4 februarie 1950: Execuția studentului Traian Marinescu - Geagu de către Securitate, „vinovat” că a demascat abuzurile comuniștilor la alegerile din 1946 și a luptat pentru Libertate. Găurile de gloanțe și cuțit cu care a fost sfârtecat - FOTO

În ziua de 4 februarie 1950, la marginea localității Izvoarele din județul Dâmbovița, era executat studentul Traian Marinescu, zis Geagu, de către forțele de Securitate, informează siteul Muzeul Rezistenței.
Povestea lui Traian Marinescu a început pe 19 noiembrie 1946, în ziua celebrelor alegeri în urma cărora comuniștii s-au înstăpânit peste România. Chiar dacă abuzurile și violențele comuniștilor, sprijiniți de către forța Armatei Sovietice au fost evidente, în puține locuri s-a reușit anularea scrutinului. Unul dintre acestea a fost comuna Izvoarele, datorită studentului țărănist Traian Marinescu.
„Văzând comportamentul abuziv al reprezentanților comuniștilor, care introduceau în urne sute de buletine de vot ștampilate anterior în favoarea Blocului Partidelor Democratice (alianță dominată de comuniști), Traian Marinescu Geagu a pătruns cu mitraliera în secția de vot, scoțând urnele în curte și incendiindu-le. Acesta a fost singurul mod în care a putut protesta împotriva falsificării alegerilor și violenței comuniștilor.
Comuna Izvoarele din județul Dâmbovița s-a numărat printre puținele localități din România ocupată de sovietici în care comuniștii au fost nevoiți să repete alegerile, permițând și prezența observatorilor americani, prefectul Gogu Popescu, viitor general de Securitate, suferind o rușine pe care nu o va ierta niciodată”, precizează sursa citată.
Din acel moment, Traian Marinescu a devenit proscris pentru regimul de la București, fiind dat în urmărire generală. A intrat în grupul de rezistență al colonelului Arsenescu și va fi arestat în 1949 de Securitate.
Cel ce l-a dat de gol pe Traian Marinescu a fost chiar dorul de casa părintească, acesta părăsind ascunzătoarea și mergând în localitatea natală, unde a fost prins de securiști.
A fost torturat și bătut de oamenii căpitanului Cârnu, iar în ziua de 4 februarie 1950 a fost executat la marginea satului său. Căpitanul Cârnu a interzis timp de două zile îngroparea cadavrului, acesta fiind expus public pentru a induce frica în sufletele sătenilor.
În același an, Tribunalul Militar București, prin sentința nr. 478/11 mai 1950, emitea condamnările în cadrul primului lot de musceleni. Au fost date 37 de condamnări, unele dintre ele, în contumacie.
Hainele pe care Traian Marinescu Geagu le purta în ziua execuției, păstrate de familie, au fost donate Memorialului Rezistenței și Victimelor Comunismului de la Sighet, ele purtând și astăzi urmele cuțitului cu care a fost înjunghiat și ale gloanțelor cu care a fost împușcat.
În memoria lui a fost ridicată o cruce pe locul uciderii sale.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Brâncuși a fost un mare monah al culturii românești iar Eminescu a fost ucis. Cuvânt memorabil despre creștinismul românesc, Brâncuși și Eminescu al unui mare pătimitor al închisorilor bolșevice: mărturisitorul Virgil Maxim (+ 19 martie 1999)

23 martie: 109 ani de la martirizarea Părintelui Haralambie Balamace de către greci pentru faptul că a slujit în limba română. VIDEO: Cântec în cinstea lui Papa Lambru

26 de ani de la săvârșirea lui Virgil Maxim, unul dintre cei mai mari rugători și mistici pe care i-a dat acest neam († 19 Martie 1997). VIDEO: Virgil Maxim recitând propriile poezii

Legiunea asta care nu vrea să moară - Poetul mărturisitor și psaltul Ilie Tudor, tatăl rapsodului Tudor Gheorghe. 100 de ani de la naștere, 8 ani de la adormirea întru Domnul (3 Martie 1923 - 22 Martie 2015)

Prăznuirea anuală de la Aiud a sfinților români din temnițele comuniste. INVITAȚIE

Sinaxarul demnității românești, 20 martie: Haiducul Gheorghe Creșu
Recomandările noastre
Bătălia pentru Valea Uzului este de-abia la început. Românii nu vor permite demolarea crucilor cu nici un chip! Buldozerele vor trebui să treacă peste trupurile militanților naționaliști. CONFERINȚĂ DE PRESĂ EXTRAORDINARĂ LA GUVERN. VIDEO

Ciurucizarea Lumii și Marea Resetare: Cum am ajuns să fim stăpâniți de Mediocritate
Secțiuni: Cultură Istorie Prima pagină Sfinții închisorilor Știri
Persoane: Gheorghe Arsenescu Traian Marinescu Geagu
Locații: Dâmbovița
Subiecte: Al Doilea Război Mondial Istoria României Rezistența anticomunistă Rezistența din munți Sfinții închisorilor
Organizații: Securitatea
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)