Ninel Ganea: Cultura criticii în Biserică

Modernitatea poate fi și este adesea văzută ca o cultură a criticii, în care toate instituțiile formale și informale (Dumnezeu, Biserică, familie, monarhie ș.a.m.d.) intră sub briciul necruțător al analizei radicale. Evident că, într-un final, nu mai rămâne nimic după această terapie otrăvitoare, iar consecința firească o reprezintă nihilismul, mai ales când discursul critic se autodevorează.
Din această descriere extrem de lapidară s-ar putea desprinde ușor concluzia că noi, cei din Biserică, suntem cumva scutiți și protejați de reflexele critice dominante în modernitate. Nu că nu ne-am afla sub un constant asediu „progresist”, dar că nu practicăm cumva genul acesta de reflecții și ticuri mentale. Cred, totuși, că lucrurile nu stau tocmai astfel, deoarece din experiența personală (nu neapărat văzându-i pe alții, ci aruncând un ochi foarte îngăduitor asupra principalelor mele preocupări), ocupația fundamentală o reprezintă critica. Desigur că nu practicăm critica instituției sau a persoanei ca atare, dar căutăm în permanență punctul vulnerabil al cuiva sau a ceva pentru a-l scoate în evidență și a-l beșteli aproape cu fiecare ocazie posibilă. Dacă o persoană are zece virtuți și o scădere apoi, atunci nu va exista nici un fel de dubiu că tirul și grosul discuției noastre va cădea asupra acelei scăderi. Dacă intrăm într-o biserică unde sunt multe lucruri frumoase, dar și unele mai puțin „canonice”, apoi e musai să insistăm asupra celor necanonice.
De pildă, am fost cândva invitat să merg într-o biserică unde slujea un preot bătrân, foarte inimos (între timp trecut la Domnul), care punea suflet în tot ceea ce făcea. Nu era multă lume, dar după ce am plecat de acolo, primul lucru pe care l-am remarcat a fost nu calitatea slujirii – impresionantă, de altfel –, ci pictura rafaelită de pe pereți. E o ilustrare, să-i spun, nu foarte nevinovată, dar care se regăsește în supărător de multe ipostaze. Când vine vorba de persoane, riscăm nu doar să facem păcate serioase tot mitraliind, ci și să ratăm întâlniri ziditoare pentru că am abandonat complet exercițiile de admirație. Iar fără capacitatea de admirație nu vom reuși să zămislim nimic serios în afară de acreală, bombăneală și dihonie. Nu mai insist asupra ideii că scopul criticii pare a fi de multe ori o autoflatare, prin implicite comparații defavorabile.
Trăind cu toții într-o lume decăzută, care ne afectează și pe noi, cei din Biserică, vom găsi cu ușurință, la tot pasul, exemple de criticat pe bună dreptate. Tehnologia insuportabilă care a pătruns în biserici, pictura occidentală, scaunele de teatru, isonul electronic, stranele cu soprane, câte și mai câte. Dar, pe de altă parte, e musai să fim conștienți că această bombăneală modernă ne-a atins la fel, dacă nu mai mult, și pe noi. Foarte puțini pot să se vadă, cred, ca niște bizantini din epoca de aur ajunși cine-știe-cum în aceste vremuri tulburi. În același timp, sunt conștient că reversul culturii criticii, și anume o practică a extazului permanent, romantic și nediscriminatoriu („totul e iubire”), e la fel de nociv, chiar dacă nu la fel de des întâlnit.
Cheia problemei, ca de fiecare dată, constă în practicarea căii împărătești, doar că aceasta e mult mai ușor de predicat decât de urmat, mai ales în vremuri în care comunitățile s-au destrămat și discernământul e rar. Cu toate acestea, în tradiția patristică și în cea clasică există câteva ilustrări foarte clare asupra atitudinii de urmat.
Sfântul Ioan Cassian, de pildă, ne spune că cel însetat de bogății duhovnicești nu trebuie să se aștepte să le găsească pe toate într-o singură persoană, ci să le culeagă de la fiecare om care posedă una sau mai multe virtuți. „Călugărul care, precum o albină prevăzătoare, dorește să strângă miere duhovnicească trebuie să ia floarea unei virtuți particulare de la cel care o deține și să o depună cu grijă în vasul inimii sale. Nu trebuie să pizmuiască pe cineva pentru ceea ce are mai puțin, ci trebuie să adune cu râvnă doar virtuțile pe care acela le are. Pentru că, dacă dorim să obținem toate virtuțile de la un singur om, nu vom găsi cu ușurință modele sau nu vom găsi niciunul pe care să-l urmăm”, scrie sfântul. Paradigmatic rămâne pentru atitudinea ortodoxă și exemplul starețului din Pateric care, văzând o desfrânată care merge să păcătuiască, le atrage atenția ucenicilor asupra râvnei ei: „O, de-am avea și noi același zel spre mântuire!”.
Ideea se regăsește nu doar în tradiția noastră, ci poate fi întâlnită cu aproape un mileniu înainte de Sfântul Ioan Cassian, și în spațiul chinez, la Confucius. În „Analecte”, Confucius exprimă același gând, într-o formulare la fel de plastică, deși poate nu la fel de poetică: „Când merg alături de doi oameni, întotdeauna descopăr un învățător printre ei. Sunt atent la cei care sunt buni și încerc să-i imit, sunt atent la cei care sunt răi pentru a-mi reaminti ce trebuie să schimb la mine”.
Ne separă de această lume bine rânduită un întreg univers mintal, de care e foarte puțin probabil să ne apropiem îmbrățișând cultura criticii.
Ninel Ganea
Revista poate fi achiziționată:
– în format digital online: https://digital.familiaortodoxa.ro/produs/revista-iunie-2024/
– în format tipărit, cu livrare în România: https://magazin.familiaortodoxa.ro/magazin/revista-iunie-2024/
– în format tipărit, cu livrare în străinătate: https://store.familiaortodoxa.ro/produs/revista-iunie-2024/
Te poți abona la revistă pe 6 luni sau pe 1 an:
- în format digital online, de AICI: https://digital.familiaortodoxa.ro/produs/abonament-2024/
- în format tipărit, cu livrare în România, de AICI: https://magazin.familiaortodoxa.ro/abonare/
- în format tipărit, cu livrare în străinătate, de AICI: https://store.familiaortodoxa.ro/abonare/
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Moaștele Sfinților Cuvioși Paisie Olaru și Cleopa Ilie de la Sihăstria au fost deshumate - FOTO/VIDEO

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Moartea Papei Francisc reprezintă apusul Catolicismului Progresist?

ÎNGROPAREA PAPEI LIVE

”Aveam 30 ani când viața s-a oprit. Când s-a lăsat cortina și ziduri au început să fie înălțate” - Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, martir anticomunist și mărturisitor ortodox al secolulul XX

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Ninel Ganea
Subiecte: cultura criticii
Organizații: Familia Ortodoxă (revistă)
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)