Provocările turcilor nu mai contenesc: Erdogan a inaugurat oficial o moschee în străvechea Biserică a Mântuitorului din Chora, aflată în patrimoniul mondial

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat oficial luni, în zi de Paști, transformarea legendarei Biserici a Mântuitorului din
Chora, o bijuterie a artei bizantine, cunoscută sub numele de Kariye în turcă, în moschee cu servicii complete, deși este protejată de UNESCO și, până în 2020, când s-a luat decizia, era muzeu.
Celebra frescă a Învierii Domnului, împreună cu alte fresce și reprezentări în mozaic ale Maicii Domnului și Sfinților au fost acoperite cu panouri construite special pentru acest scop, în timp ce rândurile de musulmani s-au ridicat și au cântat "Allahu Akbar" sau "Allah este
mare", în timpul rugăciunilor inaugurale de la Kariye, cum îi spun turcii.
În 2020 a fost transformată în mod similar și emblematica Hagia Sophia din Constantinopol, declanșând, în van, proetstele și revolta creștinilor din întreaga lume.
Ambele transformări au atras laude din partea credincioșilor musulmani,
dar critici din partea Greciei și a altor țări care au îndemnat Turcia
să protejeze importantele monumente din epoca bizantină. Ambele sunt
incluse în patrimoniul mondial al ONU, amintesc și agențiile de presă internaționale.
La fel ca Sfânta Sophia, care a fost biserică timp de secole și apoi moschee pentru alte secole, Chora a funcționat ca muzeu timp de zeci de ani înainte de a se ordona transformarea ei în moschee. Cu toate acestea, inaugurarea oficială a Bisericii Mântutorului ca moschee a fost amânată, deoarece structura a fost apoi supusă unor lucrări de restaurare.
Luni, Erdogan a prezidat de la distanță, printr-o transmisie televizată din palatul său de la Ankara, ceremonia care a marcat deschiderea Chora. "Fie ca aceasta să fie de bun augur", a declarat Erdogan în timpul evenimentului televizat, în timp ce un imam și musulmani cu turban în pantaloni largi se agitau în mijlocului bisericii.
Ministerul elen de Externe a protestat oficial, printr-un comunicat: „Decizia autorităților turce de a deschide mănăstirea Chora ca moschee musulmană reprezintă o provocare pentru comunitatea internațională, deoarece îi schimbă și insultă statutul de Patrimoniu Cultural Mondial al UNESCO care aparține umanității. Păstrarea caracterului universal al monumentelor și aderarea la standardele internaționale pentru protecția moștenirii religioase și culturale este o obligație internațională clară care obligă toate statele”, se arată în adresa MAE de la Atena.
Acțiunea survine cu numai o săptămână înaintea vizitei programate de premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Ankara.
CreștinOrtodox prezintă un scurt istoric al Bisericii transformate din nou în moschee:
„Biserica Chora se afla, initial, in afara zidurilor Constantinopolului, zidite in secolul al IV-lea de Sfantul Constantin cel Mare, la sud de Cornul de Aur. Chora, biserica monahala a Mantuitorului, isi trage numele de la o expresie ce inseamna "din camp" sau "din afara zidurilor". Acest nume face referire la pozitia ei fata de oras, in jurul ei nefiind nici oras, nici alte cladiri. In urmatorul secol (413-414), imparatul Teodosie cel Mare va zidi un al doilea rand de ziduri, acestea ingloband si zona in care se afla Biserica Chora.
Biserica Chora a fost intemeiata in cadrul secolelor
V-VI, fiind rezidita de mai multe ori pana astazi. Pana la inceputul
secolului al XIV-lea, cand biserica a fost restaurata si imbracata in
celebrele ei mozaicuri, aceasta nu a fost de o importanta deosebita.
Cea mai mare parte din biserica actuala a fost
construita intre anii 1077-1081, cand Maria Ducaena, soacra lui Alexius
Alexius I Comnenul, a reconstruit Biserica Chora, in forma ei actuala de
cruce inscrisa. La inceputul seceolului al XII-lea, biserica va avea
mult de suferit de pe urma unui mare cutremur. Biserica va fi
reconstruita de catre Isaac Comnenul, cel de-al treilea fiu al lui
Alexius.
Cladirea existenta la data aplicarii mozaicurilor era
una ridicata pe la jumatatea secolului al XII-lea. Fragmente din
aceasta supravietuiesc in actuala structura a bisericii, desi sunt
acoperite de o capela funerara, ridicata mai apoi, de doua pronaose si
un pridvor, construite in secolul al XIV-lea.
Teodor Metochites, un important demnitar de stat si un bizantin cu mari influente, este ctitorul celor mai multe dintre mozaicurile si frescele Bisericii Chora. Mozaicurile si frescele ctitorite de Teodor au fost realizate intre anii 1315-1321. Aceste mozaicuri sunt cele mai reusite exemple de arta bizantina din perioada renascentist-paleologa. Minunatiile ce imbraca peretii interiori din Chora au mesteri anonimi.”
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Moaștele Sfinților Cuvioși Paisie Olaru și Cleopa Ilie de la Sihăstria au fost deshumate - FOTO/VIDEO

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Moartea Papei Francisc reprezintă apusul Catolicismului Progresist?

ÎNGROPAREA PAPEI LIVE

”Aveam 30 ani când viața s-a oprit. Când s-a lăsat cortina și ziduri au început să fie înălțate” - Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, martir anticomunist și mărturisitor ortodox al secolulul XX

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură Externe Prima pagină Știri
Persoane: Recep Tayyip Erdogan
Locații: Constantinopol Grecia
Subiecte: biserici transformate în moschei
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)