ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre cei mai mari poeți creștini români, Ioan Alexandru, a fost comemorat sâmbătă, 21 septembrie, la Mănăstirea Nicula, cu prilejul împlinirii a 24 de ani de la trecerea la Domnul, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, transmite Ziarul Lumina

În cimitirul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, unde este înmormântat poetul Ioan Alexandru, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârșit slujba Parastasului. La finalul slujbei, ierarhul a evocat personalitatea lui Ioan Alexandru, numindu-l „poet mărturisitor și de atitudine”. 

În continuare, în aula Centrului de conferințe și studii patristice „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din cadrul mănăstirii, clerici, oameni de cultură, poeți și scriitori au evocat personalitatea poetului transilvănean și au rememorat întâlnirile personale cu acesta. Printre cei prezenți care au vorbit s-au numărat pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău - cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, preotul Ioan Morar - președintele Despărțământului ASTRA „Ioan Alexandru” Gherla, arhitectul Dorel Cordoș, prof. dr. Ion Petrovai - membru al Uniunii Scriitorilor din România, și dr. ing. Ștefan Marinca - inventator și cercetător în domeniul referințelor de tensiune. În calitate de gazdă, a luat cuvântul și arhim. Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula.

Prin acest eveniment comemorativ, cei prezenți, împreună cu obștea Mănăstirii Nicula, au dorit să redescopere și să pună în valoare bogata activitate publicistică a poetului și omului de cultură Ioan Alexandru, urmând modelul inițiativelor similare de la Mănăstirea Rohia, prin care e rememorată personalitatea monahului-scriitor Nicolae Steinhardt, și a celei de la Mănăstirea Putna, prin care se omagiază relația specială pe care monahia și academiciana Zoe Dumitrescu-Bușulenga (monahia Benedicta) și academicianul Dan Hăulică le-au avut cu ctitoria ștefaniană.