ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anul acesta, de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești, hramul mănăstirii Petru-Vodă, ctitoria de suflet a Părintelui Arhimandrit Justin Pârvu, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de un sobor de preoți, avându-l în frunte pe Î.P.S. Teofan, mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, informează Mănăstirile Părintelui Justin. Universul Credinței - emisiunea TVR - a prezentat azi reportajul de mai sus (Video) iar Doxologia ne-a oferit filmarea de mai jos și relatarea următoare:

Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Corului „Melos Paisian”, scrie Tudorel Rusu de la Doxologia într-un reportaj de la fața locului:

În ciuda vremii nevaforabile, numeroși credincioși au fost prezenți la sărbătoarea mănăstirii nemțene, aceștia rugându-se și la mormântul părintelui Iustin Pârvu, ctitorul așezării monahale, trecut la Domnul în data de 16 iunie 2013.

În cadrul slujbei arhierești, monahul Rafael Amarandei, viețuitor al Mănăstirii Petru Vodă, a fost hirotesit ipodiacon, iar ierodiaconul Ilarion Postolică a fost hirotonit întru ieromonah de către Părintele Mitropolit Teofan.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat: „În aceasta constă calea noastră către Împărăția Cerurilor: «să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!». De ce să stăm bine, adică statornic? De ce să luăm aminte, adică să fim treji? Pentru că dușmanul se află după colț și uneori colțul se află în inima noastră. Avem de înfruntat dușmanul familiei, împotriva căruia suntem chemați să luptăm prin viață curată între bărbat și femeie și prin naștere de prunci. Apoi dușmanul neamului, care poate fi învins atunci când omul se luptă să se schimbe pe sine și, schimbându-se pe sine, deja o părticică din neam este schimbată în bine. Dușmanul Bisericii, pe care îl învingem prin credința cea adevărată și prin poruncile lui Dumnezeu împlinite, având la dispoziție arma cea mai puternică împotriva vrăjmașului de orice fel - Sfânta și Dumnezeiasca Euharistie, Trupul și Sângele Domnului Hristos, oferite de Dumnezeu la fiecare Sfântă Liturghie. Cu cât vremurile sunt mai grele, cu atât Sfânta și Dumnezeiasca Taină a Euharistiei se cuvine a fi mai mult și mai des săvârșită, în care credincioșii să se împărtășească, cu binecuvântarea duhovnicilor. Fără prezența lui Hristos în noi, nu putem face nimic în cele bune pe care le avem de îndeplinit, fiecare în tagma lui”.

După otpustul Sfintei Liturghii, părintele stareț Hariton Negrea a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru împreuna-rugăciune și pentru binecuvântare, după care ierarhul, împreună cu soborul co-slujitor, s-a îndreptat spre mormântul părintelui Iustin Pârvu, situat în centrul incintei mănăstirii, unde a oficiat o slujbă de pomenire. Toți credincioșii prezenți au cântat „Veșnica pomenire” în amintirea celui care a fost unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici români din perioada postdecembristă.

După agapa frățească de la mănăstirea Petru-Vodă, Î.P.S. Teofan a poposit și la mănăstirea de maici, Paltin, unde a citit rugăciunea de dezlegare arhierească și a adresat obștii un cuvânt de folos duhovnicesc, informează Mănăstirea Paltin, care oferă și următoarea filmare: