Celebrul regizor polonez Andrzej Wajda a murit, duminică seara, la Varșovia la vârsta de 90 de ani, a confirmat Asociația poloneză a cineaștilor pentru BBC.

 Deținător al unui Oscar onorific (2000) și câștigător al unui Palme d'Or la Cannes (1981, pentru Czlowiek z zelaza), este cel mai proeminent membru al "Școlii poloneze de film". El a realizat mai mult de 40 de filme într-o carieră de 60 de ani în cinematografie.

Multe din filmele sale - Kanal, Omul de fier și Pădurea Katyn - s-au inspirat din perioada poloneză turbulentă a războiului și din istoria comunismului.

Este cunoscut mai ales pentru o trilogie de război: "Pokolenie" (O generație) -1955, "Kanal" (Canalul) - 1956 și "Popiol i diament" (Cenușă și diamant) - 1958. Patru dintre filmele sale au fost nominalizate la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin: "Ziemia obiecana" (Pământul făgăduinței) - 1975, "Panny z Wilka" (Domnișoarele din Wilka) - 1979, "Czlowiek z zelaza" (Omul de fier) - 1981 și "Katyn" - 2007, potrivit Cinemagia.

 Andrzej Wajda s-a născut pe data de 6 martie 1926 în orașul Suwalki din nordul Poloniei. Tatăl său, Jakub Wajda, ofițer de artilerie, în 1939 a fost luat în prizonierat de sovietici și împușcat la Katyn ( Masacrul de la Katyn). Mama, Aniela, a fost învățătoare în școala primară din oraș.

După ocuparea Poloniei de către trupele germane în 1939, Andrzej, care atunci terminase clasa a 7-a, a fost nevoit să își întrerupă studiile și să se lucreze pentru Serviul German de Gospodărire Publică, unde a fost angajat pe rând ca hamal, lucrător la depozit sau ucenic: astfel a fost salvat de deportarea în lagările de muncă din Reich. După război, a studiat pictura la Academia de Arte Frumoase de la Cracovia, dar a abandonat-o pe parcurs în favoarea Facultății de Regie a Școlii de Cinematografie din Lodz.