Un eveniment cultural de excepție: TETRAEVANGHELIARUL slavono-grec scris la Mănăstirea Neamț de monahul Gavriil Uric în anul 1429 a revenit acasă

În această perioadă (care se va prelungi până la sfârșitul anului...) în care dezbaterile politice ocultează orice preocupare ce excede politicului, în vatra de credință și cultură a Mănăstirii Neamț, Părintele stareț arhimandritul Benedict Sauciuc își continuă lucrarea patriotică de scoatere la lumină a unor capodopere culturale românești.
Duminică 24 martie 2024, după Sfânta Liturghie, am predat părintelui stareț reproducerea TETRAEVANGHELIARULUI slavono-grec scris aici de monahul Gavriil Uric în anul 1429. (Dintre genurile de cărți manuscrise care au fost lucrate în epoca ștefaniană și care au sporit faima internațională a școlii moldovenești trebuie menționate în primul rând Tetraevanghelele, cuvânt grecesc care înseamnă, ad lítteram, patru evanghelii. Ele conțin scrierile evangheliștilor dispuse în ordinea succesiunii lor din Noul Testament: Matei, Marcu, Luca, Ioan, spre deosebire de Evanghelie, în care ordinea este inversă. Pentru detalii vezi art. semnat de Alexe Rău în nr. 4-6 al revistei Limba Română).
Un proiect la care a lucrat monahul Filotheu Bălan (de la Mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Petru Vodă) și o echipă a tipografiei Docuprint din Bacău. ,,Am așteptat acest moment 40 de ani (spune părinele stareț). Originalul se află în Biblioteca Bodleian din cadrul Universității Oxford, catalogat sub denumirea Oxford Canonici. Este primul tetraevangheliar românesc ilustrat care s-a păstrat și a fost destinat pentru uzul Doamnei Marina, soția lui Alexandru cel Bun”.
Adăpostind peste cinci milioane de cărți, un milion de hărți și peste 150.000 de manuscrise, distribuite pe circa 145 kilometri de rafturi, Biblioteca Bodleian, aflată în Oxford, Anglia, este considerată, după British Library din Londra, cea de a doua mare bibliotecă din țară, precum și una dintre cele mai importante biblioteci din lume. Aici ajunge, gratis (încă din anul 1610!), câte un exemplar din fiecare lucrare publicată în Marea Britanie. Demn de reținut este și faptul că această instuție NU ÎMPRUMUTĂ nici o carte, NIMĂNUI. Ba chiar, acest gen de cerere i-a fost respinsă chiar și regelui Carol I, care, dorind să împrumute câteva cărți, a apelat la această bibliotecă, însă a fost refuzat...
Cu atât mai mult este de apreciat tenacitatea părintelui arhimandrit Benedict Sauciuc care, după un șir lung de demersuri și cu eforturi financiare considerabile, a reușit să primească aprobarea de a reproduce acest celebru tetraevangheliar pentru a-l pune în circulație publică la Muzeul Mănăstirii Neamț, locul unde unul dintre viețuitorii acestei mănăstiri s-a nevoit ani de zile spre a făuri această capodoperă.
Manuscrisul Oxford Canonici Gr. 122 este un Tetraevangheliar slavon scris de monahul Gavriil Uric la Mănăstirea Neamț în anul 1429, pregătit pentru a fi completat marginal cu tâlcuiri din Catenele patristice. Spațiile marginale au fost completate cu textul în limba greacă în secolul al XVI-lea.
A fost achiziționat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea de colecționarul de manuscrise Matteo Luigi Canonici (1727-1805), de la anticarii din Veneția, și apoi de către Biblioteca Bodleian a Universității din Oxford în anul 1817.
Exemplarul a fost realizat respectând întocmai culoarea hârtiei originale, culoarea textului și așezarea textului în pagină. Coperta a fost realizată din piele naturală și reproduce identic modelul folosit la anul în care s-a realizat legătoria.
Dar acest eveniment nu este singular. Astfel, în anul 2022, după un efort deosebit al aceleiași echipe de colaboratori condusă de P.Cuv.Arhim. Benedict Sauciuc, a fost reconstituit Mineiul pe lunile Ianuarie și Februarie, copiat în anul 1467 de către Ieromonahul Ioanichie, tot de la Mănăstirea Neamț, la cererea voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, pentru înzestrarea obștii de la Mănăstirea Putna (împreună cu cel pe luna aprilie, scris de ieromonahul Nicodim de la Putna, amândouă se află la Biblioteca de Stat a Rusiei - fostă „Lenin” - din Moscova...).
Predarea lucrării s-a facut după ce s-a terminat slujba din biserica Schitului Vovidenia, aparținând de Mănăstirea Neamț, slujbă care a avut-o la strană pe celebra soprană Elena Moșuc, cea care a fost aplaudată la Scala din Milano sau Covent Garden.
De acum, lucrarea comandată de Părintele arhim. Benedict Sauciuc va bucura ochii dar și sufletul tuturor celor care vor trece pragul muzeului Mănăstirii Neamț.
Ionel Rusei
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Moaștele Sfinților Cuvioși Paisie Olaru și Cleopa Ilie de la Sihăstria au fost deshumate - FOTO/VIDEO

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Moartea Papei Francisc reprezintă apusul Catolicismului Progresist?

ÎNGROPAREA PAPEI LIVE

”Aveam 30 ani când viața s-a oprit. Când s-a lăsat cortina și ziduri au început să fie înălțate” - Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, martir anticomunist și mărturisitor ortodox al secolulul XX

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Locații: Mănăstirea Neamț
Subiecte: TETRAEVANGHELIAR
Organizații: Mănăstirea Neamț
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)