Sâmbătă seara, cinematograful Florin Piersic din Cluj Napoca a fost arhiplin, cu ocazia evenimentului organizat de Primărie în cinstea lui Florin Piersic, cu ocazia împlinirii vârstei de 83 de ani.

Printre altele, actorul i-a urat academicianului Ioan Aurel Pop, prezent și el la eveniment, să ajungă Președintele României.

„Excelența voastră Ioan Aurel Pop, dacă eu aș conduce țara asta și aș avea un cuvânt de spus, mâine erați președinte. Mie îmi place de dumneavoastră din ziua când am fost la Veneția și erați la Centrul Cultural. (...) Ioan Aurel Pop este președintele Academiei Române și se duce la București și nu-i vine în cap să spună la Ateneul Român să vină și Piersic să spună poezia ”Limba Română”, că despre asta era vorba. Au venit unii în blugi, dar eu nu am fost acolo”, a spus el.

Adresându-i-se Mitropolitului Clujului, Piersic a spus că este consilier patriarhal. „M-a chemat odată PF Daniel și a zis că ”de astăzi Piersic este consilier patriahal”. Așa că să vă puneți bine cu mine, iar doamnele dacă doresc să se spovedească, la mine să veniți”, a spus Piersic.

<

   
La spectacol au asistat peste 800 de persoane. Primul rând a fost rezervat invitaților speciali precum: Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe (căruia actorul i-a botezat un copil - n.red.), actrița Medeea Marinescu, cu care a jucat până acum în piesa ”Străini în noapte” de peste 1.200 de ori, plus alte oficialități și personalități locale.

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, i-a dedicat actorului patru versuri pe care le-a scris special pentru el:

„Ne luminează viața cu har de actorie

Pogoară de pe scenă fărâme de destin

Presară printre vorbe fiori de apă vie

Ne-ncântă și descântă numindu-se Florin”.

Florin Piersic s-a născut la Cluj-Napoca pe 27 ianuarie 1936 și este unul dintre cei mai iubiți și de succes actori ai României. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (promoția 1957), a debutat în teatru doi ani mai târziu, pe scena Teatrului Național din București, cu rolul titular în spectacole precum „Discipolul diavolului”. A fost protagonistul unor spectacole ca „Tragedia optimistă”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Gaițele” și „Străini în noapte”.

În cinematografie, Florin Piersic a debutat în anul 1957, în filmul franco-român ”Ciulinii Bărăganului”, scris și regizat de Louis Daquin.

A primit premiul Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a, în 1967, pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews