Documentarul de lung metraj , „Dacii Liberi”, semnat de Andrei Gorgan și Monica Lăzurean-Gorgan, va avea premiera oficială din România la Cluj, la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Proiecția va avea loc joi, 31 mai, la Cinema Florin Piersic, în prezența regizorilor și a unor protagoniști ai documentarului, iar pe 29 mai, filmul se va bucura de o proiecție în avanpremieră, în aer liber, în peisajul spectaculos de la Arkhai Sculpture Park, din satul Vlaha, se arată într-un comunicat transmis Agerpres.

„Care este adevărata identitate a poporului român? Cine suntem, individual și colectiv? Dintre toate episoadele istoriei noastre, Dacia a devenit subiectul celor mai multe dezbateri, polemici și teorii, mai mult sau mai puțin fanteziste. Așadar, polemicile și discuțiile aprinse nu vor sta deoparte de documentarul Dacii Liberi”, se precizează în comunicat.

Filmul aduce laolaltă viețuitorii unui sat dacic, un istoric și un arheolog, membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia și participanți la Congresele de Dacologie. Pe toți îi unește pasiunea comună pentru daci. Îi desparte, însă, viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.

„Nu cred că la români e vorba atât de o obsesie a originilor, cât de o obsesie a prezentului. Orice membru al unei comunități se autovalidează și prin calitățile comunității din care face parte. Și cum despre daci se știe foarte puțin, e mai simplu să spui orice despre ei, decât să nu spui. Iar dacă un istoric spune "Dar nu există dovezi că a fost așa", i se poate răspunde, sec, cu "Dar nu există nici dovezi că nu ar fi fost așa." Ar fi suficient dacă aș ști că acest film i-a făcut pe unii dintre noi să înceapă să gândească puțin altfel”, afirmă Andrei Gorgan, unul dintre cei doi realizatori ai documentarului.

„Dacii Liberi” este o co-producție Manifest Film și Fundația Romania One.

Ediția din acest an a TIFF are loc între 25 mai și 3 iunie.