Schismaticii din Muntenegru au reușit să se infiltreze și în România. Ce se ascunde în spatele sectei intitulate “Mitropolia de Muntenegru”
Ce se ascunde în spatele sectei intitulate "Mitropolia de Muntenegru”. Care este situația reală din Muntenegru
A apărut în România o nouă "Biserică” paralelă intitulată "Mitropolia de Muntenegru”:
Aceasta nu este recunoscută de către nici o patriarhie ortodoxă din lume, dar a fost o perioadă în legături cu schismaticii ucraineni din "Biserica” paralelă a lui Epifanie Dumenco. Ulterior Patriarhia de Constantinopol a emis un comunicat prin care îi consideră schismatici și afirmă că singura Mitropolie canonică recunoscută de către Biserica Ortodoxă este "Mitropolia Muntenegrului si Litoralului” păstorită de IPS Ioanikije Micocovic din cadrul Bisericii Sârbe. Detalii aici: https://www.portalanalitika.me/clanak/338684--carigradska-patrijarsija-u-kijevu-sluzio-lazni-arhimandrit-boris-bojovic
Boris Boiovici, liderul sectei intitulată "Mitropolia de Muntenegru” este susținut de către partidele politice naționaliste antisârbe din Muntenegru. Statul Muntenegru îl recunoaște doar ca și cult. Acesta funcționează în Muntenegru în paralel cu mitropolia canonică din cadrul Bisericii Serbiei.
Această sectă are ca reprezentant în România pe fostul preot Emilian Prodan din București (Voluntari-Pipera) care a reușit să racoleze până în prezent pe preotul Viorel Sidoriuc din Suceava, și încă un preot din jud. Cluj. Menționăm că fostul preot Prodan realizează emisiuni religioase la "6TV” un canal de nișă ezoterică.
În cele ce urmează, vom prezenta o scurtă prezentare a situației din Muntenegru, realizată de preotul Alexandru Cotoraci din jud. Arad:
Schisma din Biserica Ortodoxă Muntenegreană
Boian Boiovici, cunoscut și sub numele de Episcopul Boris, este un fost membru al Bisericii Ortodoxe Muntenegrene necanonice, unde a primit titlul de episcop.
La începutul lunii septembrie 2023, Boiovici a organizat „Adunarea Generală Muntenegreană”, unde a fost ales mitropolit al Bisericii Ortodoxe Muntenegrene, la o ședință de la Cetinie, după care a fost demis în curând, iar la sfârșitul lunii octombrie a aceluiași an, Ministerul de Justiție din Muntenegru a respins cererea sa de a fi înregistrat ca noul șef al Bisericii Ortodoxe Muntenegrene.
Biografia
Boian Boiovici s-a născut în Nikșici în 1981, în Iugoslavia. El a fost ipodiacon al lui Miraș Dedeici, timp de cinci ani și mai târziu diacon și preot al Bisericii Ortodoxe Muntenegrene necanonice din 2006. A absolvit Academia Teologică din Kiev, în 2016, a fost hirotonit călugăr și a primit gradul de arhimandrit la Kiev.
A primit titlul de episcop la Cetinie în 2019, cu prezența și binecuvântarea lui Miraș Dedeici și a membrilor Bisericii Ortodoxe Muntenegrene.
Din cauza retoricii aspre îndreptate împotriva înscăunării Mitropolitului Bisericii Ortodoxe Sârbe canonice, Ioanikie, el a fost audiat în calitate de cetățean, la Procuratura de Stat din Cetinie.
În aprilie 2023, a fost făcută publică o conversație telefonică între Boris Boiovici și Miraș Dedeici, în care Boiovici afirmă, printre altele, că alte persoane cu care are o problemă vor fi răpite și incendiate, și menționează problema banilor dispăruți, primiți din Rusia.
Potrivit lui Miraș Dedeici, în august 2023, el a început o campanie și un lobby pentru a înșela publicul și a deveni în schimb șeful Bisericii Ortodoxe Muntenegrene necanonice. Dedeici a declarat apoi: „Boris Boiovici desfășoară toate aceste activități pentru a-și acoperi incompetența, faptele rele pe care le-a comis în Biserica Ortodoxă Muntenegreană, pentru a-și găsi scăparea. Într-o adresare video, Bojovici a declarat că numele său a fost mânjit cu minciuni și a anunțat acuzații penale.
Încercarea de a fi declarat mitropolit
La 3 septembrie 2023 a organizat „Adunarea Generală Muntenegreană”, la care a fost ales Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Muntenegrene. La ședința de la Cetinie s-a citit decizia de pensionare a lui Miraș Dedeici, cu care anterior fusese în conflict deschis. Miraș Dedeici a spus că nu recunoaște această adunare, pentru că a fost una politică, nu o adunare religioasă.
În 2023, Tribunalul din Cetinie a respins propunerea lui Dedeici de a interzice lui Boiovici să oficieze servicii religioase în așa-numitele unități de cult ale Bisericii Ortodoxe Muntenegrene. La câteva săptămâni după întâlnire, Sinodul Bisericii Ortodoxe Muntenegrene l-a eliberat pe Boris, adică l-a exclus pe Boiovici din Biserica Ortodoxă Muntenegreană.
La sfârșitul lunii octombrie a aceluiași an, la cererea lui Boiovici, Ministerul de Justiție din Muntenegru a luat o decizie prin care respinge cererea acestuia de a fi înscris în registrul comunităților religioase din Muntenegru ca noul șef al Bisericii Ortodoxe Muntenegrene, astfel Dedeici a rămas în fruntea acestei organizații religioase.
În timpul sărbătoririi Ajunului Crăciunului din 2024 (6 ianuarie), două facțiuni ale Bisericii Ortodoxe Muntenegrene, ale lui Dedeici și ale lui Boiovici, s-au ciocnit, iar poliția a trebuit să prevină revolte mai mari (1).
Cine este Boris Boiovici, care nu este recunoscut de unii credincioși?
„Mitingul politic eșuat nu are legalitate și legitimitate și reprezintă o încălcare a Statutului Bisericii Ortodoxe Sârbe și, prin urmare, este nul din punct de vedere juridic și nu produce nicio consecință asupra statutului, a ierarhiei și a structurii stabilite a Bisericii Ortodoxe Muntenegrene. Mitroplitul nu poate fi înlocuit cu mitinguri de stradă și nu poate fi ales cu forța un nou lider, contrar Statutului Bisericii Ortodoxe Sârbe, iar aceste „decizii” nu au nicio relevanță pentru Biserica Ortodoxă Muntenegreană”, a subliniat Mihailo, actualul mitropolit. El a anunțat că Biserica Ortodoxă Muntenegreană, în limitele puterilor sale legale, va lua măsuri legale canonice, statutar-bisericești, împotriva călcătorilor ordinii și ordinii interne.
Biserica Ortodoxă Muntenegreană a fost reconstruită la praznicul Sfântului Luca, la 31/18 octombrie 1993, iar șapte ani mai târziu a fost înregistrată oficial în registrul de stat ca o comunitate religioasă.
Canonic, Biserica Ortodoxă Muntenegreană nu este recunoscută de nicio Biserică Ortodoxă, cu excepția sprijinului de lungă durată al Patriarhiei Kievului, care a devenit autocefală în 2018, prin decizia Patriarhiei Constantinopolu-lui. Biserica Ortodoxă Muntenegreană are însă sprijinul unor partide politice muntenegrene, care se află în opoziție din 2020.
Slujbele divine au loc în biserica din Cetinie, prima biserică închinată Sfântului Ivan Crnojevici, care a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Muntenegreană în 2005. Au o mică biserică închinată Sfântului Gheorghe, în orașul vechi din Kotor, una pe lacul Skadar, o capelă în Nikșici și mai multe biserici de sat în partea centrală a Muntenegrului - în fosta Katunska Nahija.
Boris Boiovici aparține generației mai tinere de călugări din cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe, dintre care sunt doar câțiva, și aproximativ 25 de preoți. Episcopul Bisericii Ortodoxe Sârbe pentru Argentina, Kirilo (Boiovici), este vărul său, dar ei nu sunt deosebit apropiați - divergențele s-au produs, printre altele, din cauza unor probleme religioase.
