ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum câteva zile, în România a avut loc o vizită istorică, aproape trecută cu vederea din cauza tulburărilor politice interne. Pentru prima oară în 100 de ani de relații diplomatice, la București a sosit premierul Japoniei. Pentru că omologul său român demisionase însă cu doar o seară înainte, o mare parte din programul oficialului s-a anulat. Vizita lui Shinzo Abe a avut loc însă în contextul mai larg al turneului său în estul Europei, scrie jurnalistul Mihai Melinescu pe site-ul tvr.ro.

 Japonia are relații diplomatice oficiale cu România de peste un secol, întrerupte doar în timpul celui de-al Doilea război mondial. Au fost contacte între casele noastre regale în perioada interbelică. Au fost menținute în perioada comunistă.

Și puțini știu că, în 1976, japonezii construiau la noi cea mai performantă stație de satelit din sud-estul Europei. Japonezii, nu rușii, asta în plin avânt comunist.

Complexul s-a dezvoltat, funcționează și astăzi la Cheia, în Prahova, a fost extins. Antenele inițiale încă funcționează ireproșabil.

În 2007, tot japonezii s-au oferit să construiască o linie de metrou între București și Otopeni. Trebuia să aibă 21 de stații și să fie gata în 2014. Până acum aveam metrou - dar România ezită și azi.

Iar în prima vizită, istorică, a unui premier japonez la București, acesta nu și-a putut întâlni omologul - pentru că acesta demisionase cu o seară înainte.

Această vizită a fost atent pregătită și a avut ca scop principal tocmai identificarea celor mai bune modalități de valorificare a raporturilor politice, economice în primul rând, între România și Japonia.