ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 8 aprilie 2001, în Duminica de Florii, Preafericitul Patriarh Teoctist îl întroniza ca Arhiepiscop al Tomisului pe IPS Teodosie (foto mai sus și video cu discursul Patriarhului Teoctist și al Arhiereului în baza materialului). „Părinte, Dobrogea vă așteaptă de 2000 de ani!", i-a spus atunci Înaltpreasfințitului Teodosie Părintele Arsenie Papacioc, marele duhovnic al Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol.

Constănțenii și nu numai îl sărbătoresc azi la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța începând cu ora 7.45 când ierarhul, împreună cu clerul și credincioșii, va înconjura Catedrala în procesiune cu ramuri de salcie și flori, apoi va fi săvârșită Sfânta Liturghie, după care vor avea loc lansări de carte și lucrări din patrimoniul Constantin Brâncuși.

Duminică, 9 aprilie, când se se împlinesc 22 de ani de slujire liturgică de la instalarea IPS Teodosie în scaunul arhiepiscopal al celei mai vechi eparhii din țară, Arhiepiscopia Tomisului, vor fi lansate împreună cu profesorul Constantin Barbu 50 de volume din colecția „Monumenta Historiae Orthodoxiae et Byzanthinae” (manuscrise în facsimil, majoritatea dinainte de anul 1000), 10 volume cu manuscrisele lui Eminescu (din colecția „Biblioteca Eminescu”), două volume din colecția „Monumenta Romaniae Historica” („Scythica Vindobonensia” și „Burebista. Decretul de la Dionysopolis”) și vor fi expuse lucrări din cadrul proiectului „Constantin Brâncuși – Opera pierdută sau distrusă”. Proiectul urmărește reconstruirea în bronz sau gips a 102 opere lipsă, dispărute sau distruse, din patrimoniul marelui sculptor Constantin Brâncuși, de către sculptorul Rodion Gheorghiță. O nouă inițiativă binecuvântată de IPS Teodosie.

ActiveNews l-a declarat pentru curajul, dăruirea și exemplul său din pandemie Omul Anului 2021.

Vrednic este! Întru Mulți Ani!

Arhiepiscopul Teodosie s-a născut în 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, localitatea Gheorghieni, jud. Suceava, într-o familie de creștini, Procopie și Elisabeta Petrescu, fiind cel de-al 17-lea copil și ultimul și primind la botez numele Macedon.

A urmat școala pri­mară în Dorna – Arini, Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1971-1976) și Institutul Teologic Universitar din Bucu­rești (1976-1980), cu licență în Teologie. Cursuri de doctorat, specializarea Studiul Biblic al Vechiului Testament și Limba ebraică, la același Institut (1977-1981) și la Universitatea Birmingham – Anglia (1 octombrie 1992-1 aprilie 1993); în para­lel, a îndeplinit mai multe încredințări: cântăreț bisericesc la mănăstirea Antim din București (noiembrie 1982 – octombrie 1986); asistent la Secția Practică, Facultatea de Teologie din București (din 1 octombrie 1986).

A fost închinoviat ca frate la schitul Crasna, jud. Prahova (1987) și tuns în monahism (1990) cu numele Teodosie; hirotonit ierodiacon pe seama Paraclisului Sfânta Ecaterina al Facultă­ții de Teologie din București, iar mai târziu ieromonah (martie 1992), când a fost și hirotesit protosinghel; la începutul anului 1994 a fost hirotesit arhimandrit; la 22 martie 1994 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titlul Snagoveanul și hirotonit arhiereu în 3 apri­lie 1994.

În iulie 1999 a obținut titlul de doctor în Teologie al Facultății de Teolo­gie Ortodoxă din București, cu teza: Car­tea Psalmilor și importanța ei pentru viața pastoral-misionară a Bisericii; doctor în Muzică (2005).

La București a desfășurat o impresionantă activitate în toate dome­niile vieții bisericești, ceea ce a făcut ca, în 21 februarie 2001, Colegiul Electoral Bisericesc să-l aleagă în istoricul scaun arhiepiscopal de la Tomis (Constanța); la 8 aprilie 2001, în Duminica Floriilor, a avut loc întronizarea la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, amintește Basilica.ro.

S-a implicat în activitatea pastoral-misionară și de asistență socială la București și Con­stanța; a reactivat mănăstiri și schituri, a înființat așezăminte monahale; s-a impli­cat în înființarea unei Școli de cântăreți bisericești la Seminarul Teologic din Bucu­rești, a trei noi seminarii teologice mona­hale la mănăstirile Căldărușani, Cernica și Pasărea, și a unui seminar în Giurgiu.

A înființat Seminarul Teologic Dionisie Exiguul și Școala de cântăreți bisericești Gherontie Nicolau, amândouă în Con­stanța; supraveghează procesul de învă­țământ al Facultății de Teologie Ortodoxă din Universitatea Ovidius din Constanța ca profesor și, o vreme, și ca decan; con­ducător de doctorat; a participat ca dele­gat al Bisericii noastre la activități pas­torale și culturale în SUA și în Europa.

A desfășurat o bogată activitate științifică, ce s-a concretizat în temeinice lucrări pre­cum: Cartea Psalmilor și importanța ei în viața pastoral-misionară a Bisericii (teză de doctorat publicată în 2001 și 2008), Muzica Vechiului Testament (2001), Viața iudeilor oglindită în Psaltirea lui David (2001), Psaltirea cu explicații și adnotări asupra termenilor biblici (2001), Psaltirea ilustrată (2002), Mărturii ale vieții creș­tine dobrogene (2004), Mitropolia Tomisului (în colaborare cu Adrian Rădulescu, 2004); numeroase studii și articole în dife­rite periodice bisericești; este membru în diferite asociații și organizații bisericești, culturale și sociale.

De asemenea, a înființat și Academia Tomitană împreună cu Profesorul Constantin Barbu.

VIDEO de la Întronizarea din 2001 cu Patriarhul Teoctist:

VIDEO de la Întronizarea din 2001 cu IPS Teodosie: