ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi a fost sărbătoare în Episcop al Giurgiului! S-au împlinit 16 ani de când, la 8 februarie 2006, Preasfințitul Ambrozie a fost ales Episcop titu­lar al Eparhiei Giurgiului. Redacșia ActiveNews îi urează Întru mulți și binecuvântați ani!

Preasfințitul Părinte Ambrozie, cunoscut pentru pozițiile sale demne întru apărarea poporului român și a dreptei credințe, s-a născut la data de 20 aprilie 1969 în localitatea Scorțeni, județul Prahova, a urmat cursurile Liceului nr. 1 din Câmpina (1983-1987) și și-a satisfăcut stagiul militar între anii 1987-1989.

Simțind chemarea lăuntrică a slujirii sfaturilor evanghelice și urmării chipului îngeresc, odată cu terminarea studiilor liceale, în anul 1990 intră în obștea Schitului Crasna, unul dintre cele mai cunoscute centre monahale prahovene, cu dorința de a-și închina viața slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.

Închinoviat la Schitul Crasna, Prahova, în anul 1990, a fost tuns în monahism în anul 1991, primind numele Ambrozie și hirotonit ieromonah în anul 1992.

În anul 1996 a fost numit prin decizie patriarhală stareț al Schitului Darvari din București. A organizat mănăstirea construind un paraclis, stăreție, arhondaric, trapeză și chilii, și a restaurat vechea incintă.

În anul 2000 a obținut un imobil în vecinătatea așezământului, organizat, în prezent, ca reședință episcopală.

Între anii 1992-1996, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, elaborând o teză de licență despre ISIHASM.

La secția Doctrină și Cultură a urmat cursurile de master în teologie, susținând, în anul 1999, dizertația Palamism și secularizare.

Între anii 1999-2005, la recomandarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a beneficiat de o bursă de studii de doctorat din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Aristotel din Salonic, Grecia.

La data de 3 martie 2005, a susținut teza de doctorat Considerarea istorică a cauzelor și consecințelor unirii Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Biserica Romano-Catolică sub îndrumarea științifică a Prof. Dr. Apostolos Glavinas.

Comisia formată din opt profesori universitari i-a acordat titlul de doctor în teologie cu calificativul Arista (excepțional). În iunie 2005, Comisia Națională de Evaluare și Echivalare a Titlurilor Universitare a recunoscut și echivalat titlul de doctor în teologie.

În 4 octombrie 2000, a fost ales în funcția de episcop vicar patriarhal de către Sfântul Sinod la propunerea vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist; hirotonia a avut loc la data de 15 octombrie 2000.

În această calitate, a coordonat și îndrumat, conform deciziei patriarhale, următoarele sectoare: Relații Externe Bisericești, Comunități Externe, Învățământ, Biserica și Societatea, Diaconia, Biroul de Presă și Biroul de Pelerinaje. Începând din septembrie 2002, a primit spre coordonare Sectorul Comunități Externe, Sectorul Patrimoniu Național Bisericesc, Asociația Diaconia, Așezământul social „Patriarhul Justinian Marina”, Biroul de Pelerinaje al Patriarhiei Române, cu Agenția de turism „Pelerinul”, Centrul de Servicii al Patriarhiei, precum și îndrumarea activității Schitului Darvari din București.

În ziua de 8 februarie 2006, a fost ales în demnitatea de Episcop al Giurgiului de către Colegiul Electoral Bisericesc, întrunit sub președinția vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist și întronizat în ziua de 9 aprilie în Catedrala Episcopală „Adormirea Macii Domnului” din Municipiul Giurgiu.

În demnitatea de Episcop al Giurgiului, Preasfinția Sa a desfășurat o activitate deosebită în plan pastoral-misionar, după cum puteți citi pe site-ul Episcopiei.

Vă prezentăm mai jos un film omagial realizat la 10 ani de la întronizare: