ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Christian Matson, un călugăr catolic din statul american Kentucky, a recunoscut că este o femeie care și-a schimbat sexul.

În urmă cu două decenii, Nicole Matson, care pe atunci avea 19 ani, nu a mai fost mulțumită de sexul cu care a lăsat-o Dumnezeu și a dorit să fie bărbat. Drept care a apelat la intervenția medicilor.

Dezvăluirea recentă a lui Matson despre adevărata sa identitate a fost făcută cu „binecuvântarea” episcopului locului, John Stow, de la dioceza din Lexington.

Matson este călugăr al Ordinului Sfântul Benedict și spune că este primul călugăr transsexual din Biserica Catolică.

Episcopul Stow nu este așa de sigur că Matson e primul dar afirmă:

„Statutul său este foarte neobișnuit și (dezvăluirea) are loc într-un moment în care capii Bisericii se întreabă cum să gestioneze problema catolicilor transgender.”

Matson spune că povestea vieții sale este „un drum pilduitor și adeseori dificil pentru catolicii trans, inclusiv cei care caută viața religioasă”.

El(ea) a povestit cum și-a schimbat sexul în 2004 și cum a decis să se călugărească în 2010, dat fiind că un avocat al Bisericii Catolice îi explicase că nu poate fi preot, dat fiind că e transsexual.

Matson este cum s-ar spune astăzi un „intelectual al Bisericii”: are un masterat în teologie și un doctorat.

Vreme de opt ani a făcut apel la diverși ierarhi ai Bisericii Romano-Catolice pentru a fi acceptat să devină călugăr.

În 2020, cererea i-a fost îndeplinită de episcopul Stowe, cunoscut ca un activist vocal pentru „deschiderea” Bisericii Catolice către comunitatea LGBT.

Acesta afirmă:

„Dorința mea de a-l accepta se datorează faptului că este un om sincer care caută un mijloc de a sluji Biserica.”

Matson a fost primit ca sihastru.

Episcopul Stowe explică:

„Sihaștrii constituie o formă de viață religioasă rar întâlnită... dar ei pot fi bărbați sau femei. De vreme ce nu există nici o dorință de preoție sau de a participa la slujbe și de vreme ce sihastrul are o vocație relativ calmă și solitară, nu văd nici un inconvenient să-i permit să-și trăiască această vocație.”

Dacă vă gândiți că sihastrul transsexual a fost trimis în munți sau în pustiu pentru a se pocăi, vă înșelați.

El activează ca regizor și dramaturg la un teatru local.