Actorul italian Bud Spencer, protagonistul filmelor din seria Piedone, a murit,pe 27 iunie 2016, în reședința lui din Roma, la vârsta de 86 de ani.

Bud Spencer, al cărui nume real a fost Carlo Pedersoli, născut la Napoli, pe 31 octombrie 1929, a fost un actor, regizor și fost înotător profesionist italian. A devenit celebru grație filmelor de acțiune cu accente comice din seria ”Piedone”, în care a jucat alături de partenerul său de pe marele ecran Terence Hill. După ce s-a remarcat în tinerețe ca înotător de mare succes, a obținut o diplomă în drept și a înregistrat mai multe patente și invenții. A obținut, de asemenea, licența de pilot de avioane și de elicoptere și a sprijinit numeroase fundații de caritate pentru copii, inclusiv Spencer Scholarship Fund.

Bud Spencer și Terence Hill au jucat, produs și regizat împreună peste 20 de filme.

Din 1947 până în 1949 a lucrat pentru consulatul italian din Recife (Brazilia), unde a învățat limba portugheză, pe care a ajuns să o vorbească fluent. A adoptat numele de scenă Bud Spencer în 1967, un nume ce aduce un omagiu lui Spencer Tracy și brandului său preferat de bere, Budweiser.

În tinerețe, în calitate de înotător profesionist, Bud Spencer a fost primul italian care a înotat proba de 100 de metri liber în mai puțin de 1 minut. Pe 19 septembrie 1950 a parcurs această distanță în 59,5 secunde.

În 1951, la Jocurile Mediteraneene, a câștigat medalia de argint în proba de 100 metri liber.

Bud Spencer a participat la Jocurile Olimpice de vară de la Helsinki din 1952, unde s-a calificat în semifinalele acestei probe. Patru ani mai târziu, a reușit aceeași performanță și la Jocurile Olimpice de vară de la Melbourne.

Ca jucător de polo, a câștigat campionatul italian în 1954 cu echipa S.S. Lazio.

Și-a încheiat cariera de înotător profesionist, brusc, în 1957.

S-a mutat în America de Sud, unde a lucrat pentru o firmă americană de construcții rutiere, în Argentina, apoi la o firmă de automobile din Caracas, Venezuela. La începutul anilor ’60 s-a întors la Roma, unde s-a căsătorit și a lucrat la casa de muzică RCA.

Primul lui rol într-un film a fost acela pe care l-a interpretat în ”Quel fantasma di mio marito”, o comedie italiană turnată în 1949, dar lansată în 1950. A jucat apoi rolul unui soldat din Garda Pretoriană în celebrul film ”Quo Vadis”, turnat în Italia, în 1951.

În anii 1950 și în prima jumătate a anilor 1960, a jucat în mai multe lungmetraje italiene, însă cariera lui ”se situa în liga inferioară până la sfârșitul anilor 1960”, potrivit spuselor sale.

L-a cunoscut pe viitorul lui partener de pe marele ecran, Terence Hill, în timpul filmărilor de la ”Hannibal”, în 1959. Cei doi au pus atunci bazele unui parteneriat de mare succes și au lucrat împreună la peste 20 de filme din seria ”Piedone”. În România, cele mai cunoscute dintre aceste filme sunt  ”Piedone, comisarul fără armă” (1973), ”Comisarul Piedone la Hong-Kong” (1975), ”Doi superpolițiști” (1976), ”I se spunea Buldozerul” (1978), ”Piedone africanul” (1978), ”Par și impar” (1978), ”Un șerif extraterestru” (1979), ”Piedone în Egipt” (1979), ”Toate mi se întâmplă numai mie” (1980), ”Detectiv cu greutate” (1993).

În 1983, a jucat în drama pentru televiziune ”Extralarge”. În 2001 a jucat în filmul ”Cântând în spatele paravanului”.

Ultima lui apariție la televiziune s-a produs în 2010, în producția ”I delitti del cuoco”, un lungmetraj TV de ficțiune produs de postul Canale 5.

În ultimele luni de viață s-a concentrat pe redactarea celui de-al treilea volum din seria sa de memorii, ce urma să fie publicat în Germania. Primele două volume sau vândut în peste 200.000 de exemplare.

Bud Spencer era căsătorit din 1960 cu Maria Amato, cu care a avut trei copii - Giuseppe, născut în 1961, Christine, născută în 1962, și Diamante, născută în 1972.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews