ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O manifestație pentru apărarea "dreptului la avort", la care vor participa și personalități din industria filmului, este programată să aibă loc sâmbătă după-amiază la Festivalul de Film de la Cannes, unde va fi prezentat un documentar ("Que sea ley") despre mobilizarea pro-avort a femeilor din Argentina, relatează AFP, citată de Agerpres. Pentru realizarea filmului "Que sea ley", argentinianul Juan Solanas a colectat timp de 8 luni mărturii de la femei din cele mai îndepărtate provincii ale țării.

Manifestația pro-avort, la care și-au anunțat participarea Charlotte Gainsbourg, Julie Gayet, Rossi de Palma, Zabou Breitmann, Claire Denis și Eric Caravaca, activiste ale organizațiilor de planificare familială, ale Fundației Femeilor ș.a., are ca loc de întâlnire Palatul Festivalurilor de la Cannes.

Feministele se vor afișa cu eșarfe verzi, culoarea vieții, adoptată ironic ca simbol al "luptei pentru legalizarea avortului" din 2018 din Argentina.

Inițiativa are loc în contextul în care câteva state conservatoare din SUA au aprobat legi pro-viață care interzic sau descurajează avortul. Alabama a interzis avortul chiar și în cazuri excepționale, în timp ce Senatul statului Missouri a aprobat o lege prin care aproape toate cazurile de întrerupere de sarcină devin ilegale. 

În America Latină, au existat proteste de stradă favorabile legalizării avorturilor, desfășurate în 2017 și 2018 în capitala argentiniană Buenos Aires. Susținătoarele avortului au manifestat chiar în fața Parlamentului argentinian, în timpul dezbaterii de către cele două camere a proiectului de lege care ar fi legalizat avorturile până la 14 săptămâni. Adoptată de Camera Deputaților, legislația pro-avort din Argentina a fost respinsă de Senat.