Pelicula regizoarei românce Adina Pintilie, „Nu mă atinge-mă / Touch me not”, a fost distins cu premiul cel mare la Festivalul de Film de la Berlin 2018, Ursul de Aur, care a avut loc sâmbătă seara, la Berlinale Palast din Berlin.

Pagina de Facebook Letopiseț a făcut o cronică-pamflet a filmului folosind un limbaj arhaic.

Iată ce a ieșit:

Astăzi, cărturarii de-a stânga o prăznuiesc pre Adina Pintiliie, carea a căpătat mare răsplată den Țara Goților. Căci tâlcuind aceasta o lucrare de umbre mișcătoare, juzii cei nemțești au fericit-o pre aceasta cu Ursul Daurit, fiind mișcați preste măsură de pilda istorisită, pre numele său „Nu, cutează a mă atinge”. 

Minunata poveste istorisește vieața unei muieri carea nu izbutea a dobândi plăcerea cutremurării den împreunarea cu ibovnici; ci aceasta chibzui a plăti un bărbat carele să savârșească spurcatul păcat al malahiei, dezmierdându-și cu mâna scărbavnicul mădular alături de dânsa, vorbind cu un eunuc iubitor de cântări și spovedindu-se unui doftor de suflete carele se silește a o ajuta să-și sloboadă întristarea, ori vorbind adesea cu muierea carea a înscenat întreaga poveste, ascunsă dincolo de un perete de stambă. 

Auzind despre atare cinste, domnul țerii, Ioannie Gotul se găbi a ieși din fireasca-i muție și a-i aduce laude, cântând pre Ceaslovul Chipurilor: „Vrednică ești tu, Adino, de toata lauda, iară in vremea care va veni să ai ajutor de la Domnul, în vecii vecilor, amin” - întru tulburarea norodului cel iubitoriu de bunăcuviința strămoșilor și de faptele înaintașilor, carele prin această cale îi spun: „Scoală-te, Adino, ia-ți ursul tău, și plimbă-l”.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews