ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Părintele duhovnic Adrian Făgețeanu și Părintele Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog român, sunt născuți în aceeași zi: 16 noiembrie, dar în ani diferiți, 1912, respectiv 1903. În cele de mai jos vă oferim două amintiri duhovnicești cu cei doi martiri mărturisitori ai temnițelor bolșevice:

"Rugul Aprins simbolizează focul sufletesc lăuntric, duhovnicesc, care e mai puternic decât orice foc material, dar nu mistuie, nu te distruge pe tine, ci te înviorează… Cum spune Proorocul David: „Înnoi-se-vor ca ale vulturului tinerețile tale”, atunci când te rogi la Dumnezeu.

Și părintele Daniil [Sandu Tudor] și toți care au participat la Rugul Aprins asta au vrut: să revigoreze legătura creștinului din timpul marxismului cu Dumnezeu, să întinerească toți prin rugăciune, să prindă puteri mai mari.” – Părintele Adrian Făgețeanu

Citiți și: Părintele Adrian Făgețeanu, Mărturisitorul. Ultimele sfaturi: ”Smerenia e cel mai mare dar de la Dumnezeu, izvorul celorlalte. Să aveți smerenie. Și jetfelnicie.”

„Rezistă! Nu-L face de râs pe Hristos”! Părintele Adrian Făgețeanu, de șapte ori declarat mort dar salvat mereu de Dumnezeu. Veșnica lui pomenire!

Părintele Profesor Dumitru Stăniloae (16 noiembrie 1903 – 5 octombrie 1993) în dialog cu viitorul academician Sorin Dumitrescu:

"L-am căutat pe Dumnezeu în oamenii din satul meu, apoi în cărți, în idei și simboluri. Dar acest lucru nu mi-a dat nici pacea, nici iubirea.

Într-o zi am descoperit în scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii că e cu putință să-L întâlnești pe Dumnezeu în mod real prin rugăciune.

Și atunci L-am auzit spunându-mi:

Îndrăznește să înțelegi că te iubesc!

Atunci, cu răbdare, m-am pus pe lucru. Astfel, am înțeles treptat că Dumnezeu este aproape, că mă iubește și că, umplându-mă de iubirea Lui, inima mea se deschide celorlalți.

Am înțeles că iubirea e comuniunea cu Dumnezeu și cu celălalt. Și că, fără această comuniune, lumea nu e decât tristețe, ruină, distrugere, masacre. Să vrea, numai, lumea să trăiască în această iubire și atunci ar cunoaște viața veșnică.” – Părintele Dumitru Stăniloae

Citiți și:

DE CE SUNTEM ORTODOCȘI? Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae: Numai poporul român folosește expresia „Maica Domnului”

Părintele Dumitru Stăniloae despre Sfinții Închisorilor: Prigonirea Bisericii Ortodoxe strămoșești sub comunism. ORTODOXIE ȘI NAȚIONALISM – PDF

Foto: Dinu Lazăr / Doxologia