Sinodul Mitropolitan a aprobat slujbele pentru Sf. Cuv. Arsenie Boca de la Prislop, Sf. Preot Mucenic Constantin Sârbu și Sf. Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu și a introdus în Calendarul Ortodox al BOR un nou sfânt Lup, dacoroman
Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit joi la
București. Pe agenda ierarhilor au figurat aprobarea mai multor texte
liturgice și introducerea în calendar a unui sfânt de origine dacoromană
care i-a fost ucenic Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, informează Basilica:
Textele slujbelor pentru Sf. Cuv. Arsenie de la Prislop, Sf. Preot Mucenic Constantin Sârbu și Sf. Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu au fost analizate de Comisia Liturgică a Arhiepiscopiei Bucureștilor și transmise către eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei înaintea Sinodului Mitropolitan.
Eparhiile au trimis propuneri de îmbunătățire până miercuri, 23 octombrie, care au fost introduse în varianta finală. Astfel definitivate, variantele finale vor putea fi discutate și aprobate vineri de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
„Vreau să vă felicit pe toți cei care ați contribuit. Este pentru prima dată când s-a lucrat atât de eficient și într-un timp foarte scurt, deoarece între Sinodul Mitropolitan și Sinodul Patriarhal sunt câteva ore distanță”, a spus Părintele Patriarh Daniel, care, în calitate de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, a prezidat întrunirea.
Un sfânt dacoroman ucenic al Sf. M. Mc. Dimitrie
Membrii Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au mai aprobat textele liturgice (Sinaxar, Tropar și Condac) pentru Sf. Mc. Lup din Tesalonic, în vederea înscrierii lui în Calendarul ortodox, cu zi de pomenire în 27 octombrie.
„Există un Sfânt Mucenic Lup pomenit în 23 august, dar acela este Sfântul Mucenic Lup din Novae”, a explicat Părintele Patriarh Daniel. „Din Sinaxarele Sfântului Dimitrie de la Tesalonic, l-am identificat pe acesta ca fiind diferit, întrucât era un ucenic al Sf. M. Mc. Dimitrie.”
Preafericirea Sa a mai precizat că Sf. Lup din Tesalonic trebuie să fi fost dacoroman, dacă nu a folosit numele grecesc de Lykos (Lup), ci un nume în versiune latină, Lupus, cu varianta Lupos. Lui i-a încredințat Sf. M. Mc. Dimitrie averile înainte de moarte, ca să le împartă săracilor.
„Aveau mulți dacoromani numele de Lupus, fiindcă era și steagul, simbolul dacilor. Steagul lor era un lup de metal care șuiera când bătea vântul,” a explicat Părintele Patriarh Daniel.
„După ce a fost ucis cu sulița Sfântul Dumitru, Sfântul Mucenic Lup a muiat o parte din haina lui în sânge și cu ea a vindecat mai târziu o mulțime de bolnavi. A mărturisit pe Hristos și, în cele din urmă, din porunca împăratului, a fost și el martirizat.”
Acesta este motivul pentru care ziua de pomenire a sfântului a fost aleasă în preajma celei de pomenire a Sf. M. Mc. Dimitrie. În ultima parte a întrunirii, membrii Sinodului Mitropolitan au discutat aspecte administrative introduse pe agendă la solicitarea Arhiepiscopiei Bucureștilor, mai infomează Basilica.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
VOX POPULI la Arhiepiscopia Sucevei: De când Patriarhul Daniel își permite să se folosească de cancelaria Sfântului Sinod pentru a provoca scandaluri publice? Se crede BOSSUL? Vă sfâșiați între domniile voastre ca hienele, dar măcar nu o mai faceți public
MAICA HERUVIMA DE LA PETRU VODĂ: DE LA PITAGORA LA HRISTOS, DE LA UNIVERSITATEA SOROS DIN BUDAPESTA LA MĂNĂSTIREA PETRU VODĂ (+ 8 noiembrie 1998)
Mihai Neșu și-a împlinit visul: Centrul de recuperare și biserica „Sf. Nectarie” și-au deschis porțile pentru copiii în suferință - FOTO
Recunoscut pentru faptul că știe Biblia pe de rost, ÎPS Teodosie expune în emisiunea sa folositoare metoda prin care putem reține pasaje din Sfânta Scriptură - VIDEO via ADEVĂRUL BISERICII
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. 8 noiembrie e și ziua Îngerului nostru păzitor. Sunt sărbătoriți și cei ce poartă numele de Anghel și Angela, Rafael și Rafaela. Ce înseamnă numele fiecăruia dintre cei șapte conducători ai puterilor cerești îngerești
8 noiembrie: Soborul Sfinților Mihail și Gavriil. Cei doi conducători ai oștilor cerești sunt simboluri ale luptei împotriva răului văzut și nevăzut. Învățăturile Sf. Părinte Sofian. La Mulți Ani tuturor românilor ce poartă numele Sfinților Arhangheli!
Recomandările noastre
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Persoane: Ilie Lăcătușu Părintele Constantin Sârbu Patriarhul Daniel Sf. Mc. Lup din Tesalonic Sfântul Arsenie Boca
Locații: Patriarhia Română
Subiecte: canonizare Sfinții închisorilor
Organizații: Sfântul Sinod
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)