ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând din această seară, de la orele 21.00, părinții cititori de ActiveNews vor putea asculta împreună cu copiii lor Povestea Serii, rostită pentru Dvs de minunații copii ai altor cititori ai ActiveNews, care ne-au propus inspirat această rubrică. Vă așteptăm să ne transmiteți și Dvs povești în fișiere audio la contact@activenews.ro și redactia.activenews@gmail.com. Doamne, ajută!

Paul Rogojinaru ne informează, la Mișcarea de Rezistență: „A fost „Mirabela” copilăriei noastre (din filmul „Maria Mirabela”), în vremea când noi înșine trăiam în vis basmele citite de-cu-seară, când personaje fantastice asemeni lui Oache, Scăpărici și Omidee ne însoțeau în blândul somn al nopților lungi de iarnă, când zânele aveau sclipici, capricii și baghete magice, iar Moș Timp încremenea (la cerere!) vremea în loc pentru a ne veșnici copilăria.

Astăzi, Medeea Marinescu , fosta „Mirabela” de ieri, are în ochi același licăr al copilăriei, are în glas același cântec ștrengăresc și are în zâmbet aceeași seninătate a primilor ani, chiar dacă este actriță în plină explozie creativă, în plin gest al maturității profesionale, la Teatrul Național București.

De aceea, pentru noi, rămâne aceeași „Maria Mirabela” (în fapt Mirabela), oricât de matur îi este azi chipul, gestul, rafinamentul spiritual sau timpul biologic trăit. Dar Medeea Marinescu nu este nici pe departe prizoniera unui rol făcut pe când avea doar 6 ani, este actriță în toată puterea cuvântului, mamă, soție și om al cetății.

Doar că noi, rătăciți și depărtați de mult de magicul tărâm al paradisului propriei copilării, avem tendința s-o proiectăm și s-o știm mereu acolo, în speranța că prin ea, la rându-ne, ne putem reîntoarce și reîntâlni cu noi înșine la vremea zmeelor colorate, a păpușilor cu cosițe blonde, a șotronului și-a cireșelor coapte aninate la urechi.

S-a născut la 27 mai 1974, în București, într-o familie de cineaști, cu tatăl operator de imagine (a filmat la „Ion”, „Proba de microfon”, „Saltimbancii”, etc) și mama macheusă. Era mai mereu la filmări, ba încurcându-se în trepiedul aparatului de filmat ori printre picioarele tatălui, ba scormonind emoționată în trusele de machiaj ale mamei, ascunzând-se printre decoruri, prin grădina din fața lacului de la Buftea, încercând peruci, costume, recuzite de epocă, simțindu-se mai ceva ca-n magicul Disneyland.

Și totuși, primul rol jucat într-un film nu este cel al Mirabelei din „Maria Mirabela”, ci debutează la vârsta de numai 3 ani în filmul „Iarna bobocilor”, fiind „copilul” Varvarei (Draga Olteanu-Matei) și al lui Toderaș (Marin Moraru). Cum, îndată ce s-au terminat filmările pentru „Maria Mirabela” a intrat în clasa I, la un moment dat școala a organizat o ieșire cu clasa la cinematograful din cartier, chiar la filmul unde ea interpretase rolul principal. Atunci a simțit pentru prima oară ce înseamnă să fii vedetă, ce înseamnă să ți se dea atenție și toți copiii să-și dorească să se joace cu tine.”

Integral la Mișcarea de Rezistență - Marius Tucă

Foto: Cristina NIchituș

VIDEO Maria Mirabela: