IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pregătește Marea Arhivă a Sinodului de la Niceea din anul 325, Sfântul Sinod la care a participat Mitropolitul Marcus al Tomisului

Anul 2025 aduce o mare sărbătoare lumii ortodoxe.
Se vor împlini 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea, sinod la care a participat vestitul Marcus, Mitropolit al Tomisului.
Sunt celebre listele întocmite de Dionysius Exiguus însuși, listele mitropoliților participanți la Sinodul de la Niceea, în anul 325.
Documentele au fost adunate într-un celebru volum, anume Patrum Nicaenorum. Nomina Latine, Graece, Coptice, Syriace, Arabice, Armeniace, întocmit de către Henricus Gelzer, Henricus Hilgenfeld și Otto Cuntz (Leipzig, 1898).
Site-ul oficial însuși al Bisericii Ortodoxe Române, în capitolul Organizarea bisericească din Schythia Minor, consfințește participarea Mitropolitului Marcus la Sinodul de la Niceea din anul 325:
„(...) Sfântul Andrei a trebuit să hirotonească episcopi, preoți și diaconi în cetățile de la Pontul Euxin în care a predicat pe Hristos. La rândul lor, primii episcopi au hirotonit pe alții, chiar în condițiile în care credința creștină nu era încă recunoscută legal. Numai așa se poate explica faptul că în cetatea Tomis, metropola provinciei, sunt atestați documentar mai mulți episcopi. Actele martirice amintesc pe episcopii Evangelicus , Efrem și Tit, la începutul secolului al IV-lea. Un episcop de Tomis cu numele Marcu a participat la lucrările primului Sinod ecumenic de la Niceea. în anul 369 era atestat documentar episcopul Betranion, apărător al Ortodoxiei în fața ereziei ariene; urmașul său Gherontie a participat la Sinodul II ecumenic de la Constantinopol din 381. În secolul al V-lea sunt cunoscuți episcopii Teotim I, Timotei (care a luat parte la Sinodul III ecumenic din 431, de la Efes), Ioan, Alexandru, Teotim II, iar în secolul următor Paternus și Valentinian. Toți erau oameni de mare cultură, autori de scrieri teologice care au luat parte la controversele dogmatice ale timpului. (...)"
În cele câteva sute de documente, în care s-au păstrat numele mitropoliților participanți la Niceea „episcopul" de Tomis este întotdeauna consemnat ca având rangul de Mitropolit al Tomisului, Marcus metropolitanus Tomensis.
Conform informațiilor noastre, celebrând cei 1700 de ani de la Primul Sinod ecumenic de la Niceea din anul 325, Arhiepiscopul acad. prof. univ. dr. Teodosie al Tomisului va publica în curând Actele și documentele Sinodului de la Niceea, în șase volume de manuscrise în facsimil (color sau alb-negru), însumând circa 3000 de pagini adunate din cele mai celebre arhive ale lumii: Vatican, Viena, Heidelberg, Fulda, Paris, Milano, Torino, Roma, Cambridge, Oxford, Berlin etc.
Arhiepiscopul Tomisului va publica pentru prima dată în facsimil color actele și documentele rămase de la Atanasie cel Mare și, de asemenea, rescripturile în care s-au păstrat cuvântul Sfântului Împărat Constantin cel Mare către membrii Sinodului, scrisorile lui Eusebius și alte documente care vor putea fi văzute în cele șase volume ce vor alcătui Actele și documentele Sinodului de la Niceea.
Acest manuscris este vechi de 1000 de ani și se află în Biblioteca Națională a Franței.
Acest manuscris are rescripturi dintre cele mai importante pentru istoria Sinodului de la Niceea și a ortodoxiei.


ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Moaștele Sfinților Cuvioși Paisie Olaru și Cleopa Ilie de la Sihăstria au fost deshumate - FOTO/VIDEO

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Moartea Papei Francisc reprezintă apusul Catolicismului Progresist?

ÎNGROPAREA PAPEI LIVE

”Aveam 30 ani când viața s-a oprit. Când s-a lăsat cortina și ziduri au început să fie înălțate” - Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, martir anticomunist și mărturisitor ortodox al secolulul XX

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Cultură Opinii Prima pagină Știri
Persoane: IPS Teodosie Mitropolitul Marcus al Tomisului
Locații: Constantinopol Niceea Tomis
Subiecte: Sinodul de la Niceea
Organizații: Academia Tomitană Arhiepiscopia Tomisului
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)