Mutarea la Domnul a “Magistrului” Constantin Aurel Dragodan, fost deținut politic timp de 22 de ani, poet și inițiator al lucrării monumentale “Poeți după gratii”. Balada anilor de închisoare (+ 18 septembrie)

Constantin Aurel Dragodan s-a născut la 5 octombrie 1919, în Alexandria, județul Teleorman. Studiile liceale le-a făcut în Alexandria și Turnu-Măgurele, iar în momentul arestării era student al Facultății de Drept din București.
A fost deținut politic, condamnat în 1942 la 25 de ani muncă silnică pentru activitate interzisă în cadrul organizației de tineret „Frăția de Cruce”. Din lotul de trei persoane, împreună cu care a fost judecat, au mai făcut parte Mircea Cătuneanu și Nicolae Marinescu, ambii din Constanța, condamnați tot la 25 de ani muncă silnică.
Mircea Cătuneanu a murit în 1949 la penitenciarul Aiud, izolat într-o celulă, fără asistență medicală, din cauza rănilor deschise care s-au infectat. Rănile fuseseră provocate de lovituri de ciomag, aplicate cu sălbăticie de gardieni, pentru motivul că protestase verbal când a fost pălmuit un alt deținut în timpul plimbării în cerc.
Nicolae Marinescu a murit prin 1957, ca urmare a unei hemoragii ce s-a declanșat dimineața, iar el a fost internat la infirmerie numai noaptea târziu, cu toate insistențele colegilor de celulă, care au bătut tot timpul în ușă ca să sesizeze cazul.
În timpul lungii sale detenții de 22 de ani, Constantin Aurel Dragodan a trecut prin numeroase închisori: Jilava, Văcărești, Aiud, Alba-Iulia, Pitești, Târgu-Ocna (unde a contribuit, prin atitudinea lui demnă și prin proteste vehemente, la eșuarea „reeducării” inițiate de comuniști chiar și în acest penitenciar-sanatoriu), Caransebeș etc.
Din cauza atitudinii lui anticomuniste și a poeziilor pe care le-a „gândit” (deoarece deținuții nu aveau voie să scrie și să citească) și care au circulat prin închisori, „bătute la perete” prin alfabetul Morse, a fost condamnat în 1959, în timp ce-și executa prima pedeapsă, la alți 25 de ani muncă silnică (de fapt, până atunci fusese ținut ilegal, ca toți ceilalți deținuți legionari, deoarece la 23 August 1944 toate pedepsele politice fuseseră amnistiate).
După eliberare (1964) și-a luat licența în filologie și a funcționat ca profesor de limbile franceză și engleză, în orașul Videle, județul Teleorman.
A trecut la cele veșnice în anul 2000. (Sursă biografie: Poeți după gratii, Arhiva Asociației Foștilor Deținuți Politici din România)
BALADA ANILOR DE ÎNCHISOARE

Întâiul și-al doilea an, cu ardoare
Am fiert în tumult, ca șuvoiu-n zăpoare;
Al treilea: jarul și chinu-așteptării;
Al patrulea: temeri și semnu-ntrebării;
Al cincilea: gol de iluzii pierdute;
Al șaselea: zbateri în mlaștini stătute:
Al șaptelea: culme de mari disperări;
Al optulea: calme, adânci împăcări.
Și anii crescură, și nouă și zece,
Odată cu liniștea - cremene rece.
Pe drum de restriște, alți trei mai trecură:
Găseam apă vie și mană-n Scriptură.
Când patrusprezece pe frunți ne-au apus,
Vegheam împreună cu Domnul Iisus.
La șaptesprezece, scoteam surâzând
Adânci înțelesuri, cu ciuturi de gând.
Și douăzeci, vii ne-au găsit sub ruină,
În candela rănii cu flori de lumină,
Cu morții în jur, strălucind în halou,
În suflet cu vrerile omului nou.
O! Doamne! ce raze de verzi primăveri
Ne-o unge pe frunte cu mirt de-nvieri?
Constantin Aurel Dragodan
VIDEO:
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

”Aveam 30 ani când viața s-a oprit. Când s-a lăsat cortina și ziduri au început să fie înălțate” - Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, martir anticomunist și mărturisitor ortodox al secolulul XX

Camelia Suruianu: Poezia, delictul grav al lui Vasile VOICULESCU. + 26 aprilie 1963 - 62 de ani de la moartea sa

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 62 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

29 aprilie: nașterea la Ceruri a ziaristului, scriitorului și Poetului Închisorilor Radu Gyr - Românul care L-a coborât pe IISUS ÎN CELULĂ

Sinaxarul demnității românești: 27 aprilie, TRAIAN TRIFAN. ”Lupta noastră nu este limitată în timp, ci permanentă”
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Cultură Opinii Prima pagină Sfinții închisorilor Știri
Persoane: Constantin Aurel Dragodan
Subiecte: Mărturisitorii poeți după gratii poezii din închisori Poezii din temnițe Sfinții închisorilor
Organizații: AFDPR Mișcarea Legionară
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)