ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul Muzeal și Multicultural „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei găzduiește, în perioada 5-29 februarie, o expoziție de grafică dedicată mărturisitorilor ortodocși din închisorile comuniste, relatează basilica.ro.  

Expoziția, intitulată „Cade albă nea peste viața mea”, a fost pregătită de artistul plastic Aida Șușter Boțan. Printre portretele incluse se numără sfinții părinți Justin Pârvu, Cleopa Ilie, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Nicolae Steinhardt, Dumitru Stăniloae, precum și alții.

De asemenea, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților anunță vernisajul albumului „Chipuri ale sfințeniei – Trăitori și Mărturisitori ai Ortodoxiei Românești Contemporane”, lucrare ce înfățișează personalități marcante ale ortodoxiei românești din secolul 20.

Începând cu 1 martie, expoziția „Cade albă nea peste viața mea” va fi adusă la București. Anterior, aceasta a ajuns la: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Mitropoliei Clujului, Muzeul Mitropolitan Iași, Muzeul Județean Botoșani, Mănăstirea Antim, Muzeul de Artă Piatra Neamț, Biblioteca Municipală Fălticeni și Muzeul Lemnului Câmpulung Moldovenesc.

Clădirea „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, construită în secolul 19 și considerată un monument arhitectural deosebit, a fost reconstruită la inițiativa Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu ajutorul fondurilor europene și al Consiliului Județean Suceava.

Clădirea a fost reinaugurată în data de 28 noiembrie 2023, de Ziua Bucovinei, moment care coincis cu aniversarea a 105 ani de la unirea Bucovinei cu România (1918). Artista în atelier, cu portretul Părintelui Justin, în lucru: