ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit miercuri la București pentru a discuta aspecte ce privesc canonizările viitoare și îmbunătățirea vieții monahale, transmite basilica.ro

Ședința de lucru a avut loc la Reședința Patriarhală și a fost prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Această ședință are ca prioritate de lucru texte liturgice care se referă la părinți cuvioși și mărturisitori în perioada comunistă”, a anunțat în deschiderea ședinței Patriarhul Daniel.

Membrii Sinodului au analizat textele liturgice propuse pentru Cuviosul Sofian Boghiu, starețul Mănăstirii Antim, și pentru Preotul Mărturisitor Dumitru Stăniloae.

„În anul 2024 vor trece în rândul sfinților mai mulți părinți – câte doi din fiecare mitropolie și sperăm că și Patriarhia Ecumenică va trece în rândul sfinților trei români aghioriți – părinții Dionisie Ignat, Petroniu Tănase și Nectarie Protopsaltul”, a mai spus Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh a menționat că „anul acesta, în vară se va face canonizarea lor, iar în anul următor se va face proclamarea canonizării tuturor la București și apoi, pe rând, în fiecare mitropolie, după cum a devenit deja tradiție”.

„Dorim ca până în vară aceste texte să mai fie îmbunătățite dacă e nevoie, la Departamentul carte de cult”.

Despre textele pentru părinții români aghioriți, Părintele Patriarh a spus că se trimit la Patriarhia Ecumenică și au fost alcătuite deja de specialiști care sunt obișnuiți cu metrica bizantină pentru că ele se vor traduce în limba greacă sunt unele exigențe de respectat.

Despre viața monahală

„Avem și unele propuneri pentru îmbunătățirea organizării vieții monahale la noi în mitropolie”, a continuat Preafericirea Sa.

Dar acestea vin într-un context mai larg: „S-a cerut tuturor sinoadelor mitropolitane să prezinte situația vieții monahale astăzi și ce propuneri se fac pentru a intensifica viața duhovnicească, dar și pentru a promova cooperarea, solidaritatea și întrajutorarea între mănăstiri și schituri”, a explicat Patriarhul României.

„Deci, e vorba de un sinod care are preocupări deodată liturgice, dar și practice de pregătire pentru anul viitor și de aprofundare și perfecționare a textelor liturgice.