ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hipogeul din Constanța (mormântul pictat de la Tomis, de tip hipogeu - subteran), vestigiu unic din creștinismul timpuriu, a fost inaugurat la începutul lunii, după lucrări complexe de restaurare. Cu toate acestea, monumentul funerar va putea fi vizitat abia de la toamnă, după finalizarea transferului său de la Consiliul Județean la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, relatează basilica.ro.  

„Valoarea nu este dată de construcția propriu-zisă, cât de pictura dinăuntru, unică pe teritoriul țării noastre, dar care își găsește analogii la Roma, în Ungaria, la Silistra”, a declarat la inaugurare cercetătorul Radu Petcu, studentul arheologului Constantin Chera, unul dintre cei mai buni specialiști în istoria cetății antice Tomis.

„Pe lângă banchetul funerar cu cele șapte personaje, tipic pentru lumea romană a Antichității târzii, și cei doi păuni care reprezintă călăuza sufletului din viața de apoi, inventarul funerar era foarte sărac, specific mormintelor creștine de epocă, în care nu se punea importanță pe obiecte, cât pe curățarea sufletului”, a mai explicat Radu Petcu.

Mărturie de la începuturile creștinismului în Dobrogea

„Construit în prima jumătate a secolului al IV-lea d. Hr., cavoul se presupune că ar fi aparținut unei familii creștine înstărite și a fost folosit în două faze până la începutul secolului al V-lea d. Hr.”, scria anul trecut arheol. Elena Brândușa Popovici, într-o postare la rubrica #PeUrmeleSfinților de pe pagina de Facebook a Agenției de știri Basilica.

„În interiorul acestuia au fost descoperite șase schelete umane, patru dispuse în sicrie de lemn, un schelet în stânga intrării și osemintele unui copil depus într-o amforă.”

Mormântul a fost descoperit în 1988, în timpul unor lucrări edilitare, de către arheologii Constantin Chera și Virgil Lungu, și surprinde aspecte importante din istoria creștinismului primar de pe meleagurile Dobrogei.

„Însemnătatea deosebită a monumentului este dată de pictura murală, foarte bine păstrată, mormântul nefiind deschis de la ultima depunere funerară și până la momentul descoperirii”, a mai precizat arheol. Elena Brândușa Popovici.

„Pictura mormântului acoperă în mod integral interiorul hipogeumului și prezintă motive iconografice tipice pentru un sincretism religios cu aspecte preluate din tradiția greco-romană anterioară precum banchetul funerar, dar și elemente ale noii religii creștine.”

Mormântul pictat de la Tomis, de tip hipogeu (subteran), este situat în apropierea Liceului „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

În jurul mormântului a fost construit un edificiu cu microclimat favorabil conservării și cu punct de informare multimedia. Pentru realizarea lucrărilor de restaurare, Consiliul Județean Constanța a atras o finanțare europeană de 6,4 milioane de lei.