ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul Național al Cinematografiei anunță că este pentru prima dată, în istoria de șapte decenii a Festivalului de Film de la Cannes, când în competiția principală au fost selecționate două filme românești, intrând astfel în cursa pentru prestigiosul trofeu Palme d’Or.

 "În iunie 1947, directorul Oficiului Național al Cinematografiei (instituția care a precedat Centrul Național al Cinematografiei) era invitat, împreună cu regizorul Victor Iliu (autorul de mai târziu al remarcabilei ecranizări „La Moara cu noroc”, inclusă în competiția oficială din 1957), să participe la cea de-a doua ediție a Festivalului de Film de la Cannes, care urma să aibă loc în luna septembrie a aceluiași an", transmite conducererea Centrului Național al Cinematografiei.

După 69 de ani, două lungmetraje românești, „Sieranevada” de Cristi Puiu și „Bacalaureat” de Cristian Mungiu, au fost selecționate în competiția principală a Festivalului de la Cannes, intrând astfel în cursa pentru prestigiosul trofeu Palme d’Or. De asemenea, filmul „Câini”, debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, va avea premiera mondială în secțiunea competițională „Un Certain Regard” a Festivalului de pe Croazetă.

"Este pentru prima dată, în istoria de șapte decenii a celui mai important festival de film din lume, când în competiția principală au fost selecționate două filme românești. Iar, în tot programul Festivalului, cinematografia românească este reprezentată prin cinci titluri având șanse la premii (în secțiunile rezervate scurtmetrajelor au intrat alte două producții autohtone)", mai transmite sursa citată.

Toate cele trei lungmetraje amintite au fost sprijinite financiar de către Centrul Național al Cinematografiei.

Cea de-a 69-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 11 și 22 mai, potrivit site-ului oficial al festivalului. Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat în 2016 de regizorul, scenaristul și producătorul australian George Miller.