ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un teolog și scriitor, profesor la Facultatea de Teologie ”Andrei Șaguna” din Sibiu din cadrul Universității „Lucian Blaga” și doctor în filosofie al UBB Cluj, totodată membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Senatului AUR, după cum informează de la bun început cu dorința de a-și menține imparțialitatea, apără decizia Înalpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, de a-l decora pe George Simion, președintele AUR, cu distincția „Crucea șaguniană” pentru mireni. Profesorul Vasile Chira se pune în dezacord cu cei care au criticat gestul doar din ură față de AUR și oferă o serie de explicații cât se poate de interesante:

„Această distincție i-a fost oferită liderului celui mai puternic partid de opoziție „în semn de apreciere pentru eforturile depuse în apărarea credinței și a activității sale puse în slujba românilor”. Distincția „Crucea Șaguniană” a fost instituită de Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului, în anul 2006, pentru a fi acordată în general mirenilor care contribuie la viața Bisericii Ortodoxe.”, explică teologul sibian.

Iată ce a rostit Mitropolitul Laurențiu cu ocazia înmânării Crucii Șaguniene președintelui AUR: „L-am auzit deseori pe Domnul George Simion spunând că dorește să slujească lui Dumnezeu, să apere cele mai sfinte cuceriri, darurile noastre date de Dumnezeu: spiritualitatea ortodoxă, Biserica, familia și toate celelalte calități. Toată lumea trebuie să facă acest lucru. Dar, dacă v-am auzit, noi vă oferim această distincție, pentru a continua ceea ce v-ați propus. Când o veți privi, vă veți aminti și acest lucru vă va întări în ceea ce spuneți. Și dacă spuneți până la sfârșit același lucru, vă va ajuta Dumnezeu și să împliniți ceea ce faceți. Sfântul Andrei, ocrotitorului României, să vă ocrotească în fiecare zi, să aducă liniște și pace și să nu lase ca speranța să se stingă din sufletul dumneavoastră!”, a spus IPS Laurențiu Streza, joi, 30 noiembrie 2023, cu ocazia marii sărbători a Sfântului Apostol Andrei cât și a Sfântului Andrei Șaguna, în catedrala mitropolitană din Sibiu.

În cuvântul său de mulțumire, președintele AUR, George Simion, a spus următoarele: „Sunt onorat să primesc o înaltă distincție conferită în amintirea unui ierarh deosebit de important pentru Biserica Ortodoxă din Transilvania, Andrei Șaguna, cel care și-a dedicat activitatea apărării drepturilor românilor din această regiune și a militat pentru restaurarea vechii Mitropolii a Transilvaniei într-o perioadă în care românilor le era interzis accesul în centrul Sibiului. Sfântul Andrei Șaguna a trudit pentru semenii săi, manifestându-și iubirea față de aceștia până la ultimul moment, atunci când a lăsat întreaga avere Arhiepiscopiei Sibiului, un lucru nefiresc pentru timpurile pe care le trăim. Politicienii noștri de după 1989 au știut doar să înstrăineze toate aceste moșteniri pe care le-am primit, cel mai elocvent caz fiind cel al moștenirii pe care Emanuil Gojdu a lăsat-o prin testament națiunii române din Transilvania”.

La scurt timp după ce televiziunile și presa scrisă au făcut public acest eveniment, influențării progresisti lipiți ca muștele de borcanul cu miere al Patriarhiei, au declanșat la ordin un val de contestare, criticând gestul Mitropolitului ca „filitest” și considerând cu distincția nu trebuie acordată unui politician.

