ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 12 iulie este prăznuită Panaghia Tricherousa, o veche icoană a Maicii Domnului, aflată în prezent la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos.


Panaghia Tricherousa este o icoană de iconostas, foarte veche, cunoscută și ca „Icoana Maicii Domnului cu trei mâini”. Icoana se află în prezent la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos. 
 
Cei ce nu cunosc istoria acestei icoane înclină să creadă, în mod greșit, că cele trei mâini reprezentate sunt ale Maicii Domnului. Însa nu este așa.
 
Inițial era o icoană realizată întru totul după canoanele iconografice, asemănătoare cu Maica Domnului Hodighitria – „Arătătoarea căii”.
 
Potrivit tradiției, această icoană a Maicii Domnului făcea parte din zestrea de familie a Sfântului Ioan Damaschin. Acesta o avea în casa lui din Damasc, în perioada în care fusese întâiul sfetnic al stăpânitorului saracinilor, califul musulman Ualid (705-715).

Drept pedeapsă pentru cuvântările în apărarea icoanelor pe care le-a ținut Sfantul Ioan Damaschin, iconoclaștii i-au tăiat mâna dreaptă. Atunci, Sfântul Ioan, ținându-și mâna tăiată, a căzut înaintea acestei icoane a Maicii Domnului, cerând să-l vindece.

Și Maica Domnului într-adevăr a vindecat mâna Sfântului, care s-a lipit în chip minunat la locul ei.

Drept mulțumire și recunoștință nemarginită, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului o mâna din argint, în partea de jos, putându-se astfel crea impresia că Maica Domnului are o a treia mână.
 
De atunci, în această icoană purtând numele „Cu trei maini” (slavonă:Troerucica; greacă: Tricherousa), sub mâinile Maicii Domnului, este reprezentată și mâna tăiată a Sfântului Ioan Damaschin.

Icoana a fost păstrată în Lavra Sfântului Sava, până în secolul XIII, când Sfântul Sava, primul Arhiepiscop al Serbiei, a venit aici în pelerinaj, iar părinții mănăstirii i-au dăruit-o ca binecuvântare.

Acesta a dus icoana în Serbia, iar mai apoi, în chip minunat, ea a ajuns în Sfântul Munte Athos. În vremea unei răscoale civile din Serbia, în timpul domniei Regelui Urosh al V-lea, catârul care purta icoana în fața armatei s-a rătăcit, ajungând în chip necunoscut la Hilandar.

Una dintre minunile Maicii Domnului, săvârșite în Mănăstirea Hilandar, a avut loc în momentul în care între călugări a izbucnit o ceartă pentru ocuparea locului de stareț. În acel moment, icoana Maicii Domnului Tricherousa a plecat singură, de unde era pusă mai înainte, și s-a așezat în scaunul rezervat starețului.

Un călugăr pustnic, cu viață sfântă, a venit la mănăstire și a spus celor de aici următoarele:

„De acum înainte, pentru a evita mâhnirea și cearta, nici un stareț nu va mai fi ales în Mănăstirea Hilandar, din moment ce însăși Maica Domnului ocupă această poziție și conduce mănăstirea.”

Cu toate că acest tip de icoană nu este cuprins în nici o erminie a zugravilor, există chiar și în țara noastră, în special în nordul Moldovei, icoane ale Maicii Domnului, cu cea de-a treia mână.

Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei i-a donat Bisericii „Maica Precista” din Ploiești, în anul 1877 o icoană în care este reprezentată Maica Domnului cu trei mâini.

Icoana de acest tip a fost pictată pentru comercializare și vândută în reproduceri de sute de mii de exemplare, inclusiv prin intermediul Patriarhiei Romane.

Din păcate, unii iconografi, care au pictat copii după această icoană, au lansat o interpretare eronată în acest sens, ca și cum ar fi vorba despre trei mâini ale Născătoarei de Dumnezeu.

Pomenirea icoanei Tricherousa se face pe 4 decembrie, de praznicul Sfântului Ioan Damaschin, și, în chip deosebit, în zilele de 28 iunie si 12 iulie.