2016 a fost un an marcat marcat de pierderi ale unor figure marcante ale culturii românești.

Pe 2 ianuarie 2016, actorul de teatru și film George Alexandru a murit pe patul de spital, la Institutul Clinic Fundeni. Avea 58 de ani.

Pe 5 aprilie a murit, după o lungă suferință, coregraful Cornel Patrichi. Avea 72 de ani și era supranumit și ”Regele dansului”. Patrichi a absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind angajat, în acelasi an, ca prim-balerin la Teatrul de Revistă Constantin Tănase.

Pe 8 aprilie a murit actorul Mircea Albulescu, la vârsta de 81 de ani. Acesta se afla internat la Spitalul Floreasca din București. De-a lungul vieții, a jucat în sute de spectacole pe scenele Teatrului Municipal din București, Teatrului de Comedie și Teatrului Național din București și a interpretat peste 300 de roluri memorabile în teatrul radiofonic. Mircea Albulescu a jucat și în peste 70 de filme, multe din acestea în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Pe 20 iulie, teatrul românesc a fost din nou în doliu. Actorul Radu Beligan a murit la vârsta de 97 de ani. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru. În februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalități din lume din domeniul divertismentului.

Pe 21 august a murit actorul Marin Moraru, la vârsta de 79 de ani. Acesta era internat de mai multă vreme la Spitalul Elias din București. După absolvirea facultății, în 1961, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), Teatrul de Comedie (1965-1968), Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra” (1968-1971) și Teatrul Național "Ion Luca Caragiale” (1971-1974). După o perioadă în care a predat în calitate de conferențiar universitar la IATC București (1974-1980), s-a reîntors, în anul 1980, la Teatrul Național "I.L. Caragiale”.

Actorul și cântărețul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit pe 26 septembrie, în urma unui infarct. Avea doar 55 de ani.

Pe 27 septembrie a murit actorul Sebastian Papaiani. Cunoscutul actor avea 80 de ani și avea probleme de sanatate. El suferise în luna mai un accident vascular cerebral și era internat la Spitalul Universitar de Urgență București, la secția de Neurologie. A devenit celebru pentru cinefili cu rolurile plutonier Căpșună din ”B.D”, Alecu din ”Asta seară dansăm în familie”, Păcală, Pompei din ”Toamna bobocilor” și mai ales Ieremia din ”Toate panzele sus”. Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews