Mitropolia Moldovei și Bucovinei schimbă slujba de hram la Sfânta Parascheva cu un spectacol de Operă. Psalții se revoltă, Mitropolia tace

O dezbatere încinsă s-a lansat în lumea ortodoxă românească după apariția unui articol al publicației ieșene wikipress.ro, din care redăm mare parte în continuare, legat de alegere ciudată a Mitropoliei Moldovei și Bucovine ca în ziua Sfintei Parascheva să fie înlăturați psalții bisericești și înlocuiți cu artiștii de Operă.
ActiveNews a solicitat un punct de vedere oficial din partea MMB în cursul acestei dimineți dar se pare că angajații Mitropoliei nu mai fac față pentru a răspunde profesionist și civilizat unui demers jurnalistic cu fundament creștin fiind prea ocupați cu apariția pe micile ecrane pentru a da relații aprofundate despre lungimea cozii și numărul închinătorilor, minut cu minut.
Între timp, în lipsa unor explicații necesare pentru care am oferit cu dărnicie spațiu publicistic, odată cu trecerea zilei, firesc, s-a încins și internetul pe această temă. Pe pagina publicistului Iulian Capsali, în numai câteva ore s-au adunat sute de aprecieri negative și circa 200 comentarii care dezavuează decizia Arhiepiscopiei Iașilor, respectiv a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Comentariile curg lanț în continuare pe numeroase pagini ortodoxe și de specialitate, cum ar fi, între altele, Muzică Bizantină - Partituri Clasice.
Cunoscutul grup Nectarie Protopsaltul a comentat la rândul său destul de caustic cu trimitere la gafa de la Iași: „Când o greșeală omenească se transformă în tradiție seculară și nu se mai poate îndrepta din motivul că a devenit tradiție.”
Redăm în continuare cererea adresată de redactorul-șef Victor Roncea și articolul în cauză:
„Doamne ajută! Rugăm reprezentanții MMB să ne emită un punct de vedere complex cu privire la problema enunțată în articolul de mai jos. Mărturisesc că personal dau dreptate psalților. Sfânta Liturghie nu este un spectacol. Ieri, Filarmonica, azi, Opera din Iași, mâine, Opera din Sydney (sau din Stuttgart!)? Nici măcar nu știm dacă artiștii lirici sunt toți ortodocși, ceea ce, dacă ar participa la săvârșirea slujbei, nu cred că ar fi tocmai canonic. Apoi, și argumentul psaltului citat are fundament. Dacă mergem pe teoria "să le dăm o șansa", cu tot respectul, de ce nu i s-ar da și unui ierarh al altui cult sau directorului Operei sau chiar președintelui Klaus Iohannis o șansă să țină slujba în locul Înaltpreasfințitului Teofan? Un artificiu aduce alt artificiu, oricât de minor ar părea. Mulțumesc!”
Wikipress: Dezbatere la Hramul Sfintei Parascheva: de ce
cântă la Liturghie corul Operei Naționale Române Iași? / „Așa ai putea
să aduci Holograf sau Florin Salam”
Nemulțumire în rândul cântăreților profesioniști de muzică bisericească din Iași. De Hramul Sfintei Cuvioase Paraschiva, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a apelat la serviciile corului de la Opera Națională Română Iași. Mitropolia a transmis că nu este nimic ieșit din comun, în timp ce cântăreții au cu totul altă părere
Pe data de 14 octombrie, Mitropolia Moldovei și Bucovinei sărbătorește Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Anual, sute de mii de pelerini din toată țara vin la Iași ca să participe la Sfânta Liturghie.
În acest context, surse apropiate de Biserica Ortodoxă au arătat că nu s-ar mai respecta rânduiala, făcând referire strict la modul în care se desfășoară slujba. Spre exemplu, conform programului de evenimente pus la dispoziție de Mitropolie, în ziua de 14 octombrie, la slujbă va fi prezent corul Operei Naționale Române din Iași, ce va înlocui corul de psalți (cântăreți de strană).
Această strategie a provocat nemulțumire în rândul cântăreților bisericești, care se simt îndepărtați tocmai în ziua cea mai importantă din an.
Reacția: „La cor trebuie să ai un anumit duh”
Un cântăreț bisericesc a explicat pentru WikiPress de ce nu este oportună prezența altui cor la o slujbă atât de specială.
„În acest an cântă corul Operei, anul trecut a fost corul Filarmonicii. Nu este normal. Se duc psalții și cântă La Traviata? Nu. În loc să ții psalții tăi, aduci altă instituție, iar ei nu știu rânduiala. Nu discutăm profesionalismul Operei, dar ce faci cu corul „Chivotul”, îi trimiți la plimbare la mall? Dacă mergi pe strategia asta, așa ai putea să aduci Holograf, Florin Salam sau Irina Rimes să cânte în strană. Hramul Sfintei Parascheva este o sărbătoare foarte importantă, la cor trebuie să ai un anumit duh. Opera nu are cum să aibă duh. Vin oameni din toată țara care merită să asculte o slujbă făcută de profesioniști ai muzicii bisericești. Mulți oameni din țară și diaspora ascultă slujba online, anul trecut calitatea cântării a lăsat foarte mult de dorit. Nu este potrivit de liturghie. Dacă nu avem binecuvântare să cântăm de Hramul Sfintei, este ca și cum Mitropolitul însuși și alți slujitori nu ar avea voie să participe la Sfânta Liturghie chiar în această zi. Când a condus strana ultima dată dirijorul corului Operei la o Liturghie?”, este mesajul transmis de cântăreții bisericești, care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Mitropolia: „Vrem să le dăm o șansă”
Întrebați despre această situație, reprezentanții Mitropoliei au făcut câteva precizări.
„Este o sărbătoare importantă cu o anumită amploare. Psalții cântă în tot restul anului. Corul operei va participa la invitația noastră. Din ce am înțeles, în cor sunt mulți seminariști sau absolvenți de Teologie. Vrem să le dăm o șansă”, a menționat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.
WikiPress l-a contactat și pe Andrei Fermeșanu, managerul Operei Naționale Române Iași, al cărui comentariu pe marginea subiectului îl puteți citi AICI.
Așteptăm provincia!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Moaștele Sfinților Cuvioși Paisie Olaru și Cleopa Ilie de la Sihăstria au fost deshumate - FOTO/VIDEO

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Moartea Papei Francisc reprezintă apusul Catolicismului Progresist?

ÎNGROPAREA PAPEI LIVE

”Aveam 30 ani când viața s-a oprit. Când s-a lăsat cortina și ziduri au început să fie înălțate” - Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, martir anticomunist și mărturisitor ortodox al secolulul XX

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Cultură Eveniment Prima pagină Știri
Persoane: Andrei Fermeșanu ÎPS Teofan
Locații: Iași
Subiecte: Muzică psaltică Pelerinaj Sfânta Parascheva
Organizații: Arhiepiscopia Iașilor Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (7)