ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cinci case de producție, doi regizori și doi scenariști de la Hollywood ar putea fi urmăriți penal în România.

Americanii au fost reclamați de scenaristul Lucian Ciuchiță, care îi acuză că, după ce i-au refuzat un scenariu, au preluat ideea și au realizat un film în care joacă Arnold Schwarzenegger și Sylverster Stallone.

Procurorii au deschis un dosar pentru fals și uz de fals, urmând să decidă dacă îi vor pune sub acuzare pe cineaștii americani.

Decizia vine în urma unei expertize realizate în cadrul procesului civil pe care l-a intentat în cineastul român în primăvara anului trecut. El susține că intriga, acțiunea și replici rostite de Arnold Schwarzenegger și Silverster Stalone în filmul Escape Plan, lansat în 2013, i-ar aparține. Ar fi luate din scenariul pe care acesta l-a trimis la Hollywood acum câțiva ani. După deschiderea procesului de la București, americanii au trimis documente care au fost verificate de un expert extrajudiciar.

"Expertiza conchide foarte clar că este un fals acest document, acel înscris care a fost depus în instanța din România. S-a început urmărirea penală pentru comiterea infracțiunilor de fals și uz de fals", susține scenarist Lucian Ciuchiță.

Digi24 a solicitat și un punct de vedere din partea avocaților care îi reprezintă pe cineaștii de la Hollywood.

„În conformitate cu politica lor internă, clienții noștri nu pot comenta public aspecte dintr-un proces aflat în desfășurare. Din punctul nostru de vedere, soluționarea proceselor se realizează în instanță”, afirmă avocații.

Uniunea Cineaștilor din România a făcut propria expertiză.

Laurențiu Damian, președinele Uniunii Cineaștilor din România: „În materialul acela se spunea că există similitudini mari între romanul lui Ciuchiță și scenariul care a fost manageriat în America”.

Filmul "Escape Plan" a avut încasări totale de 137 de milioane de dolari.