ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Duminica a VI-a după Paști, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfinții Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena. Așa cum ne spune pericopa Evangheliei după Ioan, această zi binecuvântată de Dumnezeu, mai este numită și Duminica vindecării orbului din naștere sau Duminica luminii.
 
 
Acest om care era orb din naștere, o cruce extrem de grea, pe care, nu știu câți dintre noi am încuviința să o purtăm fără a cârti împotriva lui Dumnezeu, l-a cunoscut, mai întâi lăuntric pe Mântuitorul, care este Lumina lumii, și apoi l-a văzut aievea.

Și, în zilele noastre, vedem asemenea oameni, care poartă această cruce de a fi orb din naștere, unii dintre ei cerșesc, alții se descurcă cum pot. Lumea de astăzi, ca și cea de pe vremea Mântuitorului, trece indiferentă pe lângă acești oameni, foarte rar fiind aceia care-i miluiesc cu un ban. 

Într-o zi, un orb care cerșea într-un oraș oarecare, a avut inspirația de a scrie pe un carton următoarele cuvinte: „Astăzi este o zi frumoasă, dar eu nu o pot vedea!”. Pentru aceste cuvinte, orbul a fost miluit de o mulțime de oameni. Iată ce mult bine poate face o singură propoziție binecuvântată de Dumnezeu. De aceea, este bine și vă îndemn să folosiți cuvintele bineplăcute lui Dumnezeu și care sunt de real folos pentru mântuirea sufletului.
Plin de uimire, psalmistul grăiește așa: „Mari și minunate sunt lucrurile Tale, Doamne, Dumnezeule, toate cu înțelepciune le-ai făcut!”. Câți dintre noi am putut vedea minunile lui Dumnezeu? Pentru că ele se întâmplă în tot locul și în orice clipă. Vedem cu ochii fizici, dar câți vedem cu ochii spirituali, duhovnicești? Nouă, celor care vedem cu ochii fizici, totul ni se pare normal și banal, dar pentru un orb care vede pentru prima dată, rămâne uimit de frumusețile din jur și fără cuvinte. 

Ce ne spune Evanghelia după Ioan despre vindecarea orbului din naștere? Faptul că ucenicii care-l însoțeau pe cale, pe Mântuitorul l-au întrebat: „Învățătorule, cine a păcătuit; acesta sau părinții lui, de s-a născut orb? Iisus a răspuns: Nici el n-a păcătuit, nici părinții lui, ci ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu”. 
Prin această minune dumnezeiască, El ne dă o lecție nouă, oamenilor, de ieri, de azi și de mâine că indiferent de ce boală suntem cuprinși, chiar și orbi fiind, să ne punem nădejdea și încrederea în Domnul, pentru că la El nimic nu este imposibil de îndeplinit. De aceea, trebuie să luptăm permanent, cu armele credinței, împotriva întunericului din lăuntrul nostru, dar și împotriva întunericului din lume, chemând în ajutor numele Domnului: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi, păcătoșii. Amin.”. 

Hristos este Calea, Adevărul și Viața! Hristos este Lumina lumii! Hristos este ajutorul și izbăvitorul nostru! Amin.
 
Așadar, să-l rugăm pe Mântuitorul să ne ajute să devenim și noi purtători de lumină, purtători de Duh Sfânt, purtători și mărturisitori de adevăr. Amin.