Regizorul Lucian Pintilie a murit miercuri, la ora 21:00, la Spitalul Elias din Capitală, cunoscutul regizor având mai multe afecțiuni cronice.

Lucian Pintilie, în vârstă de 84 de ani, s-a internat duminică, 13 mai, la Spitalul Universitar de Urgență Elias, în stare foarte gravă, în contextul acutizării unor afecțiuni cronice. A fost admis în secția de Terapie Intensivă, unde a necesitat investigații medicale, monitorizare și tratament de specialitate.
 
Pintilie este cunoscut de români pentru filmul De ce trag clopotele, Mitică, realizat în 1981 și interzis de cenzură. Nu a fost prima dată când regizorul a stârnit furia regimului.

Acesta a primit interdicție de a mai lucra în țară încă din anii '70. Lucian Pintilie a plecat în exil și s-a întors în 1990 în România.

Printre proiectele sale postdecembriste se numără filmele Balanța și Terminus Paradis.

Lucian Pintilie s-a născut în 1933 la Tarutino, în Basarabia. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București, printre care Copiii soarelui (1961), Proștii sub clar de lună (1962), Cezar și Cleopatra (1963), Biedermann și incendiatorii (1964), Inima mea e pe înălțimi (1964), D’ale carnavalului (1966), Livada cu vișini (1967), Revizorul (1972, spectacol interzis de cenzură după a treia reprezentație), precum și două filme de lungmetraj: Duminică la ora 6 și Reconstituirea.2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.