ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 4 iunie 2015, maestrul scenei românești de comedie Alexandru Arșinel împlinește 78 de ani.

S-a născut în localitatea suceveană Dolhasca, devenită celebră, fiind evocată mereu de Alexandru Arșinel în mai toate momentele comice.

Potrivit cărții sale biografice lansate în noiembrie 2012 și intitulată ''Alexandru Arșinel, de la Dolhasca pe... Calea Victoriei'', copilăria sa a fost marcată de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, care a adus bombardamente, sărăcie și foamete. Tot aici, povestește că tatăl lui, angajat la CFR, își dorea ca el să îi calce pe urme, însă Arșinel nu reușește să intre la Facultatea de Construcții. Astfel, face, pentru o perioadă, figurație la Teatrul Național din Iași, și se hotărăște să devină actor.

''Eu învățam și pentru construcții, și pentru teatru, pe acoperișul magaziei din curte. (...) Intrând figurant la Naționalul din Iași, gavroche-ul cartierului CFR Aurora a simțit imediat că e mai ușor să dai la teatru decât să înveți matematică și fizică. M-am apucat să învăț la română. Aveam cărțile de matematică într-o parte și pe celelalte alături. Și odată mama s-a urcat pe furiș și m-a întrebat ce fac cu cartea de română. Și atunci i-am mărturisit că aș vrea să dau la teatru. 'Dacă află tac-tu, te omoară!', mi-a spus ea. Au fost discuții lungi-lungi între mama, tata și sora mea, mai mică decât mine, care mă susținea de frică, iar eu îi mâncam clătitele. Eram rău cu ea. Eram șugubăț, năzdrăvan rău de tot. Îmi croiam lumea, viața, așa cum voiam eu, mai luam câte o scatoalcă și atunci trebuia să mă țin de treabă'', declara maestrul în 2011, într-un interviu.

A absolvit, în 1962, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, unde a avut-o ca mentor pe actrița Irina Răchițeanu. În timpul facultății, prin 1960, apare la televiziune ca interpret de muzică ușoară, iar în ultimul an de studii debutează în divertisment pe scena Teatrului Cassandra, într-un spectacol realizat împreună cu o formație de la conservatorul bucureștean.

Prima sa întâlnire cu publicul, ca actor absolvent, a realizat-o în orașul Reghin în 1963, într-o piesă dramatică — ''Oceanul'' de Al. Stein — fiind repartizat împreună cu toată promoția la Târgu-Mureș, pentru înființarea secției române de acolo. Este distribuit într-un rol dramatic negativ. De altfel, în producțiile din institutul de teatru, în mare, a fost actor dramatic. Tot la Târgu Mureș a început să joace și în comedii.

În 1966 se mută în București și din 1967 joacă la Teatrul de Revistă ''Constantin Tănase'', unde interpretează cu mult umor o serie de personaje: Paraschiv din ''Groapa'', un spectacol muzical de Eugen Barbu și Radu Șerban sau Cetățeanul din ''Doctore sunt al dumneavoastră'', musical de Aurel Storin și Vasile Vasilache jr., ''Ok Melody'', ''Dai un ban, dar face'', etc.

Realizând o paralelă între dramă și comedie, actorul spunea, într-un interviu recent: ''Există o ramură a teatrului românesc care ocupă un loc fruntaș în sondajele recente făcute în baza preferințelor publicului spectator și anume, comedia. Cred că oamenii caută o oază de speranță, de optimism în teatru. Nu întâmplător se spune despre comedie că este un adevărat medicament vindecător pentru că prin ceea ce oamenii încearcă să aleagă se demonstrează că au nevoie de acest remediu. Și atunci teatrele în general ar trebui să se îndrepte spre această zonă mai mult''.

A regizat spectacolul ''Nevestele Vesele'' de la Teatrul Tănase, a jucat în spectacole de revistă având-o ca parteneră pe actrița Stela Popescu. Printre aceste spectacole: ''Revista cu paiațe'' de Mihai Maximilian, ''Deschis pentru renovare'' de Al. Mirodan, ''Se caută o vedetă'', spectacol de estradă, ''Vino să ne vezi diseară'' de Petre Bărbulescu, ''Nicuță... la Tănase'' de Nicuță Tănase și Marin Traian, ''Aventurile unei umbrele'' de Nell Cobar, ''Uite că nu tac'' de Petre Bărbulescu, ''Microfonul de la miezul nopții'', ''Savoy, Savoy, Sonatul lunii'' de Sașa Georgescu și Puiu Călinescu, ''Bimbirica'', o comedie muzicală de Aurel Storin, ''Boema, Artiștii și Boema'' de M. Maximilian și V. Veselovski, ''Ah, femeile'' de M. Maximilian, etc. Pe scena Teatrului Național a jucat în rolul lui Prisapkim din ''Ploșnița'' de V. Maiakovski. 

Din 1978, formează cu Stela Popescu un cuplu artistic celebru atât în țară, cât și peste hotare, fiind vedete incontestabile ale teatrului de revistă. Pentru activitatea lor, cei doi mari actori au fost răsplătiți, în 2002, cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.

Este director, din 1999, al Teatrului de Revistă ''Constantin Tănase'' din București și face parte din distribuția spectacolelor ''Vara nu-i ca iarna'', ''Omul care a văzut moartea'', ''Revista revistelor'', premieră la Sala Savoy, redeschisă în mai 2010, după un proces de restaurare și modernizare care a durat șase ani. 

În ceea ce privește repertoriul Teatrului de Revistă, Alexandru Arșinel declara: ''Întotdeauna, în repertoriul teatrelor trebuie să se afle marile opere ale dramaturgilor români și universali, care desigur, au și succes. Dar nu întotdeauna unele experimente moderne care tind să fie duse spre exagerare prind la public. Poate că la început șochează, ca pe parcurs să își piardă interesul pentru că de cele mai multe ori publicul spectator nu pleacă cu ceea ce înseamnă dramaturgia acelui spectacol, cu ceea ce întruchipează actorii, ci cu încercarea regizorului de a ieși în mod ostentativ în față. Am observat la multe spectacole acest lucru. Sigur că după părerea mea, de actor bătrân, trecut prin teatru vreo 60 de ani, cred că repertoriul național ar trebui să reprezinte ceea ce înseamnă pentru Franța comedia franceză, să fie întotdeauna pus în prim-plan. Și apoi dramaturgia clasică românească, concepută de Ion Luca Caragiale, și în cele din urmă, piesele internaționale. Chiar am încercat să promovăm cele mai reușite piese românești prin intermediul Teatrului de Revistă ''Constantin Tănase''. Eu, cel puțin, așa văd lucrurile''.

A apărut în emisiuni de divertisment la radio și televiziune, a înregistrat și o serie de albume muzicale (''Cântece de Crăciun'', ''Evergreen'', ''Ce faci astă seară tu'', ''Ole'' — melodii sud americane, ''Parfum de romanță'', ''La mulți ani viață!''), precum și ''Momente Vesele cu Arșinel'' și ''Momente Vesele cu Stela și Arșinel''.

Pe albumul ''Cântece de Crăciun'' lansat în decembrie 2009, sunt înregistrate 16 "cântece mai vesele care să fie ascultate cu plăcere la vremea Sărbătorilor". Printre acestea regăsim melodii precum "Moș Crăciun cu plete dalbe", "White Christmas", "Feliz Navidad", "Steaua sus răsare", "O, brad frumos", "Adeste, Fideles" sau "Happy Christmas". 

Pe celălalt, ''Evergreen'', lansat în aceeași lună, Arșinel propune 19 piese nemuritoare ale muzicii internaționale. Multe dintre acestea sunt melodii care au fost cântate de Nat King Cole, Frank Sinatra sau Tom Jones, dar și șase cântece ale unor autori români.

La un moment dat, Alexandru Arșinel a declarat că dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea Frank Sinatra. ''Îl haleam p-ăsta. Am un timbru mai frumos ca al lui Frank Sinatra. Mă asemăn cu Nat King Cole și Dean Martin, pe care i-am considerat cei mai mari. Când e vorba de cântat, chiar mă laud. Sunt un cântăcios bun. Sinatra a fost extrem de tehnic și avea și aureola de mafiot. Transmitea și lucrul ăsta. Venea cu o anumită superioritate în fața publicului. Iar eu îmi găsesc un refugiu extraordinar în cântec. Mă retrag în mine, cânt cu ochii închiși'', completa artistul într-un interviu.