„Bunicul meu și bunicul lui sunt frați biologici, el este episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe, eu sunt episcop Bisericii Ortodoxe Muntenegrene. Străbunicul nostru este același, nu puteți spune că biserica pe care străbunicul nostru a construit-o în Prefectura Nikșiciului nu este a mea și că nu este a lui, este și a mea și a lui”, a declarat Boiovici. „Statul trebuie să permită muntenegrenilor de credință ortodoxă să se închine în propriile biserici, pe care le-au construit strămoșii lor”, a spus el la acea vreme (2).
La sărbătoarea Sfântului Luca din anul 1993, primul care a răspuns chemării muntenegrenilor ortodocși, care „nu s-au simțit credincioși în eparhia controlată în Muntenegru de Biserica Ortodoxă Sârbă din Belgrad” (sub denumirea de Mitropolia din Muntenegru-Primorska, adică „cea de lângă mare”) și la adunarea populară bisericească, s-a pus în fruntea mișcării de restaurare a Bisericii Ortodoxe din Muntenegru, recunoscută canonic și existentă până în 1920, sub denumirea - Biserica Ortodoxă Muntenegreană, care avea autocefalie, anume mitropolitul Antonie Abramovici. Acest lucru a provocat furie în cercurile bisericești sârbe, care au încercat să-l compromită pe Antonie, acuzându-l de schismă cu un scandal mediatic aprig (3).
Lui Antonie Abramovici i-a urmat Mihailo (Miraș) Dedeici, iar apoi Boris Boiovici.
Actualul mitropolit canonic al acestei mitropolii este Ioanikie Miciovici, care este membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Episcopul Boris fost declarat ca Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Muntenegrene, Mitropolitul Mihailo, contestă alegerile.
În cadrul plenului adunării muntenegrene, desfășurată la Cetinje, episcopul de Ostrog-Nikșici, Boris Boiovici, a fost ales Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Muntenegrene, lucru pe care mitropolitul Mihailo îl contestă, susținând că a fost un miting politic.
Presa muntenegreană relatează că Adunarea Generală a Muntenegrului a avut loc în Piața Curții din Cetinie, unde episcopul Boris Boiovici de Ostrog-Nikșici, a fost ales Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Muntenegrene. „Arhiepiscopul de Cetinie, Mitropolitul Muntenegrului – Fericirea Sa, Domnul Boris”, s-a declarat Biserica Ortodoxă Muntenegreană pe rețeaua de socializare X (Twitter).
La întâlnire s-au luat deciziile de retragere a actualului șef al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Mihailo, și de canonizare a înnoitorului Bisericii Ortodoxe Sârbe, Antonije Abramovici, și proclamarea lui ca Sfântul Antonie, Mitropolitul Muntenegrului.
Mitropolitul Mihailo a reacționat
Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Mihailo, a spus astăzi că Mitropolitul nu poate fi înlocuit cu „mitinguri de stradă” și ales alături de liderul actual în funcție. „Mitingul politic eșuat, adică lovitura de stat nereușită organizată de „Comitetul pentru conservarea Bisericii Ortodoxe Muntenegrene”, la 3 septembrie 2023, la Cetinie, nu are legalitate și legitimitate, și reprezintă o încălcare a Statutului Bisericii Ortodoxe Muntenegrene și este prin urmare, nul din punct de vedere juridic și nu produce nicio consecință pentru statutul și ierarhia și organizarea stabilită a Bisericii Ortodoxe Muntenegrene. Mitingurile de stradă nu pot să schimbe mitropolitul și să aleagă un nou lider, pe lângă cel în funcție, contrar Statutului Bisericii Ortodoxe Muntenegrene, prin mijloace violente, iar aceste „hotărâri” nu au nicio relevanță pentru Biserica Ortodoxă Muntenegreană”, spune mitropolitul Mihailo.
Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Muntenegrene a spus că Biserica Ortodoxă Muntenegreană, în limitele puterilor sale legale, „va lua măsuri legale canonice, statutar-bisericești”, împotriva călcătorilor ordinii interne (4).
