ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



La Mănăstirea Comana, un loc încărcat de istorie și spiritualitate, a fost inaugurată o expoziție specială de pictură, intitulată „Chipuri ale mărturisitorilor și ale preoților din veacul trecut”. Evenimentul s-a desfășurat pe 9 martie, ziua în care sunt pomeniți toți cei care au suferit în temnițele comuniste.

Un omagiu adus Mărturisitorilor Ortodoxiei
 
Arhimandritul Mihail Muscariu, starețul Mănăstirii Comana, a subliniat importanța acestui eveniment, accentuând legătura profundă dintre istorie, credință și arta sacră:

„Nu întâmplător a fost aleasă această zi, 9 martie, dată la care sunt pomeniți toți cei care au suferit în temnițele comuniste. Nu întâmplător este și locul în care ne aflăm – Mănăstirea Comana, o icoană vie a continuității, dar și a rănilor vitregiilor istorice, a credinței strămoșești și a dârzeniei locuitorilor acestor meleaguri.”

Expoziția a fost organizată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, și face parte dintr-un amplu proiect de comemorare a duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români, dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anului 2025.
 
Paul Mecet, un artist cu har și inspirație divină

Lucrările expuse sunt semnate de Paul Mecet, un pictor consacrat, membru și vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici. Starețul mănăstirii a evocat momentul providențial al întâlnirii cu artistul:

„Îmi face deosebită plăcere, în calitate de gazdă a Mănăstirii, să vi-l prezint pe domnul Paul Mecet. L-am descoperit întâmplător, la Cercul Militar din București, când am remarcat câteva pânze superbe, chiar cu Mănăstirea Comana. Aș putea spune că o adevărată chimie ne-a legat. Am ajuns apoi și în atelierul domniei sale, unde am fost profund impresionat de colecția sa impresionantă de chipuri ale părinților și duhovnicilor români.”
 
Picturile sale reconstituie, cu o sensibilitate artistică aparte, chipurile luminoase ale mărturisitorilor Ortodoxiei, oameni care au suferit prigoane și și-au păstrat credința în vremuri grele.

O punte între artă și spiritualitate

Prin această expoziție, organizatorii și-au propus să aducă mai aproape de credincioși chipurile celor care au devenit piloni ai credinței și demnității ortodoxe.
 
„Expoziția inaugurată astăzi reprezintă o punte între arta sacră și spiritualitatea Bisericii noastre. Cei care au trecut pragul Mănăstirii Comana și al muzeului nostru au avut prilejul de a face o incursiune vizuală în istoria recentă a Ortodoxiei românești.”
 
Evenimentul a fost primit cu entuziasm de credincioși, care au putut admira tablouri ce transpun harul, lumina și suferința mărturisitorilor Ortodoxiei.

Expoziția de la Mănăstirea Comana rămâne deschisă pentru vizitatori, oferind o experiență unică, unde arta și credința se întâlnesc pentru a spune povestea celor care și-au păstrat crezul, indiferent de greutăți.
 
La Muzeul Mănăstirii Comana a avut loc, duminică, vernisajul unei expoziții de pictură dedicată marilor duhovnici și mărturisitori ortodocși români ai secolului al XX-lea. Lucrările expuse sunt realizate de pictorul Paul Mecet.

Evenimentul, organizat la Muzeul Mănăstirii Comana, se înscrie în șirul manifestărilor dedicate centenarului Patriarhiei Române. Expoziția oferă publicului prilejul de a redescoperi chipurile luminoase și viețile celor care au fost adevărați stâlpi ai Ortodoxiei românești în vremuri tulburi.
 
”Anul 2025 este un an dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.

La Sfânta Mănăstire Comana, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul nostru, am inaugurat astăzi o expoziție de pictură religioasă, în care domnul Paul Mecet a încercat – și spunem noi că a reușit pe deplin – să transpună în culoare, în lumini și umbre, o picătură din harul cu care acești mărturisitori au fost încununați. Ei sunt adevărați piloni ai credinței și demnității ortodoxe, iar prin expoziția inaugurată astăzi am încercat să facem o legătură între arta și spiritualitatea Bisericii noastre.

Biserica Ortodoxă Română păstrează și promovează valorile Ortodoxiei, iar toți cei care au trecut pragul Sfintei Mănăstiri și al Muzeului nostru astăzi au avut ocazia să intre într-o incursiune vizuală în istoria recentă a Bisericii noastre strămoșești.”, a declarat arhimandritul Mihail Muscariu, starețul Mănăstirii Comana din Giurgiu.
 
„Am avut bucuria și plăcerea să-l întâlnesc pe părintele Mihai Muscariu la Cercul Militar, la Sala Aelelor, și de atunci s-a legat între noi o prietenie care a dus la crearea acestui eveniment de astăzi. Pot să mă consider fericit pentru că Dumnezeu mi-a scos în cale oameni care mi-au deschis un nou orizont. Mă bucur că această expoziție coincide cu un eveniment deosebit – ziua de 9 martie, o zi a Ortodoxiei, o zi în care toți prietenii mei au fost bucuroși să participe într-un cadru atât de încărcat de istorie. Timpul a lucrat în beneficiul acestui loc, creând un istoric greu de atins de alte obiective. M-aș bucura ca acest spațiu să fie inclus într-un circuit turistic și să fie cunoscut de cât mai multă lume”, a mărturisit pictorul Paul Mecet.

Prima expoziție a pictorului Paul Mecet a fost organizată în anul 2001, la Sala Radio.