Sfinții Mărturisitori Dumitru Stăniloae și Sofian Boghiu, Apostoli ai Bucureștilor, au fost deshumați azi de Patriarhia Română pentru a le fi cinstite cum se cuvine sfintele moaște. FOTO / VIDEO

În aceeași zi în care au fost deshumate sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Sofian Bochiu de la Antim, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat luni, 29 iulie 2024, și
slujba specială de deshumare a cinstitelor moaște ale Sfântului și marelui teolog Dumitru
Stăniloae din cimitirul Mănăstirii Cernica, amândoi sfinți mărturisitori canonizați pe 12 iulie de Sfântul Sinod al BOR cu harul Sfântului Duh.
Moaștele Sfântului Dumitru Stăniloae au fost scoase conform
rânduielii tipiconale și au fost așezate într-un sicriu nou, urmând ca,
ulterior, să fie puse într-o raclă special pregătită, informează Basilica.
Deshumarea osemintelor s-a făcut din timp pentru a respecta rânduielile bisericești cu privire la pregătirea cinstitelor moaște. Mai precis, s-a ținut cont și de experiențele anterioare legate de canonizarea unor sfinți din Arhiepiscopia Bucureștilor.
Această deshumare a urmărit realizarea unei pregătiri adecvate a moaștelor, spre a fi așezate ulterior în raclele de argint care se află în curs de confecționare la Atelierele Patriarhiei Române, în vederea proclamării canonizării la începutul anului 2025.
Născut în anul 1903, Sfântul Dumitru Stăniloae a tradus scrierile asceților, monahilor și clericilor ortodocși din secolele IV – XV care erau centrate pe practicarea Ortodoxiei – o latură la fel de importantă ca și partea dogmatică a teologiei ortodoxe. Acestea au fost publicate în seria intitulată Filocalia (gr. „iubirea de frumos”) și ulterior traduse și pentru publicul internațional.
A fost încarcerat în perioada regimului comunist pentru participarea la mișcarea isihastă Rugul-Aprins de la Mănăstirea Antim, al fel ca Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian Boghiu, Apostolul Bucureștilor.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat luni dimineață, la Mănăstirea Căldărușani, și slujba deshumării osemintelor Sfântului Cuvios Sofian de la Mănăstirea Antim, mai informează Basilica.
Cinstitele moaște au fost așezate în biserica cimitirului pentru slujba specifică și transportate apoi la Mănăstirea Antim.
„S-a făcut rânduiala specifică unui astfel de moment, rugăciuni care cer pe de-o parte iertarea păcatelor celui care este deshumat și, pe de altă parte, împărtășirea de negrăita bucurie a Stăpânului”, a explicat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Părintele Sofian, deși a slujit vreme îndelungată în cetatea Bucureștilor, a ales acest loc cu rânduială veche de mănăstire, unde monahi, ierarhi și mulți sfinți s-au perindat în decursul istoriei acestei cunoscute mănăstiri”.
„A venit vremea ca cei aleși ai Domnului să fie mutați din cimitir în biserică și să fie bucurie și model, exemplu, pentru credincioși, așa cum a fost în timpul vieții. Părintele Sofian s-a străduit să le arate ucenicilor lui, fie că au fost viețuitori ai mănăstirii Antim, fie că au fost credincioși intelectuali ai cetății Bucureștilor, dar și ierarhi, oameni de cultură, scriitori, persoane cultivate care s-au întâlnit cu el, vorbindu-le tuturor despre bucuria întâlnirii cu Mântuitorul Iisus Hristos”.
„Duhovnicul Bucureștilor” s-a născut în data de 7 octombrie 1912 la Cuconeștii Vechi, în județul Bălți din Basarabia. Închinoviat la Mănăstirea Dobrușa, a trecut Prutul în România după ocuparea Basarabiei de către sovietici. A condus obștea de la Mănăstirea Antim din Capitală și a fost condamnat la muncă silnică împreună cu intelectualii și clericii din grupul Rugul Aprins. A trecut la cele veșnice în data de 14 septembrie 2002.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea sa în ședințele din 11-12 iulie 2024, împreună cu a altor 15 cuvioși și mărturisitori. Proclamarea canonizărilor va avea loc în 2025, la Centenarul Patriarhiei Române, mai amintește Basilica.
VIDEO TRINITAS TV:
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Moaștele Sfinților Cuvioși Paisie Olaru și Cleopa Ilie de la Sihăstria au fost deshumate - FOTO/VIDEO

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Moartea Papei Francisc reprezintă apusul Catolicismului Progresist?

ÎNGROPAREA PAPEI LIVE

”Aveam 30 ani când viața s-a oprit. Când s-a lăsat cortina și ziduri au început să fie înălțate” - Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, martir anticomunist și mărturisitor ortodox al secolulul XX

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Cultură Eveniment Prima pagină Știri
Persoane: Dumitru Stăniloae Părintele Sofian Boghiu
Subiecte: canonizări BOR Sfinții închisorilor
Organizații: Biserica Ortodoxă Română Patriarhia Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)