Mitropolitul Boris: Obstacolele cu care se confruntă Biserica Ortodoxă Muntenegreană sunt rezultatul presiunilor venite de la Belgrad
Mitropolitul Boris i-a informat pe cei prezenți despre statutul și poziția Bisericii Ortodoxe Muntenegrene și problemele cu care se confruntă în organizarea adunărilor religioase și obstacolele în acest sens din partea Guvernului Muntenegrului și a Bisericii Ortodoxe Sârbe. El a subliniat că Biserica Ortodoxă Muntenegreană pe care o conduce a fost clar de partea integrării europene, considerând-o un obiectiv strategic al statului Muntenegru și al tuturor cetățenilor săi.
„Obstacolele cu care se confruntă Biserica Ortodoxă Muntenegreană în Muntenegru sunt rezultatul presiunilor politice și naționale venite de la Belgrad, atât din partea reprezentanților guvernului, cât și, din păcate, și din partea demnitarilor bisericești. Valorile civilizaționale, drepturile și libertatea fiecărei ființe umane, statul de drept sunt determinanții fundamentali pe care Biserica Ortodoxă Muntenegreană îi promovează și pentru care pledează în dezvoltarea și democratizarea Muntenegrului'', a spus, printre altele, mitropolitul Boris (5).
Referințe:
Traducere din limba sârbă - Pr. Dr. Alexandru Cotoraci
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Pr. Călin Sămărghițan: Ca preot ortodox român vă îndemn să vă rugați în aceste zile pentru cei mai batjocoriți oameni din România, Călin și Cristela. VIDEO
Călugări din Sf. Munte Athos îl susțin pe Călin Georgescu. Strigătul monahilor: Dacă preoții tac, vom răspunde înaintea lui Dumnezeu. Pe 1 și 8 decembrie trebuie să votăm contra păcatului. Călin Georgescu reprezintă o opțiune creștină și patriotică
Patriarhia Română emite un Apel fără precedent la calm și rugăciune în contextul alegerilor electorale actuale, după deciziile CCR și CSAT
Îndemnul Bisericii Ortodoxe Române pentru alegeri: Românii să-i aleagă pe candidații care promovează valorilor creștine în societate!
Vasile Bănescu o susține pe Elena Lasconi și USR și cere anchetarea preoților BOR care îl susțin pe Călin Georgescu
Iulian Capsali: ATACUL CLONELOR "ORTODOXE" CONTRA LUI CĂLIN GEORGESCU
Recomandările noastre
AUR AR PUTEA FACE GUVERN ALATURI DE PSD, CU GEORGESCU PREȘEDINTE! Ponta nu vrea ca PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT să se AUTODISTRUGĂ prin susținerea USR-istei pro-LGBT Elena Lasconi la prezidențiale. Ciolacu dă semne bune. O NOAPTE LUNGĂ
BĂTĂLIA PENTRU SUVERANITATEA ROMÂNIEI SE DUCE AZI. PUNEȚI PICIORUL ÎN PRAG, MĂI, ROMÂNI, MĂI! Mesajul Generalului Radu Theodoru în Piața Universității, de 1 Decembrie 2021 - VALABIL ȘI AZI. VIDEO
Ion Cristoiu a descoperit în Arhiva SRI un nou document epocal privind asasinarea Căpitanului Mișcării Legionare din 29/30 noiembrie 1938, noaptea Sfântului Andrei: ”Avem ordin să-l împușcăm pe Corneliu Codreanu”. FOTO / VIDEO
Virgiliu Gheorghe Vlăescu: A vota pentru ce reprezintă Elena Lasconi este un păcat împotriva Duhului Sfânt. America lui Trump s-a exprimat pentru Călin Georgescu. România fierbe ca în 1989! - VIDEO Exclusiv ActiveNews
Secțiuni: Biserica Prima pagină Știri
Persoane: Boris Boiovici Emilian Prodan Viorel Sidoriuc
Locații: Muntenegru România Suceava
Subiecte: fracțiune schismatică
Organizații: Biserica Ortodoxă Muntenegreană
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)