Teologul Vasile Chira arată însă cine mai sunt de-acum colegii de decorație ai lui George Simion, apreciind:

„Astfel de asocieri sunt total aberante, cu atât mai mult cu cât ”Crucea Șaguniană”, o distincție destinată și laicilor care respectă și promovează principiile Bisericii ortodoxe, a fost decernată și altor personalități sibiene și nu numai, între care: Andrei Pleșu, fost ministru în Guvernul FSN Petru Roman, jurnalistului-diplomat Emil Hurezeanu, actorului Dorel Vișan, generalului Ghiță Bîrsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre Sibiu, lui Nicolae Neagu - senator PNL, Ralucăi Turcan - ministrul Culturii, lider al PNL Sibiu, lui Bogdan Trif - președinte al PSD Sibiu, doamnei Astrid Fodor - primarul municipiului Sibiu, lui Cristian Roman (PNL), lui Bogdan Trif (PSD), lui Ioan Terea (PSD), lui Vasile Avram (PSD), lui Constantin Șovăială (PNL), doamnei Daniela Cîmpean (PNL), filantropului Gigi Becali  (fost om politic), președintelui CJ Sibiu, prof. ing. dr. Ioan Cindrea (PSD)” și alții.

Așadar, nu este nimic nou în a se acorda unui mirean aflat în politică o astfel de distincție, destinată, cum a spus și IPS Laurențiu, conștientizării rolului pe care ar trebui să-l aibă orice politician față de cei pe care îi reprezintă.

„Biserica are o imensă responsabilitate spirituală față de cetățeni, față de fiii săi, nu poate sta nepăsătoare la deriva  acesti țări. În situații de criză națională, în condițiile în care le este sabotată autoritatea spirituală, când le sunt atacate valorile milenare, etosul, instituțiile religioase au datoria să încurajeze acele personalități și atitudini politice care contribuie la apărarea valorilor creștine.”, scrie teologul sibian, afirmând și că Biserica are datoria de a-și asuma un rol vizibil în societate.

„Prin acest gest, indiferent că l-a făcut din proprie inițiativă sau cu acceptul tacit al Preafericitului Daniel, Patriarhul României, Mitropolitul Laurențiu a devenit pentru un moment patriarhul Ardealului, patriarhul țăranilor români, al patrioților, al suveraniștilor, a spălat rușinea de pe obrazul Bisericii majoritare care a tăcut când statul i-a înțepat credincioșii cu seruri experimentale ca pe ovine, când i-a închis bisericile, când i-a ferecat turma în staulul  domestic”, cu coduri QR, mai afirmă filosoful și teologul Vasile Chira.

Profesorul sibian consideră că, „pe de altă parte, crucea șaguniană oferită lui George Simion nu este neaparat un  cec în alb semnat de Mitropolitul Laurențiu liderului AUR”.

„Prin oferirea acestei distincții într-un cadru eclesiastic, liturgic, în fond a unei binecuvântări arhierești cât se poate de firești, celui mai tânăr lider de partid naționalist, care va avea cu siguranță un rol decisiv în economia politică a României, Mitropolitul Ardealului, a dat startul apropierii Bisericii de politicile pro-creștine, naționaliste, pentru a evita ca după anul 2024, Biserica să fie silită să oficieze slujba de prohod a acestei nații.”, mai afirmă teologul.

„Biserica trebuie să încurajeze deciziile politice pozitive ale tuturor formațiunilor politice, nu doar ale AUR-ului”, este una dintre concluzile profesorului Vasile Chira.

„Amenințând pe asupritorii ruși, poetul Grigore Vieru scria într-un poem, făcând aluzie la neînfricatul voievod moldovean Ștefan cel Mare: ”Nu dea Domnul într-o  zi / Să pornim a ștefăni”. Ei bine, cei ce conduc acum România  spre dezastru ar trebui să ia foarte serios în calcul și posibilitatea ca oamenii de la talpa țării, țăranii, muncitorii, moroșenii, oșenii, moții, bănățenii, bucovinenii, oltenii, vrâncenii, hăituiți la infinit, mințiți, furați, umiliți, sărăciți, îmbolnăviți, păcăliți, să pornească într-o zi a ștefăni, a haiduci, a pinteaviteji, a mihăi și a țepeși.”, conchide scriitorul sibian într-un articol publicat pe blogul său.