ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zi de doliu pentru Armata Romaniei

 
Astăzi s-a stins din viațä generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN
 
Veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloți au scris multe pagini glorioase în istoria aviației militare.
 
Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general–locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare și demnitate militară, sursă de admirație și respect pentru tinerele generații.
Dăruit cu pasiunea pentru zbor, și-a modelat întreaga viață după principii ferme și idealuri înalte.
 
Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație, promoția 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 și împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.
 
Activitatea pe front a însumat 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene și un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viață fără răni grave.
 
În data de 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat CEREMONIA PRILEJUITĂ DE ÎMPLINIREA A 100 DE ANI. Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de înaintare în gradul de general locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari.
 
Drum lin către stele!
 
 
 
VIDEO de la Aniversarea de 101 ani cu Generalul Radu Theodoru:
 

Să ținem România în inimă!

 

 

Într-un interviu pentru revista Q Magazine, preluat de ActiveNews de o aniversare a Sfîntului Ilie - Ziua Aviației Române, generalul Dobran, în vârstă de 98 de ani, a povestit cu emoție despre anii războiului. A fost doborât de trei ori, și de fiecare dată a scăpat fără nicio zgârietură. În iunie 1944 în luptele aeriene din zona orașului Galați a rănit un tânăr pilot american, Barrie Davis. Pe american avea să-l întâlnească șase decenii după, la București.

Generalul Dobran și-a amintit și perioada de după război, când comuniștii au considerat că nu mai are ce căuta la cârma avioanelor, așa că l-au făcut strungar. 

A plecat pe front în 1943, a luptat pe frontul din Est, în  campania de la Mariupol, împotriva aviației sovietice, a luat parte la apărarea regiunii petrolifere Ploiești împotriva aviației de bombardament americane și la campania din Cehoslovacia împotriva Germaniei, efectuând misiuni inclusiv în 9 mai 1945, ultima zi a războiului.
 
Întrebat dacă s-a întâlnit cu moartea și de câte ori, generalul Dobran spune: „Am fost doborât de trei ori, dar am scăpat cu viață, fără răni grave”.  Asta poate și pentru că, așa cum mărturisește, „Dumnezeu era singurul nostru coechipier, venea cu noi pe front”.
 
 
 

După terminarea războiului, a fost exclus din armată pentru că era necorespunzător. Apoi, a fost dus la recalificare. Practic, dintr-un pilot de avion de vânătoare a fost transformat într-un simplu muncitor. A ajuns strungar la uzina Timpuri Noi, unde a lucrat preț de 12 ani. 
 
„La sfârșitul lui 1951, comuniștii au ajuns la concluzia că noi, ăia care am fost pe front, nu suntem de încrederem, că putem fugi cu avionul. M-au scos de la regiment și am stat o perioadă la comandament, fără drept de zbor. La 12 aprilie 1952, m-a chemat cadristul, un fost chelner, și mi-a spus că-s trecut în cadru disponibil. Eram maior. Mi-au sigilat biroul, nu am putut să iau nimic, nici măcar casca din război ca amintire. Un fost subordonat ne-a ajutat să ne angajăm acolo. Am fost strungar până în 1954. După care am făcut pe tehnicianul vreo 10 ani. În 1964 am încercat să revin în aviație. Generalul Șendrea, șef la CAAT, ezita....Într-o zi, când îl așteptam pe Șendrea, a venit un domn care s-a îndreptat spre mine și m-a îmbrățișat. Nu l-am recunoscut. Mi-a spus că se numește Constantin Balaur și că e colonel. Îmi reamintește că fusese subordonatul meu la Popești-Leordeni. El a insistat la Șendrea și am căpătat drept de zbor la Utilitară. Mai târziu, Balaur, care ajunsese șef la Tarom, m-a luat acolo, ba chiar s-a ocupat personal să mă învețe să zbor pe aparate de pasageri. Am zburat ca pilot șapte ani”.

Generalul Dobran spunea, cu smerenie, că i-a dăruit țării, „credință și devotament”. „În 1943 i-am jurat credință regelui Mihai și i-am păstrat-o! Și țării, la fel”. Întrebat de reporter ce i-a oferit țara, generalul răspunde: „Felicitările din 1952, când m-a exclus din armată. Dar nu m-am supărat. Era o epurare generală”. 

Despre România de azi, comparativ cu România tinereții sale: „Prin anii 40 era o bogăție prin țara asta. Pe trotuar se scoteau sacii cu alimente de la băcănii. Aveai bani, puteai să cumperi. Astăzi... unde sunt bogățiile?”.
 
Ce simte azi pentru România? „Ce să facem cu România de azi? S-o ținem în inimă. Dar să găsim oamenii care să poată face asta, nu politicienii de acum. Îmi iubesc patria, locul unde am crescut și trăit, această insulă latină înconjurată de o mare slavă. La sud bulgarii, la sud-vest sârbii, la vest ungurii, la nord-vest cehii, mai la nord slovacii, ucrainienii și rușii. Îți imaginezi? O mică insulă latină înconjurată de o mare slavă”.
 
Dumnezeu să-l odihnească-n pace!