Actorul român Ilarion Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1931, la Ciucur, Tighina, în prezent în Republica Moldova.

A copilărit la Constanța, la malul mării, iar în tinerețe a avut o carieră sportivă ca rugbist, începând din 1948, activând pe rând la cluburile „Știința'', „Dinamo'' și „Progresul'' din București.

În 1958 a fost admis la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, dar nu avea să urmeze o carieră în teatru. A abandonat cursurile, pășind direct pe platourile de filmare. În cinematografie a debutat, la vârsta de 30 de ani, în filmul ''Setea'', în care i-a avut alături pe Ion Besoiu și pe Amza Pellea.

Au urmat, apoi, peste 50 de filme — istorice, de acțiune etc. — în care actorul Ilarion Ciobanu a deținut roluri principale. Din filmografia sa se remarcă: „Într-o dimineață'' (1959), „Omul de lângă tine'' (1961), „Vremea zăpezilor'' (1966), „Apoi s-a născut legenda'' (1968), „Baltagul'' (1969), „Mihai Viteazul'' (1971), „Lumini și umbre'' (serial TV, 1979-1982), „Pruncul, Petrolul și Ardelenii'' (1980), „Acasă'' (1984), „Bătălia din umbră'' (1985), „Cetatea ascunsă'' (1987), „O vară cu Mara'' (1988), „Crucea de piatră'' (1993), „Terente-regele bălților'' (1995).

Figură reprezentativă a cinematografiei românești, Ilarion Ciobanu a interpretat roluri memorabile, precum Gerula, din „Columna'', Gherasim din „Toate pânzele sus'', comisarul Mihai Roman, din binecunoscutele filme de acțiune ale lui Sergiu Nicolaescu, Vasile Stegaru din „Nemuritorii'' ș.a.


Ultimele filme în care a jucat au fost „Tancul'' (2003), în regia lui Adrian Enache, și „Bored'' (2004), în regia fiului său, Ioachim Ciobanu. A fost, de asemenea, regizor al filmelor „Omul de lângă tine'' și „Mara''.

I-au fost decernate, de-a lungul vieții, mai multe premii, printre care: Premiul „Mamaia'' (1966), pentru filmele „Vremea zăpezilor'' și „Răscoala''; premiul ACIN (1971), pentru „Asediul'' și „Frații''; premiul ACIN (1973), pentru „Ultimul cartuș'', „Conspirația'', „Departe de Tipperary''.

La prima ediție a Festivalului Internațional de Film București BiFEST, în 2004, actorul a primit Premiul de Excelență pentru contribuția sa în arta cinematografiei.

Președintele României, Ion Iliescu, a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor actorului Ilarion Ciobanu. (București, 7 iun. 2004).

Președinția României i-a decernat, la 7 iunie 2004, Ordinul „Meritul Cultural'' în grad de Comandor, Categoria D — „Arta Spectacolului", ''în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului''. Ilarion Ciobanu a încetat din viață la 7 septembrie 2008.

 2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.