ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Actorul Adrian Pintea s-a născut la 9 octombrie 1954, în localitatea Beiuș, județul Bihor. Și-a petrecut copilăria în localitatea natală, alături de familia sa - tatăl, ofițer de armata regală, mama și sora sa, Rodica, stabilită în Anglia.

Cu afinități spre artă, s-a înscris și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) "I.L. Caragiale" din București, la clasa profesorului Petre Vasilescu, în 1979.


A debutat pe scena studioului Casandra, în piesa ''Oedip salvat'' de Radu Stanca, în regia lui Mihai Măniuțiu, în 1977, pentru ca, un an mai târziu, să interpreteze un Romeo de neuitat, având-o ca parteneră pe Mariana Buruiană (Julieta), pe scena aceluiași teatru, în spectacolul ''Romeo și Julieta'' de Shakespeare, în regia Cătălinei Buzoianu. 

A jucat cu pasiune și talent, a cucerit mereu publicul și întotdeauna a stârnit ropote de aplauze cu interpretările sale rămase de neuitat pe scenele mai multor teatre: ''Ion Crengă'' din București (''Bogdan Dragoș'', ''Și tu faci parte din fericire''), ''Lucia Sturdza Bulandra'' (''Pescărușul'', în regia lui Liviu Ciulei, ''Repetiție cu Barrymore'' după William Luce, în 2004, pe care l-a și regizat, acesta fiind ultimul spectacol al său pe această scenă), Teatrul Național din București (''Căsătoria'', ''Romulus cel Mare'', ''Însemnările unui necunoscut'', ''A treia țeapă'', ''Monolog cu fața la perete'', ''Inscripție pe piatra de hotar'', ''Lumină de primăvară'', ''Ifigenia'', ''Inocentul''), ''Constantin Nottara'' (''Henric al IV-lea'', ''Acești îngeri triști'', ''Transfer de personalitate''). Dincolo de prezența sa carismatică, Adrian Pintea a impresionat prin profunzimea interpretării. În rolul lui Barrymore (''Repetiție cu Barrymore'') vorbește spectatorilor cu dragoste și disperare despre fericirea și nefericirea de a fi actor. 
 
Spre sfârșitul anilor '80, Adrian Pintea a devenit asistent universitar la IATC, la clasa Olgăi Tudorache, iar după pensionarea acesteia a devenit titular pe postul de profesor universitar. A fost foarte iubit de studenții săi, cărora le era, deopotrivă, pedagog și prieten, critic și admirator. În 2002 și-a susținut lucrarea de doctorat în domeniul teatru, cu teza ''Hamlet sau actorul lucid''. În 2004, a absolvit secția regie de film a aceleiași UNATC, la clasa regizoarei Elisabeta Bostan.

A fost remarcat de regizori celebri și distribuit în numeroase filme. De la rolul băiatului cu pasărea din filmul de debut "Mania" (1977), la George din "Între oglinzi paralele" realizat de Mircea Veroiu, de la interpretarea din "Falansterul" realizat de Savel Schiopu la Zeno din "Lumini și umbre", de la reparatorul de piane din "Adela" la Iancu de Hunedoara din "Vlad" (2003).

A jucat, cu aceeași dăruire, pentru marele ecran, din filmografia sa amintind ''Pădureanca'', ''Moartea unui artist'', ''Un bulgăre de humă'', ''Nostradamus'', ''Domnișoara Cristina'', dar a rămas în memoria publicului cinefil în special prin rolul lui Iancu Jianu din filmele ''Iancu Jianu haiducul'' și ''Iancu Jianu zapciul''.

În 2006, a apărut în telenovela ''Daria, iubirea mea'' și tot în același an, regizorul Fancis Ford Coppola i-a încredințat rolul Pandit în ''Youth without Youth''/''Tinerețe fără tinerețe''.

Tăcerile, sensibilitatea și realismul interpretărilor sale în roluri de teatru sau de film îl făceau adulat de public, pentru că ochii și puterea privirii lui au avut darul de a transmite mai multă emoție decât orice cuvânt rostit.

A fost un extraordinar recitator al versurilor poeților români sau străini, dar rămâne unul dintre cei mai buni recitatori ai poeziilor eminesciene.

Ca scriitor, Adrian Pintea a fost răsplătit cu Premiul Luceafărul, pentru volumul ''Pământul americanului'' (1998). La 24 februarie 2003, Adrian Pintea și-a lansat primul volum de poezie intitulat ''Umbrit''. Tot în 2003, actorul a editat în volum și un eseu intitulat ''Hamlet sau actorul lucid'' (teza sa de doctorat). 

A murit la 8 iunie 2007, la numai 52 de ani, în urma unei boli mai vechi, care s-a agravat. Actorul era cavaler al Ordinului Templierilor și a fost însoțit pe ultimul drum de familie, colegi și de calul său, Duran.