Înaltpreasfințitul Teodosie sărbătorește de Florii 24 de ani de la întronizarea sa în scaunul arhiepiscopal al celei mai vechi eparhii din țară, Arhiepiscopia Tomisului, de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist. Întru Mulți Ani! FOTO și VIDEO

La 8 aprilie 2001, în Duminica de Florii, Preafericitul Patriarh Teoctist îl întroniza ca Arhiepiscop al Tomisului pe IPS Teodosie (foto mai sus și video cu discursul Patriarhului Teoctist și al Arhiereului în baza materialului). „Părinte, Dobrogea vă așteaptă de 2000 de ani!", i-a spus atunci Înaltpreasfințitului Teodosie Părintele Arsenie Papacioc, marele duhovnic al Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol.
Constănțenii și nu numai îl sărbătoresc azi la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din
Constanța, odată cu marea sărbătoare a Întâmpinării Domnului - Floriile, când ierarhul, împreună cu clerul și credincioșii, va înconjura Catedrala în procesiune cu ramuri de salcie și flori, apoi va fi săvârșită Sfânta Liturghie, după care va avea loc lansărea a 19 noi volume de documente despre Sinodul de la Niceea de la care se împlinesc anul acesta 1700 de ani.
Duminică, 13 aprilie, când se se împlinesc 24 de ani de slujire liturgică de la instalarea
IPS Teodosie în scaunul arhiepiscopal al celei mai vechi eparhii din
țară, Arhiepiscopia Tomisului, vor fi lansate împreună cu profesorul Constantin Barbu 19 noi volume de documente, binecuvântate de IPS Teodosie și închinate Sinodului de la Niceea din 325.
ActiveNews l-a declarat pentru curajul, dăruirea și exemplul său din pandemie Omul Anului 2021.
Vrednic este! Întru Mulți Ani!
Arhiepiscopul Teodosie s-a născut în 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, localitatea Gheorghieni, jud. Suceava, într-o familie de creștini, Procopie și Elisabeta Petrescu, fiind cel de-al 17-lea copil și ultimul și primind la botez numele Macedon.
A urmat școala primară în Dorna – Arini, Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1971-1976) și Institutul Teologic Universitar din București (1976-1980), cu licență în Teologie. Cursuri de doctorat, specializarea Studiul Biblic al Vechiului Testament și Limba ebraică, la același Institut (1977-1981) și la Universitatea Birmingham – Anglia (1 octombrie 1992-1 aprilie 1993); în paralel, a îndeplinit mai multe încredințări: cântăreț bisericesc la mănăstirea Antim din București (noiembrie 1982 – octombrie 1986); asistent la Secția Practică, Facultatea de Teologie din București (din 1 octombrie 1986).
A fost închinoviat ca frate la schitul Crasna, jud. Prahova (1987) și tuns în monahism (1990) cu numele Teodosie; hirotonit ierodiacon pe seama Paraclisului Sfânta Ecaterina al Facultății de Teologie din București, iar mai târziu ieromonah (martie 1992), când a fost și hirotesit protosinghel; la începutul anului 1994 a fost hirotesit arhimandrit; la 22 martie 1994 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titlul Snagoveanul și hirotonit arhiereu în 3 aprilie 1994.
În iulie 1999 a obținut titlul de doctor în Teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, cu teza: Cartea Psalmilor și importanța ei pentru viața pastoral-misionară a Bisericii; doctor în Muzică (2005).
La București a desfășurat o impresionantă activitate în toate domeniile vieții bisericești, ceea ce a făcut ca, în 21 februarie 2001, Colegiul Electoral Bisericesc să-l aleagă în istoricul scaun arhiepiscopal de la Tomis (Constanța); la 8 aprilie 2001, în Duminica Floriilor, a avut loc întronizarea la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, amintește Basilica.ro.
S-a implicat în activitatea pastoral-misionară și de asistență socială la București și Constanța; a reactivat mănăstiri și schituri, a înființat așezăminte monahale; s-a implicat în înființarea unei Școli de cântăreți bisericești la Seminarul Teologic din București, a trei noi seminarii teologice monahale la mănăstirile Căldărușani, Cernica și Pasărea, și a unui seminar în Giurgiu.
A înființat Seminarul Teologic Dionisie Exiguul și Școala de cântăreți bisericești Gherontie Nicolau, amândouă în Constanța; supraveghează procesul de învățământ al Facultății de Teologie Ortodoxă din Universitatea Ovidius din Constanța ca profesor și, o vreme, și ca decan; conducător de doctorat; a participat ca delegat al Bisericii noastre la activități pastorale și culturale în SUA și în Europa.
A desfășurat o bogată activitate științifică, ce s-a concretizat în temeinice lucrări precum: Cartea Psalmilor și importanța ei în viața pastoral-misionară a Bisericii (teză de doctorat publicată în 2001 și 2008), Muzica Vechiului Testament (2001), Viața iudeilor oglindită în Psaltirea lui David (2001), Psaltirea cu explicații și adnotări asupra termenilor biblici (2001), Psaltirea ilustrată (2002), Mărturii ale vieții creștine dobrogene (2004), Mitropolia Tomisului (în colaborare cu Adrian Rădulescu, 2004); numeroase studii și articole în diferite periodice bisericești; este membru în diferite asociații și organizații bisericești, culturale și sociale.
De asemenea, a înființat și Academia Tomitană împreună cu Profesorul Constantin Barbu.
VIDEO de la Întronizarea din 2001 cu Patriarhul Teoctist:
VIDEO de la Întronizarea din 2001 cu IPS Teodosie:
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

O nouă renaștere a Bisericii Catolice?

Acad. Zoe Dumitrescu Bușulenga a trecut la Domnul pe 5 mai 2006, ca Maica Benedica, închinoviată la Petru Vodă de Părintele Justin, retrasă la Mănăstirea Văratec și înmormântată la Putna, din dragoste de Eminescu și Ștefan

8 mai, Sărbătoarea MINUNII care se petrece ÎN FIECARE AN la mormântul Sfântului Ioan Evanghelistul: pulberea sfântă și vindecătoare care se ridică în aer
Recomandările noastre

MARTORII LUI NICUȘOROS. Intelectualii lui Băsescu Petrov rup lesa pentru candidatul mînă-moartă, Nicușor Dan. Editoriale de Cornel Nistorescu

Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

AVEM CONFIRMAREA: DECAPITAREA REGIMULUI CIOLACU-IOHANNIS-BOLOJAN prin anularea vizelor SUA este făcută de ADMINISTRAȚIA TRUMP ca PEDEAPSĂ pentru ANULAREA ALEGERII lui CĂLIN GEORGESCU - Înalt Oficial de la Casa Albă

Întrebarea ActiveNews pentru sesiunea LIVE a liderului AUR, George Simion, întreruptă de Facebook - VIDEO: România Mare în vechile hotare! După modelul reunificării Germaniei
Secțiuni: Biserica Cultură Eveniment Prima pagină Știri
Subiecte: Abuzuri din pandemie Aniversare Lansare de carte
Organizații: Academia Tomitană Arhiepiscopia Tomisului
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)