ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, de  Sf. Mc. Filimon, ocrotitorul artiștilor, odată cu România Mare, după cum îi plăcea să afirme. Inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena unui teatru, el a plecat la Domnul pe 20 iulie 2016, de Sfântul Ilie.

Om de teatru complex – actor, regizor, profesor, director și animator teatral -, Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, la doar câteva zile după nașterea României Mari, de al cărei destin urma să fie legat până la sfârșitul vieții. Cariera lui artistică se întinde pe mai multe perioade ale istoriei noastre, de la capitalism la comunism și la prezentul post-revoluționar.

S-a bucurat încă din tinerețe de un mare succes, a făcut parte din distribuțiile de aur ale spectacolelor regizate de Sică Alexandrescu după piesele lui Caragiale, numele său devenind sinonim cu Rică Venturiano și Agamiță Dandanache.

„Secretul longevitatii mele este Iubirea. Cred ca suntem pe pamant pentru acest lucru unic: sa iubim. Iubiti ce vreti, dar iubiti. Nimic nu este mai dezastruos decat infirmitatea inimii.

Si fiindca am acest prilej, dati-mi voie sa va declar ceea ce n-am putut sa fac pana acum: sa va declar ca va iubesc, da, va iubesc si pe dumneavoastra, spectatorii mei credinciosi care m-ati facut ceea ce sunt astazi.

Poate nu stiti cine sunteti: sunteti cei pentru care traiesc si care ma fac sa traiesc.
 
Odata am fost intrebat care este cuvantul pe care l-am am rostit cel mai des in viata mea. Am raspuns spontan: multumesc.
 
Va multumesc tuturor celor prezenti aici, asta seara, pentru toata iubirea cu care m-ati onorat. Ii multumesc lui Dumnezeu si il rog fierbinte sa aiba grija de Romania”. - Radu Beligan la aniversarea a 93 de ani.
 
 
În anii ‘60 a fost ctitorul Teatrului de Comedie, care, în plină epocă a dictaturii comuniste și a esteticii realismului socialist, a introdus un suflu de o modernitate uluitoare, propulsând România într-un circuit teatral internațional remarcabil. A condus, timp de 20 de ani, Naționalul bucureștean, unde s-au montat spectacole după piese de referință din dramaturgia românească și universală, dar și texte ale unor autori străini interziși la vremea aceea.

A jucat în filme ca "O noapte furtunoasă" (1943), "Visul unei nopți de iarnă" (1946), "Răsună valea" (1949), "Lanțul slăbiciunilor" (1952), "O scrisoare pierdută" (1953).
 
La 97 de ani, juca în nu mai puțin de șapte spectacole.

În 2002, președintele francez Jacques Chirac a semnat Decretul prin care Radu Beligan era numit în grad de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare franceze. Radu Beligan este primul actor din istoria teatrului românesc căruia i s-a acordat aceasta prestigioasă distincție.

VIDEO-poveste de Valentin Țigău pentru Radio România Internațional: