TESTAMENTUL CUVIOASEI MARIA EGIPTEANCA. Duminica Sfintei
Sfânta Maria Egipteanca este pomenită în Biserica Ortodoxă în duminica a V-a din Postul Sfintelor Paști. După trecerea anului, pustnicul Zosima merse mult până la râul Iordanului, la locul stabilit de către Maria Egipteanca și, spre multa lui mirare, găsi acolo trupul sfintei, plăcut mirositor și intact, cu un bilet sub cap, care fusese scris cu un an înainte, în ziua morții ei, în care cu anevoie se mai putea desluși: „Fără pocăință sinceră și adevărată nu există mântuire!”.
Maria Egipteanca s-a născut în Egipt. La vârsta de 12 ani și-a părăsit părinții și a mers în Alexandria, unde timp de 17 ani a dus o viață desfrânată. La vârsta de 29 de ani, părăsește Alexandria și ajunge la Ierusalim. Pretextul i-a fost oferit de pelerinajul unor tineri din Egipt și Libia, care călătoreau pe mare spre Ierusalim, pentru a participa la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Ajunsă la Ierusalim, dorește să intre în Biserica Sfântului Mormânt, însă, nu a putut înainta decât până la prag. Aici a simțit cum o putere nevăzută o oprește. Încearcă de mai multe ori să intre, dar fără rezultat. Este momentul când înțelege că modul ei de existență o face nevrednică de a intra în acest locaș.
Întristată de întâmplare, Maria se roagă Maicii Domnului să-i înlesnească intrarea în biserică, promițând că își va schimba întru totul modul de viață. În cele din urmă, reușește să se închine Sfintei Cruci și ia decizia să-și trăiască restul vieții în pustia Iordanului. Cuvioasa Maria Egipteanca a stat în isihie 47 de ani, în post și rugăciune. Cu un an înainte de moartea sa, taina vieții ei a fost descoperită Părintelui Zosima, care a împărtășit-o, iar după un timp s-a întors ca s-o înmormânteze.
Istoria vieții Sfintei Maria Egipteanca rămâne, în esență asemănătoare cu cea a Mariei Palestinianca, însă diferența constă în faptul că prima Marie s-a dus în pustie pentru a se pocăi de păcate, în timp ce a doua Marie s-a dus în pustia Iordanului pentru a fugi de păcatele trupești, fiind foarte frumoasă.
Patriarhul Sofronie ne relatează faptele a două creștine: o prezintă pe Maria ca pe o mare păcătoasă, care a mers în Palestina pentru desfrânare, în timp ce, cealaltă, Maria Palestinianca nu a fost supusă poftelor trupești, retrăgându-se în deșert tocmai pentru a preîntâmpina înfăptuirea păcatului. Ceea ce trebuie să reținem din cele două relatări, este îndemnul la pocăință și la lupta cu ispitele.
Sfânta Maria Egipteanca a trecut la cele veșnice în anul 431 d. Hr., în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr. De altfel, în cartea Triodului, Biserica a inclus Viața Cuvioasei Maria Egipteanca, scrisă de Sfântul Sofronie al Ierusalimului.
Așadar, Sfânta Maria Egipteanca, ne aduce în atenție bunătatea divină, faptul că nu există păcat pe care Dumnezeu să nu-l ierte. Dar, pentru aceasta este nevoie de pocăință sinceră și adevărată. Acesta este și testamentul pe care ni-l lasă nouă, pustnica Maria Egipteanca.
Doamne, ajută!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Pr. Călin Sămărghițan: Ca preot ortodox român vă îndemn să vă rugați în aceste zile pentru cei mai batjocoriți oameni din România, Călin și Cristela. VIDEO
Călugări din Sf. Munte Athos îl susțin pe Călin Georgescu. Strigătul monahilor: Dacă preoții tac, vom răspunde înaintea lui Dumnezeu. Pe 1 și 8 decembrie trebuie să votăm contra păcatului. Călin Georgescu reprezintă o opțiune creștină și patriotică
Patriarhia Română emite un Apel fără precedent la calm și rugăciune în contextul alegerilor electorale actuale, după deciziile CCR și CSAT
Recomandările noastre
AUR AR PUTEA FACE GUVERN ALATURI DE PSD, CU GEORGESCU PREȘEDINTE! Ponta nu vrea ca PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT să se AUTODISTRUGĂ prin susținerea USR-istei pro-LGBT Elena Lasconi la prezidențiale. Ciolacu dă semne bune. O NOAPTE LUNGĂ
BĂTĂLIA PENTRU SUVERANITATEA ROMÂNIEI SE DUCE AZI. PUNEȚI PICIORUL ÎN PRAG, MĂI, ROMÂNI, MĂI! Mesajul Generalului Radu Theodoru în Piața Universității, de 1 Decembrie 2021 - VALABIL ȘI AZI. VIDEO
Ion Cristoiu a descoperit în Arhiva SRI un nou document epocal privind asasinarea Căpitanului Mișcării Legionare din 29/30 noiembrie 1938, noaptea Sfântului Andrei: ”Avem ordin să-l împușcăm pe Corneliu Codreanu”. FOTO / VIDEO
Virgiliu Gheorghe Vlăescu: A vota pentru ce reprezintă Elena Lasconi este un păcat împotriva Duhului Sfânt. America lui Trump s-a exprimat pentru Călin Georgescu. România fierbe ca în 1989! - VIDEO Exclusiv ActiveNews
Secțiuni: Biserica Cultură Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Sf. Zosima Sfânta Maria Egipteanca
Locații: Egipt
Subiecte: Patericul Egiptean
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)