A jucat cu umor în filme pentru micul și marele ecran: ''Ana și ... hoțul" (1981), ''Ca-n filme'' (1983), ''Vară sentimentală'' (1986), ''Colierul de turcoaze'' (1986), ''În fiecare zi mi-e dor de tine'' (1988), ''Flăcăul cu o singură bretea'' (1990), ''Miss Litoral'' (1991), ''A doua cădere a Constantinopolului'' (1993), ''Paradisul în direct'' (1994), ''Războiul Sexelor'' (2007 — 2008), ''Regina'' (2009), ''Toată lumea din familia noastră'' (2012).

Spectacolul "Aplauze, aplauze", din stagiunea 2008-2009, a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Alexandru Arșinel — Stela Popescu. Potrivit declarațiilor actorului, acesta este ''un spectacol — remember, cu texte pe care noi le-am spus de-a lungul anilor. Vom readuce ceva din parfumul regretatei grădini de vară, demolată în mod abuziv, Grădina Boema''.

În octombrie 2010 a susținut un recital extraordinar cu formația de suflători "Spirit Brass Ensemble" la Universitatea Națională de Muzică București, eveniment desfășurat sub patronajul Organizației Națiunilor Unite și dedicat Zilei Internaționale a Pensionarilor.

Alexandru Arșinel a fost distins cu Ordinul ''Meritul Cultural'' în grad de Mare Ofițer, în 2004. I-au mai fost decernate: Premiul pentru spectacolele de musical, acordat la Gala Premiilor revistei ''Actualitatea Muzicală'' pe 2008; Premiul Revistei Confidențial 2009; Premiul de Excelență al Revistei "VIP"; Premiul de Excelență și Premiul de Popularitate — Categoria actori la Gala Celebrităților Anului (13 iulie 2010), Medalia de Onoare a Federației Comunității Evreiești din România (2010). 

Alături de Stela Popescu a primit, la 11 septembrie 2010, premiul pentru întreaga carieră la Gala de Excelență a Zilelor cetății Târgoviște — 2010 și a primit Premiul de Excelență la Gala Superlativelor VIP (ianuarie 2011). Este cetățean de onoare al județului Suceava (2010).

Este căsătorit cu Marilena și are doi băieți, Bogdan și Cristian, precum și trei nepoți. Îndrăgitul actor se consideră cel mai împlinit bunic din lume datorită copiilor și nepoților care, în opinia sa, sunt adevărata răsplată pe care orice om o primește de-a lungul vieții. "Din păcate nu sunt doar un bunic comic, ci unul leșinat, dacă aș putea spune așa. Îmi ador nepoții și încerc să îi fac să zâmbească de fiecare dată când am ocazia", a declarat maestrul.

Dacă în urmă cu câțiva ani Alexandru Arșinel spunea că cele mai mari bucurii erau nașterea celui de-al treilea nepot, redeschiderea Teatrului de Vară (Grădina) Herăstrău sau mutarea la Sala Savoy, în iunie 2013, la împlinirea vârstei de 74 de ani, artistul a arătat că un cadou "fără egal" este dat de faptul că adună "ani după ani" și încă își mai poate sărbători ziua de naștere.

"E un cadou care mi se pare fără egal: faptul că pot să adun ani după ani și că încă mai pot să-mi sărbătoresc ziua. Mi se pare că adăugarea unui an în plus, mai ales dacă mă găsește într-o stare acceptabilă cu proiecte și cu dorințe, asta este un lucru minunat", a mărturisit actorul pentru Agerpres.

După ce a jucat la Sala Savoy în toate spectacolele stagiunii 2012-2013, după zecile de turnee efectuate în țară și străinătate și după ce a jucat în fiecare sâmbătă, în iulie și august, la Teatrul de Vară "Herăstrău" în seria de spectacole "O seară la Revistă" din cadrul Stagiunii Estivale a Teatrului de Revista "Constantin Tănase" — actorul a început să aibă probleme de sănătate.

Astfel, la 30 august 2013, Alexandru Arșinel a fost supus unei operații de transplant renal efectuată cu succes la Cluj de echipa condusă de reputatul prof. univ. dr. Mihai Lucan, șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj și șeful catedrei de Urologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu".

După o perioadă de recuperare, maestrul comediei românești a revenit pe scena Teatrului de Revistă, încântând publicul cu replicile sale pline de umor. Dintre spectacolele actualei stagiuni, în care Alexandru Arșinel poate fi văzut amintim: ''Viva Revista!'', ''Veselia nu-i în criză'', ''Piei drace!!!'', ''Revista Revistelor'', ''Aplauze, Aplauze'', ''Comedie pe Titanic''.

Sursa: Agerpres