a primit in ceata sfintilor, ci noi avem nevoie de a realiza modelul lui intr-o lume cu prea multi oameni inteligenti, dar care gasesc justificare, argumente, pentru propriile ticalosii. Poate ca tragedia timpului nostru este ca avem prea multi oameni destepti, dar prea putini oameni care traiesc in sfintenia adevarului. Sau, daca avem sfinti printre noi, nu stim sau poate nici nu vrem sa-i cautam.
Mircea Vulcanescu implineste in chipul cel mai fericit cuvintele Evangheliei: Intru aceasta vor cunoaste oamenii ca sunteti ucenicii mei, daca veti avea dragoste unul fata de altul, iar mai mare dragoste decat aceasta nimeni nu poate sa aiba: ca viata sa si-o puna pentru fratele sau.
El este un Iov al veacului XX:
”Fusese daruit cu toate darurile. Iar cand au venit incercarile, Mircea Vulcanescu le-a primit senin si increzator; intr-un anumit fel misterios, se integrau vietii lui religioase. In cateva zile a pierdut tot: avere, glorie, situatie sociala si academica, familie, libertate. Dar a ramas acelasi, nu s-a indoit si nici nu s-a tagaduit; a continuat sa marturiseasca cu aceeasi senina fermitate credinta si increderea lui de totdeauna.” (Mircea Eliade).
Mircea Vulcanescu este un martir al sec. XX, iar biruinta sa este sintetizata in ultimul lui mesaj din temnita: Sa nu ne razbunati!
Surse: Ziarul Patriarhiei Române „Vestitorul Ortodoxiei”, nr. 107/ 15-30 dec. 1993 și Cuvântul Ortodox

la lupta pentru Adevăr!
Pe același subiect

Vasile Bănescu pune o bombă cu ceas în Biserică

Un preot catolic demolează atacul cuplului Schmitt - Liiceanu la adresa BOR. În contrast cu Bănescu și Baconschi, cercetătorul Remus Mircea Birtz, doctor în Teologie la Roma și în Istorie la Cluj, a scris o Recenzie de 40 de pagini publicată de ActiveNews

Diana-Maria Brăgaru: "Cine are urechi de auzit, să audă"

Cristian Botez: Părintele Dan Bădulescu de la Rock la Strană și apoi în altar. Un drum presărat cu trasee spirituale, oarece exagerări, dar, care au avut și ele rostul lor în acest drum destul de atipic

BANII sau BIBLIA? Editorialistul Ziarului Lumina îl spulberă pe Liiceanu: De ce am scoate religia din școală? Pentru că nu-i convine domnului Liiceanu?

Racla cu osemintele marelui protopsalt Anton Pann a vibrat în timpul slujbei de reînhumare. Mărturia Arhidiaconului Mihail Bucă. FOTO Agenția BASILICA, aflată la aniversare
Recomandările noastre

Tucker Carlson zdrobește narațiunea mondială pro-Zelenski: Se vede pe fața lui de șobolan transpirat că nu el a aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka. Băiatul în trening, cu ochii morți și neliniștiți, este singurul incapabil să arunce în aer barajul

Cluj-Napoca, Luni, 12 iunie 2023, Ora 19.00 - Conferință ActiveNews - Starea de Libertatea: ROMÂNII VS MAREA RESETARE. De la informare obiectivă la atitudine civică. Între participați: Av. Florentin Țuca, Dr. Geanina Hagimă, Olivia Steer. VĂ AȘTEPTĂM!
Secțiuni: Biserica Cultură Opinii Prima pagină Sfinții închisorilor Știri
Persoane: Mircea Vulcănescu Pr. Gheorghe Holbea
Subiecte: Bustul lui Mircea Vulcănescu canonizare Liceul Mircea Vulcanescu Sfinții închisorilor Statuia lui Mircea Vulcănescu Statuie Mircea Lucescu
Organizații: Biserica Ortodoxă Română Patriarhia Română
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)