”Copiilor și nepoților să nu le fie rușine să se numească români”. Execuția învățătorului Ion Pridon din Făgăraș, erou al Rezistenței Armate Anticomuniste - 27 septembrie 1952

Motto: "Copiilor și nepoților să nu le fie rușine să se numească români” (Ion Gavrilă Ogoranu)
Învățătorul Ion Pridon s-a născut în 13 ianuarie 1899, în satul Părău, județul Brașov, din părinții Gheorghiță și Magdalena, țărani simpli, de la care a învățat cele mai de preț lucruri: credința, dragostea de neam, onoarea și demnitatea. A fost dascăl a 25 de generații de elevi, mulți dintre elevii săi ajungând medici, profesori, ingineri etc.
Ion Pridon a luptat ca voluntar în primul război mondial pentru Marea Unire și apoi în cel de-al doilea război mondial, ajungând la gradul de căpitan.
După ocuparea țării de către bolșevici, învățătorul Pridon se dedică cu totul luptei de rezistență armată anticomunistă din Munții Făgărașului. A înființat, în partea de răsărit a Țării Făgărașului, împreună cu studentul Marcel Cornea, învățătorul Ioan Boamfă, Ioan Buta și cu mai mulți țărani, organizația "Vultanul”, care avea ca scop fundamental lupta împotriva ocupației ateo-bolșevice. Este știut că fără sprijinul țăranilor, luptătorii din munți nu ar fi putut rezista. Peste 10.000 de țărani din Țara Făgărașului au fost arestați sau anchetați pentru gesturile lor creștinești față de luptătorii din munți: fie că au dat o bucată de pâine sau un pumn de mălai, o șubă sau o pereche de bocanci, o cană de lapte pruncului rămas al nimănui, fie că au oblojit o rană sau au găzduit în șură vreun luptător.

În noiembrie 1950, Marcel Cornea coboară din munți spre a se sfătui cu învățătorul și comandantul Ion Pridon, în satul Părău. Deși tânărul luptător insistă să nu intre în casă, pentru a nu face necazuri învățătorului, Omul Pridon nu concepe să-l găzduiască în șură, ci îi deschide larg ușa casei. În noaptea de 15-16 noiembrie 1950, în urma unor trădări, se declanșează ample acțiuni ale Securității de capturare a mai multor luptători anticomuniști adăpostiți în satele Părău, Mândra, Toderița și Râușor. În casa învățătorului Pridon va fi ucis primul luptător din munți, studentul Marcel Cornea. Alături de el a fost rănit un alt luptător anticomunist, Virgil Radeș.
În 1950, învățătorul Ion Pridon este arestat, iar în 1951 este condamnat la moarte. În timpul detenției are un comportament de înaltă ținută morală. Nu trădează pe nimeni, nu divulgă niciun nume, își asumă întreaga responsabilitate a acțiunilor grupului "Vultanul”. În 27 septembrie 1952 este ucis, în lanțuri fiind. Familia i se risipește (soția moare la scurt timp, iar fiicei i se pierde urma prin lumea largă). O placă memorială așezată de colegii săi de suferință pe zidul casei în care a locuit amintește de acest mare luptător pentru România.
Spunea mărturisitoarea Aspazia Oțel Petrescu că "rezistența din munți este un cavalerism românesc care va trece în legendă”. Iar România a avut, și nu puțini, luptători pentru libertatea, demnitatea și onoarea românească. Suntem singura țară ocupată de bolșevici în care a existat un fenomen atât de amplu al rezistenței armate anticomuniste manifestat în toți munții României, pe durata unui deceniu.
Crina și Florin Palas
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

”Aveam 30 ani când viața s-a oprit. Când s-a lăsat cortina și ziduri au început să fie înălțate” - Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, martir anticomunist și mărturisitor ortodox al secolulul XX

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)

Camelia Suruianu: Poezia, delictul grav al lui Vasile VOICULESCU. + 26 aprilie 1963 - 62 de ani de la moartea sa

29 aprilie: nașterea la Ceruri a ziaristului, scriitorului și Poetului Închisorilor Radu Gyr - Românul care L-a coborât pe IISUS ÎN CELULĂ

Familia Udrea - Concert Aniversar RADU GYR - 50 DE ANI și lansare de carte Dan Puric LACRIMA IUBIRII. De la Mărturisire la Martiri - Cu toții la Târgoviște, 11 Mai 2025

Sinaxarul demnității românești: 27 aprilie, TRAIAN TRIFAN. ”Lupta noastră nu este limitată în timp, ci permanentă”
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură Istorie Opinii Prima pagină Sfinții închisorilor Știri
Persoane: Ion Gavrilă Ogoranu Ion Pridon
Locații: Munții Făgăraș România
Organizații: AFDPR
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (4)