ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victor Roncea: Înaltpreasfinția Voastră, ultima oară când am discutat mai mult am vorbit despre măsurile antiumane și anticreștine din timpul așa-zisei pandemii, când Dvs v-ați remarcat întru apărarea credinței strămoșești și a drepturilor noastre sfinte. Acum mergeți mai departe, întru slăvirea Ortodoxiei din care noi facem parte încă de la începuturi. Izvoarele apostolice ale creștinismului românesc l-au dus pe undele lor curate și înmulțite, în anul 325, pe Mitropolitul Marcus al Tomisului, la Niceea, alături de sfinții părinți, „luceferi mult luminători ai cerului duhovnicesc”, și de Sfântul Împărat străromân Constantin cel Mare.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Da, este adevărat. Acest fapt, prezența Mitropolitului Marcus al Tomisului la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, este de netăgăduit și a fost dovedit prin numeroase scrieri ale înaintașilor noștri învățați, păstrate în manuscrise minunate aflate acum în marile biblioteci și academii ale lumii cât și la noi, la Academia Tomitană.

Victor Roncea: Știu că la sfârșitul lunii septembrie organizați în Arhiepiscopia Tomisului un mare simpozion internațional dedicat împlinirii a 1700 de ani de la primul Sinod de la Niceea din anul 325. Sunt informat că vor veni mari personalități ale ortodoxiei din întreaga lume. Și, de asemenea, lucru care interesează foarte mult, știu că veți prezenta primele 100 de volume cu documente care privesc Sinodul de la Niceea din anul 325. Ce amănunte ar putea afla clericii noștri ortodocși de astăzi și intelectualii români, în general?

IPS Teodosie: În primul rând pentru noi este o mare onoare și bucurie și totodată o datorie sacră să publicăm cele mai vechi și mai importante manuscrise privind Sinodul de la Niceea din anul 325 fiindcă înaintașul nostru Marcus, mitropolit al Tomisului, este unul dintre vestiții participanți la acest sinod. În colecția noastră Monumenta Romaniae Historica, despre care pot să spun cu mândrie că este cea mai mare colecție de documente din lume, am publicat și continuăm să publicăm documentele Sinodului în latină, greacă, coptă, siriacă, arabă și armeană. Am primit, în ultimul timp, câteva sute de noi fotocopii color (și alb-negru) pe care sunt nerăbdător să le văd publicate. Multe dintre aceste facsimilări sunt după rescripturi mai vechi de 1000 de ani! Îi asigur pe clericii noștri ortodocși și pe credincioșii noștri că vom publica manuscrisele cele mai importante care se află în arhivele celebre ale lumii. Cred că primul nostru mitropolit, Marcus al Tomisului, merită toată truda noastră simbolică. Sunt nespus de bucuros pentru că au sosit încă 25 de manuscrise în facsimil, dovezi în greacă ale faptelor luminoase care s-au întâmplat în anul 325 la Niceea. Omul e nobil, este de o ființă cu Ființa Însăși. Această credință în deoființime este strălucirea întemeierii Europei în care noi trăim astăzi și prin care românii trebuie să fie mândri că sunt europeni care au participat la crearea Europei creștine. Sunt manuscrise din Vatican, din Florența și Geneva, din Paris, Oxford, Londra, Cambridge, Heidelberg, Milano, Torino (cum este palimpsestul Sfântului Ioan Cassian din fotografia de mai jos - n.n.), Napoli, Viena, Berna, Sankt Petersburg, Berlin, Muntele Sinai, Ierusalim, Atena, Athos, New York... Așadar, urmele Ortodoxiei sunt în toată lumea mare!


Victor Roncea: Am înțeles și că sunteți foarte bucuros de vestea că veți obține fotocopii după trei manuscrise grecești care, după peripeții de secole, se află în Elveția, într-una din cele mai mari și mai valoroase biblioteci ale Europei. Ne puteți spune ce conțin aceste trei manuscrise celebre, extrem de valoroase?

IPS Teodosie: Voi spune doar câteva titluri ale operelor lui Athanasie din Alexandria, trăitorul și gânditorul întru homoousia. Aici se află prima formulă din Symbolum "Quicumque”, Disputatio contra Arium, Orationes contra arianos, Expositio fidei, De decretis Nicaenae synodi. Din această lucrare foarte dragă mie vă dau pentru dumneavoastră și publicația dumneavoastră de prestigiu imaginea cu prima filă din De decretis Nicaenae synodi.

Victor Roncea: Vă mulțumim foarte mult, și eu și cititorii ActiveNews, și v-aș ruga, Înaltpreasfinția Voastră, să publicăm noi, cei dintâi, fotografia celor trei volume superbe studiate de Dvs, cu documentele și actele fundamentale ale Sinodului de la Niceea.

IPS Teodosie: Dumneavoastră vă ofer aceaste imagini cu drag și recunoștință fiindcă ați publicat atâtea minuni despre Arhiepiscopia Tomisului, despre 1000 de ani de viață religioasă, de la Evangelicus (trăitor în secolul III) până la Ioan și Anicet (secolele X-XI), până la Iachint de Vicina (întemeietorul Mitropoliei de la Curtea de Argeș în 1359)... Manuscrise și documente din înaintașii noștri celebri, Sfinții Ioan Cassian și Dionysius Exiguus, învățătorul a zece papi din Vatican, mintea genială care a calculat cronologia planetei, stabilind începutul erei noastre. Nu e puțin lucru ca planeta să-și numere viața după mintea genială a lui Dionysius Exiguus, străvechiul nostru tomitan.

Iată cele trei manuscrise atât de dragi nouă, pe care am avut privilegiul să le țin în mână:


Victor Roncea: Vă mulțumesc în mod deosebit, Înaltpreasfinția Voastră, și așteptăm să le vedem publicate și la noi. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!