ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mâine, 9 iunie, în „Duminica orbului din naștere”, așa cum este numită în calendarul ortodox, și a vindecării lui, românii votează pentru a alege europarlamentarii, primarii și consiliile locale.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis la începutul anului un îndreptar pentru clerici și credincioși privind participarea la alegerile europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale din 2024, potrivit basilica.ro

Îndreptarul reiterează atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale. La final, sinodalii oferă 10 criterii orientative, utile pentru credincioși în aprecierea candidaților.

Sfântul Sinod reiterează faptul că „Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate”.

10 criterii orientative

În acest sens, pentru aprecierea candidaților la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale din acest an, sinodalii recomandă credincioșilor Bisericii noastre următoarele 10 criterii orientative:

1. manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității față de comunitate;

2. apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale și sociale ale Bisericii;

3. respectul pentru persoana umană și promovarea culturii vieții: promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat și femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării;

4. promovarea unei educații naționale integrale, care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală;

5. apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român;

6. diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creșterea demografică a României;

7. apărarea și promovarea patrimoniului cultural și spiritual național;

8. apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului și dezvoltarea agriculturii, ca baze ale responsabilității pentru generațiile prezente și viitoare;

9. sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor și a diasporei române, precum și promovarea de proiecte de încurajare a românilor să revină în România;

10. apărarea și promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern și intern.

Desigur, aceste criterii pot fi completate cu alte criterii utile pentru orientarea alegătorilor spre un vot corect, responsabil și folositor țării, se arată în îndreptarul aprobat prin hotărârea sinodală nr. 1731 din 29 februarie 2024.